Külliye'de kritik zirve: Başkan Erdoğan liderliğindeki Savunma Sanayii İcra Komitesi toplandı

Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısı, yaklaşık 1 yıllık bir aranın ardından gerçekleştiriliyor. Başkan Erdoğan'ın liderlik ettiği toplantıda Türkiye'nin geçen yıl savunma sanayii alanında gösterdiği başarılara ilişkin genel değerlendirme yapıldı. Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında, envanterdeki İHA/SİHA'lara yenilerinin eklenmesi, yeni kabiliyetler kazandırılmasına yönelik projeler görüşülerek karara bağlandı. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 03 Ocak 2024, 14:16 Güncelleme 04 Ocak 2024, 13:02
Külliye’de kritik zirve: Başkan Erdoğan liderliğindeki Savunma Sanayii İcra Komitesi toplandı

İÇİNDEKİLER

Savunma Sanayii İcra Komitesi, Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantı, basına kapalı gerçekleştirildii.

DEĞERLENDİRME VE PLAN
Yaklaşık 1 yıllık aranın ardından gerçekleştirilecek toplantıda, Türkiye'nin geçen yıl savunma sanayii alanında gösterdiği başarılara ilişkin genel değerlendirme yapılacak. Ayrıca bu yıla ilişkin yol haritası konuşuldu.

HANGİ KARARLAR ALINDI
Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında uçak gemisi tasarımı, yeni tip çıkarma gemilerinin, yeni nesil mayın avlama gemisinin, milli hücumbotun inşasına yönelik kararlar alındı.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre; Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısında, Türk savunma sanayiinin eriştiği seviye, gelecek hedefleri ve kritik projelere ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

Toplantıda askeri gemi projeleri kapsamında uçak gemisi tasarım aşaması, MİLGEM 9-10-11-12'nci gemilerinin (i sınıfı fırkateynler), açık deniz karakol gemilerinin, yeni tip çıkarma gemilerinin, yeni nesil mayın avlama gemisinin ve milli hücumbotun inşasına yönelik kararlar alındı.

YENİ İHA VE SİHA'LAR EKLENECEK
Envanterdeki İHA/SİHA'lara yenilerinin eklenmesi, yeni kabiliyetler kazandırılması ve lojistik desteklenebilirliğinin sağlanmasına yönelik projeler görüşülerek karara bağlandı.

Milli muharip uçak KAAN'ın gelecek dönem faaliyetleri, HÜRKUŞ uçaklarının ve GÖKBEY helikopterlerinin tedarikleri ile Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçaklarının lojistik gereksinimleri görüşüldü ve gerekli kararlar verildi.

FÜZEDEN UZAY SİSTEMLERİNE KADAR
Platform projelerinin yanı sıra yeni füze, radar, elektronik harp, haberleşme, muhtelif silah, mühimmat ve teçhizatlar, hava savunma sistemleri ile uydu ve uzay sistemleri gibi geniş bir yelpazede çok sayıda proje için karar alındı.

REKOR SEVİYEYE ULAŞILDI
Açıklamada şöyle denildi:

"Geçtiğimiz yıla göre yüzde 27'lik bir artışla 5,5 milyar dolarlık rekor bir seviye ve kilogram başına ortalama 65 doları aşan ihracat rakamı ile savunma sanayimiz Türkiye ekonomisine ve dolaylı olarak toplumsal refaha yüksek bir katkı sağlamıştır. Ayrıca ülkemiz savunma sanayii ürünlerine duyulan güven artışının bir göstergesi olarak önceki yıl ihracat yapılan ülke sayısı 176 iken bu yıl itibarıyla 185'in üzerine çıkmıştır. Türkiye Yüzyılı'nda tam bağımsız savunma sanayii için atılacak kritik adımlar bir kez daha vurgulanarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de yerli ve milli teknolojiler kullanılarak faaliyetlerin azim ve kararlılıkla sürdürüleceği ifade edildi."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN