Gizli protokol krizi büyüyor! Ahmet Davutoğlu Kılıçdaroğlu ile konuşmasını anlattı: Önce 'yok' dedi sonra aradı 'baktım, varmış' dedi

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'un itiraf ettiği '3 Bakanlık ve MİT Başkanlığını kapsayan gizli protokol ortakların arasını germeye devam ediyor. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı konuşmayı anlatarak tepki gösterdi. Davutoğlu, "Sordum. Böyle bir protokol var mı? İçişleri Bakalığı ve üç bakanlık verildi mi? 'Yok' dedi. 'Bir bakanlık konuşuldu ama karara bağlanmadı. Ben de o akşam 'Muhatabımız Kılıçdaroğlu'dur. O da 'Yok öyle bir protokol dedi' minvaline konuştum. Onun üzerine Kılıçdaroğlu aradı. 'Ku­sura bakmayın. Tekrar baktım, protokol varmış. Bakanlık görüşülmüş' dedi. Üzüldüm ama bir şey söylemedim." ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 27 Temmuz 2023, 09:24 Güncelleme 03 Ağustos 2023, 07:43
Gizli protokol krizi büyüyor! Ahmet Davutoğlu Kılıçdaroğlu ile konuşmasını anlattı: Önce ’yok’ dedi sonra aradı ’baktım, varmış’ dedi

İÇİNDEKİLER

28 Mayıs'ta yaşadıkları hezimetin travmasını atlatamayan 8'li koalisyon şimdi de 'gizli protokol' krizi ile sarsılıyor.

ÜMİT ÖZDAĞ İTİRAF ETTİ
İkinci tur öncesi Kılıçdaroğlu ile ortaklık yapan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, "Seçilirse iç savaş çıkar" dediği Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisine 3 bakanlık ve MİT Başkanlığı sözü verdiğini dile getirdi.

ÖZTRAK YALANLADI KILIÇDAROĞLU DOĞRULADI
Bu itiraf sonrası CHP Sözcüsü Faik Öztrak, "İki protokolde de İçişleri Bakanlığı ve MİT ile ilgili bir madde yer almadı" diyerek gizli pazarlığın üstünü örtmeye çalışsa da Kemal Kılıçdaroğlu protokolü itiraf etti.

Kemal Kılıçdaroğlu "Aramızda özel bir protokol var. Bunun paylaşılmasının etikliğine dair de yorum yapmak istemiyorum" dedi. Ortaklıktan Faik Öztrak'ın da haberinin olmadığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, "İki kişinin namusuna teslim edilen bir konudur." diyerek Ümit Özdağ'a 'namus' ayarı verip "ihanet etme" çağrısında bulundu.

Takvim.com.tr ise gelişmeyi "DAĞ GİBİ KAZIK" manşetiyle okurlarına aktadı.

Kemal Kılıçdaroğlu'na kendi partisinden DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve İYİ Parti'den tepki gelirken Kılıçdaroğlu son olarak "Bakanlık verdiysem partimizin hakkından verdim" sözleriyle rest çekti.

AHMET DAVUTOĞLU: ÜZÜLDÜM
Masa ortakları Kemal Kılıçdaroğlu'na tepki gösterirken Ahmet Davutoğlu'ndan olay bir açıklama geldi.

DAHA ÖNCE SÖZ KONUSU DEĞİL DEMİŞTİ
Özdağ'ın itirafı sonrası, "Kılıçdaroğlu ile görüştüm. Kılıçdaroğlu bana "3 bakanlık söz konusu değildi. Tek bir bakanlık üzerine konuşmuştuk, o da hangi bakanlık olacağı belli değildi" dedi." açıklamasını yapan Ahmet Davutoğlu bugün ise Kemal Kılıçdaroğlu tarafından kandırıldığını anlattı.

