Afrika ile kazan kazan! Başkan Erdoğan ve Nijer Cumhurbaşkanı Tchiani imzaları attı | "Erdoğan bize destek veriyor"
Başkan Recep Erdoğan, Nijer Cumhurbaşkanı Abdurrahman Tchiani'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşıladı. İki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreni gerçekleştirildi. Başkan Erdoğan Afrika ile ilişkileri kazan-kazan temelinde sürdürdüklerini belirterek, "Nijer güvenlik güçlerinin terörle mücadelesini de takdirle takip ediyoruz. Ülkemizin bu alandaki tecrübesini paylaşmaya hazır olduğunu belirttik." ifadelerini kullandı. Tchiani ise Osmanlı hatırlatması yaparak Başkan Erdoğan'a Nijer'e desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Hızlı Özet Göster
- Nijer Cumhurbaşkanı Abdurrahman Tchiani, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirdi.
- Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törende iki ülke arasında çeşitli anlaşmalar imzalandı ve basın toplantısı yapıldı.
- Başkan Erdoğan, Nijer'in kalkınma mücadelesini desteklediklerini belirterek, güvenlik, eğitim ve kültür alanlarında işbirliğini sürdüreceklerini söyledi.
- Nijer Cumhurbaşkanı Tchiani, Türkiye'nin terörle mücadeledeki desteğini takdirle karşıladıklarını ifade etti.
- Törende iki ülke milli marşları çalındı ve liderler basın mensuplarına poz verdi.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi eşit ortaklık, karşılıklı saygı ve kazan-kazan ilkeleri temelinde geliştirmeyi sürdürüyoruz." dedi.
Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Nijer Cumhurbaşkanı Abdurrahman Tchiani ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından çeşitli alanlardaki anlaşmaların imza törenine katıldı.
Başkan Erdoğan, daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, Afrika dışındaki ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiren Tchiani ve heyetini Ankara'da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Bugünkü görüşmelerin ve konuk heyetin Türk iş çevreleriyle yapacağı temasların hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, Nijer'in, derin tarihi ilişkilere sahip olunan Afrika'daki dost ve kardeş ülkelerin başında geldiğini söyledi.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Nijer Cumhurbaşkanı Abdurrahman Tchiani'nin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından iki ülke arasında ortak anlaşmalar imzalandı. (Haberin fotoğrafları Anadolu Ajansı'ndan alınmıştır.)
Stratejik önemi yüksek bu coğrafyayla 1400'lü yıllara uzanan ilişkilerin, bugün Tchiani'nin de katkılarıyla her geçen gün geliştiğine işaret eden Erdoğan, "Aziz kardeşimin liderliğinde, Nijer'in karşılaştığı tüm zorluklara rağmen farklı bir atılım içinde olduğunu görüyoruz. Biz de Afrika halklarının kara gün dostu olarak elimizdeki tüm imkanlarla Nijer'in kalkınma mücadelesini destekliyoruz." diye konuştu.
Erdoğan, bugünkü görüşmelerde ortak tarih ve karşılıklı saygı üzerine bina edilen münasebetleri her alanda ilerletme iradesine sahip olduklarını teyit ettiklerini dile getirdi.
Tchiani ve heyetiyle özellikle savunma sanayi, güvenlik, enerji, madencilik, ticaret, yatırımlar, eğitim, sağlık ve tarım alanlarındaki ilişkileri etraflıca değerlendirdiklerini anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Nijer'deki yatırım fırsatlarını görüştük, ekonomik ve ticaret ortak tesisinde mutabık kaldık. Biraz önce şahit olduğumuz üzere çeşitli alanlarda anlaşmalara imza atmak suretiyle ilişkilerimizin ahdi zeminini daha da pekiştirdik.
İşletme protokolünü yenilediğimiz Türkiye-Nijer Dostluk Hastanesi, Nijer ile münasebetlerimizin insani boyutuna çok kıymetli katkılarda bulunuyor.
Dostluk Hastanesi ve Dostluk Okulu projelerini gerçekleştiren TİKA, sulama, tarım ve hayvancılık başta olmak üzere Nijer'in idari ve sivil altyapısının güçlendirilmesi konusunda katkılarını sürdürüyor."

