Başkan Erdoğan DEM Parti İmralı heyetini kabul etti! Çerçeve yasa masada
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde DEM Parti İmralı heyetinden Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ı kabul etti. Görüşmede, Meclis’te kabul edilen çerçeve yasa sonrası Terörsüz Türkiye sürecinde atılacak yeni adımlar, silah bırakma mekanizmasının teyidi ve yasal düzenlemeler ele alındı.
Terörsüz Türkiye sürecini ete kemiğe büründüren Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun, 468 oyla Meclis'ten geçti.
Yasaya büyük bir toplumsal destek gösterilirken, Milli Güvenlik Kurulu'nun "teyit-tespit" kararının Resmî Gazete'de yayımlanmasından sonra sürecin başlaması bekleniyor.
Tarihi yasanın Meclis'ten geçmesini müteakip DEM Parti İmralı Heyeti, Beştepe'nin yolunu tuttu.

GÖRÜŞME SONA ERDİ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Pervin Buldan ve Mithat Sancar'ı kabul etti.
Başkan Erdoğan ile DEM Parti İmralı heyeti arasındaki görüşme 1 saat 40 dakika sürdü.
Kritik zirvede, yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi, silah bırakma sürecinin teyit mekanizması ve 12 maddelik işleyişin detayları ele alındı. Sürecin bundan sonraki aşamaları değerlendirildi.
Toplantıda daha önceki görüşmede olduğu gibi MİT Başkanı İbrahim Kalın ve AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala gibi isimlerde yer aldı.
Yasal düzenlemenin ardından izlenecek aşamalara ilişkin de konuşan Tülay Ağaoğlu, "Yasa yürürlüğe girecek ama tüm hükümleri hemen başlamayacak. Öncelikle silah bırakmanın ve örgütün kendisini feshettiğinin teyit ve tespiti gerekiyor" dedi.
Ağaoğlu, değerlendirmesinde raporların incelenmesi, ilgili karar süreçlerinin tamamlanmasının ardından uygulama aşamalarının başlayacağını aktardı.

Beştepe'deki görüşmeye kısa bir süre kala gazetecilerin sorularını yanıtlayan Pervin Buldan, bu görüşmenin önemli ve kıymetli olduğunu belirterek, "Meclis'te oylanan yasanın hemen ertesinde belli konuları görüşmek üzere bir araya geleceğiz. Birkaç başlığımız var. Bu başlıkları daha sonra yapacağımız yazılı açıklamada ifade etmeye çalışırız." dedi.
"UMARIM EN KISA ZAMANDA SONUCA ULAŞACAĞIZ"
Buldan sözlerine şunları ekledi:
"Her aşamasında elbette görüşmeler, istişareler yapılıyor ama şimdi başka bir aşamaya geçildi. Yasanın Meclis'te oylanmasından sonra bu görüşmenin kıymetli bir görüşme olduğunu biz de ifade etmek istiyoruz. Daha sonra bir yazılı açıklama yapacağız. Süreç hızlı bir şekilde ilerlemeli. Hiç zamana yaymadan ve sürecin enfekte edilmesine izin verilmeden hızlı bir şekilde yol alınması gerekiyor. Umarız en kısa zamanda sonuca ulaşırız. Öcalan'la da bir görüşme gerçekleştirmemiz gerekiyor ve Numan Bey ile de. Siyasi partilerle de elbette rutin olarak görüşmelerimiz devam eder fakat şu an planlanmış bir şey yok. Bunun dışında yasal çerçeveye bağlı olarak MGK raporu beklenmeden, anayasa ve AİHM kararlarının bir an önce uygulanması konusundaki düşüncelerimiz de önemli. Bu konuda büyük bir beklenti var toplumda. Bu da önemli bir başlık olarak önümüzde duruyor. İdari ve hukuki düzenlemelere ayrıca ihtiyaç var. Her konuyu konuşacağız" dedi.
"KURUMSAL VE HUKUKİ ZEMİNİN İLK ADIMI KURULLARIN OLUŞMASI"
Mithat Sancar da barışın uzun ve zorlu bir süreç olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:
"Bu yolu sağlam yürümek için hukuka ihtiyacımız var. Tarihi bir mutabakatla kabul edilen yasa barış umudunun ilk temel taşı oldu. Bu ilk önemli adımın uygulanması gerekiyor. Bunları değerlendireceğiz. Görüş alışverişinde bulunacağız. Bizim fikirlerimiz, önerilerimiz var. Çıkan yasa kurumsallaşmanın temel unsurlarını düzenliyor. Bunların da hızla devreye girmesi gerektiği açık."
DEM PARTİ'DEN İLK AÇIKLAMA
"Bugün Beştepe'de Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve heyetiyle yaklaşık 1,5 saat süren verimli bir görüşme gerçekleştirdik.
Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Barış ve Demokratik Toplum Sürecindeki gelişmelere dair istişarelerde bulunduk.
Kamuoyunda "Çerçeve Yasa" olarak da bilinen "Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun"un 467 gibi çok yüksek bir oyla TBMM'de kabul edilmiş olmasının memnuniyet verici olduğunun vurgulandığı görüşmede, süreçte gelinen aşamanın önemi ve bundan sonra yapılacaklar karşılıklı olarak değerlendirildi.
Bu yasayla birlikte demokrasinin ve siyaset alanının güçleneceği bir dönemin kapılarının aralanmasının tüm yurttaşlarımız ve ülkemiz açısından hayati önemde olduğu vurgulandı. Görüşmede, sürecin kararlılıkla sürdürüleceğine dair ortak irade bir kez daha teyit edildi.
Bundan sonra da sürecin ülkemizdeki her bir insanın yararına barış ve demokrasi yolunda ilerlemesi için çalışmalarımız devam edecektir.
Bugüne kadar destekleri, önerileri, uyarıları ve eleştirileriyle bize güç katan bütün siyasi partilere ve toplum kesimlerine şükranlarımızı sunarız."