CHP Yandaşı Sözcü Yazarı İsmail Saymaz'a konuşan Ahmet Davutoğlu, Zafer Partisi Genel Başkanı Özdağ'ın konuya dair açıklamalarını okuduktan sonra Kılıçdaroğlu'nu aradığını dile getirerek şunları söyledi:

"Sordum. Böyle bir protokol var mı? İçişleri Bakalığı ve üç bakanlık verildi mi? 'Yok' dedi. 'Bir bakanlık konuşuldu ama karara bağlanmadı. Bağlanmadığı için size getirmedim. Olsa bile benim kontenjanımdandı' dedi. Ben de o akşam Karar TV'de, 'Muhatabımız Kılıçdaroğlu'dur. O da 'Yok öyle bir protokol dedi' minvaline konuştum. Onun üzerine (Kılıçdaroğlu) aradı. 'Kusura bakmayın. Tekrar baktım, protokol varmış. Bakanlık görüşülmüş' dedi. Üzüldüm ama bir şey söylemedim."

İHTİMAL VERMEMİŞTİM
Kendilerine İçişleri Bakanlığı da dahil olmak üzere herhangi bir bakanlık konusunun iletilmediğini söyleyen Davutoğlu, "Cumhurbaşkanı adayının destek istemesi normaldir. Ancak ülkeyi birlikte yönetmek konusunda varılacak mutabakat Altılı Masa'yı yedili haline getireceği için açık olarak konuşulması lazım. Hepimizin onayı lazım. Böyle bir konu görüşülmediği gibi bakanlıklar da konuşulmadı. Bizim, İyi Parti'nin, diğerlerinin hangi bakanlığı alacağı belli değil. Bunlar ilkesel olarak konuşulmadan pazarlığa girildiğine ihtimal vermemiştim, açık söyleyeyim." dedi.

Gizli protokolden haberi olmadığını söyleyen Davutoğlu, "Olsa zaten masada pozisyon belirlerdik. Yeni bir katılım teklifi olsaydı bunu önceki usullerle karara bağlardık. Birisi gelmek istiyorsa ve Altılı Masa uygun görürse gelir. Ama kimlerle beraber olacağımıza biz karar veririz." dedi.

"DOĞRU GELMEDİ BANA"
Davutoğlu Kılıçdaroğlu'nu hedef alan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elbette Altılı Masa'daki partilerden birinin olması doğaldır. Çünkü nihai referans, liderlerin imzaladığı ortak politikalar metnidir. Bu metne imza atmamış bir partiyle mutabakatımız yokki. Mesele, hangi kontenjandan verildiği değil, kimlerle ülkeyi yöneteceğiniz. Herkesin ittifakta kimlerin olduğunu bilme hakkı var.

"İçişleri Bakanlığı ve MİT gibi üst düzey bürokratların tayinini istişareyle yapalım" dedik. Bizim için demokratik ve özgürlükçü ortamın sağlanması önemli. İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere bu niteliklere sahip kişilerin gelmesi…

Birlikte oturmadığınız bir partiden kim olursa olsun, Altılı Masa'da "İçişleri Bakanlığı olacak, şu olacak" demek doğru gelmedi bana."

Kılıçdaroğlu'nun Parti Meclisi toplantısında kullandığı "Bakanlığı CHP'nin kendi hakkından verdim" ifadelerine de tepki gösteren Davutoğlu, "Fakat o masayı kuran altı liderle bunu konuşmamışız. Kimlerle bakanlar kurulunda olacağımız, bizim kendi olmamız kadar önemli. Özdağ'la beş dakika bile oturup konuşmamışız. Uygulamada nasıl beraber olacağız? Birçok tartışmalı konu gündeme gelecek. Hele İçişleri Bakanlığı gibi bir konuysa… İlkeler önem taşır bizim için. Biz makamlara önem vermekten ilkeleri gözardı ediyoruz. Mesele makama gelmek değil, o makamda neyi uygulayacağınız ve kimlerle uygulayacağınız." dedi.