"NİJER İLE İŞBİRLİĞİMİZİ SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ"
Çok önem verdikleri eğitim alanındaki işbirliğinin seyrinden memnun olduklarına dikkati çeken Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye Maarif Vakfı'mız, başkent Niamey'de 12 okulda toplam 1700'ü aşkın öğrenciye eğitim veriyor. 300'ü Türkiye olmak üzere 500'e yakın Nijerli öğrenci ülkemizde yüksek öğretim alıyor. Türkiye mezunları, gönül elçilerimiz olarak aramızdaki muhabbetin daha da güçlenmesine vesile oluyor. Az önce Yüksek Öğretim Kurulumuz ile muadil Nijerli kuruluş arasında işbirliğine dönük mutabakat metni imzalandı. İnşallah tüm bu alanlarda Nijer ile işbirliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz."
Başkan Erdoğan, "Her fırsatta vurguladığım üzere Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi eşit ortaklık, karşılıklı saygı ve kazan-kazan ilkeleri temelinde geliştirmeyi sürdürüyoruz.
Biz, bu münasebetleri sadece ticari ve ekonomik alanlarda değil, güvenlik, eğitim, kültür ve ulaşım gibi geniş bir yelpazede, uzun vadeli işbirlikleri olarak görüyoruz. Kıtanın, bilhassa Sahel bölgesinde istikrarsızlık oluşturan terör örgütleriyle mücadele noktasında dost ve kardeş ülkelerimizin yanındayız." ifadelerini kullandı.

Nijer Cumhurbaşkanı Tchiani'nin liderliğinde Nijer güvenlik güçlerinin terörle mücadelesini de takip ettiklerini belirten Erdoğan, "Kendileriyle bu çerçevede askeri eğitim ve istihbarat alanlarında daha yakın işbirliği imkanlarını da değerlendirdik. Ülkemizin bu alandaki tecrübesini paylaşmaya hazır olduğumuzu belirttik. Ayrıca konuk heyetin önde gelen savunma sanayi firmalarımızla yapacakları görüşmelerin müspet neticelerini de yakında alacağımıza inanıyorum." dedi.

NİJER CUMHURBAŞKANI ORTAK BASIN TOPLANTISINDA KONUŞTU
Nijer Cumhurbaşkanı Tiani, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Gösterdiği misafirperverlik nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür eden Tiani, davete icabetle gerçekleştirdikleri resmi ziyaretin sembolik olarak son derece önemli ve iki ülkenin işbirliği seviyesine yakışan bir ziyaret olduğunu söyledi.
Tiani, Türkiye-Nijer ilişkilerinin Osmanlı dönemine uzandığını belirterek "450 kişinin zamanında Libya'dan ayrılıp Agadez'e gelmesiyle birlikte 1405 yılından bu yana ikili işbirliğimiz güçlendi. Türkiye Cumhuriyeti'yle bağımsız Nijer Cumhuriyeti arasındaki ilk diplomatik ilişki anlaşmaları 1966 yılında imzalanmıştır." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye-Nijer arasındaki ilişkilerin Başkan Erdoğan'ın başbakanlık döneminde 8 Ocak 2013'te Nijer'e resmi ziyaret gerçekleştirmesi ve bu ziyarette ikili işbirliği anlaşmasının imzalanmasıyla güçlendiğini vurgulayan Tiani, şöyle devam etti:
"O dönemden bu yana daima Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aydın vizyonu ve iradesiyle birlikte Türkiye Cumhuriyeti'nin desteğini aldık. Kendisi (Cumhurbaşkanı Erdoğan) Nijer Cumhuriyeti'ne her zaman ayrı bir önem vermiştir. Ekselansları her zaman ilişkilerimizin gidişatını takip etti ve terör tehdidiyle başarılı bir şekilde mücadele etmemiz için de bizi destekledi."

Başkan Erdoğan'ın bu konudaki talimatları doğrultusunda birkaç projeye imza atıldığını ve projelerin hayata geçirildiğini kaydeden Tiani, "Sayın Savunma Bakanı ve Nijer Devlet Bakanı'nın takibi doğrultusunda bu projeler hayata geçirildi. Gerçekten size bu anlamda teşekkür etmek istiyoruz. Şu anda hava savunma cihazlarımız, araçlarımız veya diğer askeri araçlarımız şu anda Türk araçlarıyla, Türk cihazlarıyla birlikte. Bu terör ortamında biraz daha dinginliğe ve istikrara kavuşmamızı sağladınız." diye konuştu.
Tiani, bu alanda Nijer'e verdikleri destek için teşekkür ederek "Böylece Nijer halkının huzuru ve güvenine katkı sağladınız." dedi.
TÜRKİYE-NİJER DOSTLUK HASTANESİ VURGUSU
İki ülke arasındaki ilişkilerin sadece savunma alanıyla sınırlı olmadığını, bunun dışında ilişkilerin başka alanlarda da güçlendiğini aktaran Tiani, sağlık alanında da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2013'teki ziyareti sonrasında Türkiye-Nijer Dostluk Hastanesinin inşa edildiğini hatırlattı.
Tiani, bu hastanenin aslında Nijer toplumunun kırılgan kesimine hizmet verdiğine dikkati çekerek hastanenin özellikle kadınlara her türlü sağlık hizmetini sağladığını söyledi.
Kadınların Türkiye-Nijer Dostluk Hastanesi sayesinde en uygun tedavi yöntemlerine erişme imkanına sahip olduklarını vurgulayan Tiani, "Biz de bu sebepten dolayı oradaki hizmetlerin biraz daha genişletilmesini istedik ve az önce imzaladığımız sağlık alanındaki işbirliği anlaşmasıyla birlikte buradaki işbirliğini daha da büyütmek istedik." ifadelerini kullandı.

"8 OCAK 2013 TARİHLİ RESMİ ZİYARET BİZİM İÇİN TARİHİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI OLDU"
Tiani, Erdoğan'ın 8 Ocak 2013'teki Nijer ziyaretini hatırlatarak şunları kaydetti:
"O dönem siz yeni bir girişimle birlikte Maarif Vakfı aracılığıyla üniversite için bizi desteklediniz ve yeni öğrencilerimizin kaliteli bir erişime sahip olmasını sağladınız. 500'den fazla öğrencimiz buradaki yüksek öğrenim hizmetlerinden faydalanmakta. Bunun dışında yine Türkiye-Nijer dostluk tesisi oluşturuldu. Dolayısıyla aslında şunu ifade edebilirim ki 8 Ocak 2013 tarihli resmi ziyaret bizim için tarihi bir dönemin başlangıcı oldu."
Tarım, enerji, altyapı, savunma sanayi alanında Türkiye'nin desteğini gördüklerini belirten Tiani, "Özellikle Sayın Cumhurbaşkanı'nın bize destek olduğunu görebiliyoruz. Kendisi sürekli bizim yanımızda." dedi.
Tiani, bugünkü ziyaretinin Afrika ülkeleri dışında gerçekleştirdikleri ilk ziyaret olduğunu ifade ederek "Umuyorum ki bu işbirliğimiz daha da devam etsin, daha da güçlensin ve örnek teşkil etsin. Hem Afrika kıtası için örnek teşkil etsin hem de dünya için örnek işbirliği ilişkisi olsun." diye konuştu.

ANLAŞMALAR İMZALANDI
Başkan Erdoğan ve Tchiani'nin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından iki ülke arasındaki ortak anlaşmalar imza altına alındı.
İki ülke arasındaki "Yükseköğretim, Araştırma ve İnovasyon Bakanlığı Arasında Yükseköğretim Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptının 2026-2030 Yılları İçin Uygulama Protokolü"ne Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile Nijer Dışişleri, İşbirliği ve Yurtdışındaki Nijerliler Bakanı Bakary Yaou Sangare imza attı.
"Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komisyonu (JETCO) Kurulmasına İlişkin Ortak Bildiri"yi Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Nijer Ticaret ve Sanayi Bakanı Abdoulaye Seydou imzaladı.
"Nijer-Türkiye Dostluk Hastanesinin Ortak İşletilmesi ve Devredilmesi ile İlgili Protokol"e Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile Nijer Sağlık ve Kamu Hijyeni Bakanı Albay Dr. Garba Hakimi imza attı.
"Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Nijer Cumhuriyeti Ulusal Diplomatik ve Stratejik Araştırmalar Kurumu Arasında Mutabakat Zaptı"nı Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile Nijer Dışişleri, İşbirliği ve Yurtdışındaki Nijerliler Bakanı Bakary Yaou Sangare imzaladı.

KÜLLİYE'DE RESMİ TÖREN
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Tchiani'yi resmi törenle karşıladı. Tchiani'nin makam aracını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Nijer Cumhurbaşkanı Abdourahamane Tchiani'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşıladı. (Haberin fotoğrafları AA'ya aittir)
İKİ ÜLKE MİLLİ MARŞLARI ÇALINDI
Başkan Erdoğan, Tchiani'yi Külliye'nin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Tchiani'nin tören alanındaki yerlerini almasının ardından, bando, iki ülke milli marşlarını çaldı. Törende, tarihteki 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerlere de yer verildi, 21 pare top atışı yapıldı.
Başkan Erdoğan ve Nijer Cumhurbaşkanı Tchiani
Tchiani, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı "Merhaba asker" diyerek selamladı. İki lider birbirlerine heyetlerini takdim etti.
Başkan Erdoğan ve Tchiani, merdivenlerde Türk ve Nijer bayrakları önünde tokalaşarak basın mensuplarına poz verdi.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan
TÖRENDE KİMLER HAZIR BULUNDU?
Törende, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hakkı Susmaz, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Başkanvekili Çağrı Erhan ile Ankara Valisi Yakup Canbolat da yer aldı.
Başkan Erdoğan Sırrı Sakık'ı kabul etti
Tiryakilere sigarayı kırdıracak karar