Davutoğlu masa bilgilendirilmeliydi diyerek şunları söyledi:

"Yedi maddelik kamuoyuna açıklanan protokol bize iletildi. Baktık, tamam. Problem yok. (Ama) gizli protokolde bilgilendirilmedik, haberimiz yok. Onun için Cansu Çamlıbel'in ropörtajı çıkınca (Kılıçdaroğlu'nu) aradım. Sordum.

Böyle bir protokol var mı? İçişleri Bakalığı ve üç bakanlık verildi mi?

"Yok" dedi. "Bir bakanlık konuşuldu ama karara bağlanmadı. Bağlanmadığı için size getirmedim. Olsa bile benim kontenjanımdandı" dedi.

Ben de o akşam Karar TV'de, "Muhatabımız Kılıçdaroğlu'dur. O da 'Yok öyle bir protokol dedi" minvaline konuştum.

Onun üzerine (Kılıçdaroğlu) aradı. "Kusura bakmayın. Tekrar baktım, protokol varmış. Bakanlık görüşülmüş" dedi.

Üzüldüm ama bir şey söylemedim."

AKŞENER TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Öte yandan gizli mutabakattan haberi olmadığını savunan Meral Akşener, "Daha Bakanlıkları bile bölüşmemiştik. Hangi bakanlık hangi partide olacak, bunlar konuşulmadan bakanlıkları dağıtmak isabetli olmamıştır" dedi.

Akşener'in sağ kolu Kürşad Zorlu da Kemal Kılıçdaroğlu'na 'şeffaflık' ve 'ilke' ayarı verdi.



*İlgili haberi okumak için görsele tıklayın

KILIÇDAROĞLU'NDAN İYİ PARTİ'YE REST: "KENDİ HAKKIMDAN BAKANLIK VERDİM"

Kemal kendisini protokol konusunda eleştiren İYİ Parti'ye ayar vermeyi de ihmal etmedi ve "Bakanlık verdiysem partimizin hakkından verdim" sözleriyle rest çekti.

Takvim.com.tr gelişmeyi PROTO'GOL' manşetiyle okurlarına aktarmış, krize dikkat çekmişti.




Yaşanan bu gelişmeler tüm sıcaklığını korurken İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale'den ses getirecek bir çıkış geldi.

Özlale, Ümit Özdağ ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında 3 bakanlık ve MİT Başkanlığı üzerinden yapılan gizli protokol ile ilgili Kılıçdaroğlu'na sert sözlerle yüklendi.

KILIÇDAROĞLU'NA DANSÖZ GÖNDERMESİ
Kılıçdaroğlu'na 'dansöz' göndermesinde bulunan Özlale, "Bizzat kendi partisi içerisindeki insanlardan bile belli protokolün detaylarının saklanıp 'namusa havale edilmesi' ya da 'namusa teslim edilmesi' gibi, gayet oryantal terimlerin kullanılması, benim itirazım bunlara" şeklinde konuştu.



"KILIÇDAROĞLU'NUN ADAYLIĞI HATAYDI" VURGUSU: ELEŞTİRİLERE KULAK TIKADILARI İÇİN KAYBETTİK
Öte yandan Özlale, "Cumhuriyet tarihinin belki de en önemli seçimini, bizim daha önceden getirdiğimiz eleştirilere kulak tıkadıkları için kaybettik" diyerek Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının hata olduğunu vurguladı.

Özlale şu ifadeleri kullandı;

"Haklı olmamın hiçbir faydası yok. Zamanında o eleştirileri yaptık, şimdi böyle bir sonuçla karşı karşıyayız. Herkes çok yıprandı. Ben şöyle düşünüyorum, şu anda benim haklı olmamla haksız olmam arasında hiçbir fark yok ki. Seçimi kaybettik.

Cumhuriyet tarihinin belki de en önemli seçimini, bizim daha önceden getirdiğimiz eleştirilere kulak tıkadıkları için kaybettik. O yüzden bir daha oraları deşmenin, 'Ben demiştim' demenin de hiç kimseye faydası yok bence."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN