28 Mayıs depremi! İYİ Parti'de kazan kaynıyor: Meral Akşener'e muhalif isimlerden 'Yavuz Ağıralioğlu' hazırlığı

Türkiye'de seçim süreci Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın ezici zaferiyle tamamladı. 8'li koalisyonun adayı Kemal Kılıçdaroğlu koltuğunu korumak adına çareler ararken, muhalifleri de harekete geçmiş durumda. Koalisyonun bir diğer ortağı İYİ Parti'de de kazan kaynamaya başladı. Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Ethem Baykal, Meral Akşener'i istifaya çağırdı. Ardından istifa haberleri peş peşe geldi. 24-25 Haziran'da gerçekleştirilecek kurultay öncesi Akşener'i koltuktan indirmek isteyen muhalif isimler harekete geçti. Yavuz Ağıralioğlu'nun etrafında toplanmayı planlayan bir grup, adım atmadan önce yol planını hazırlamak adına bir araya gelecek.

Giriş Tarihi 29 Mayıs 2023, 19:30 Güncelleme 30 Mayıs 2023, 14:07
28 Mayıs depremi! İYİ Parti’de kazan kaynıyor: Meral Akşener’e muhalif isimlerden ’Yavuz Ağıralioğlu’ hazırlığı

İÇİNDEKİLER

Türkiye Yüzyılı için en kritik virajlardan biri olarak görülen 2023 seçimlerini Başkan Recep Tayyip Erdoğan kazandı. Erdoğan %52.18 oranında oy alırken 8'li koalisyonun adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise 47.82 oranında oy aldı.


Öte yandan 12. yenilgisini alan için çanlar çalıyor. Kılıçdaroğlu her ne kadar da "mücadeleye devam" deyip koltuğunu bırakmayacağını dile getirse de CHP içinde kazan kaynamaya başladı.

Ekrem İmamoğlu'nun Kılıçdaroğlu'nu hedef alan 'değişim' çağrısının etkileri sürerken topa CHP'li Mehmet Akif Hamzaçebi girdi.

Hamzaçebi, "Kimse bu sonuçlardan bir başarı öyküsü yaratmaya kalkışmasın. Ortada Genel Başkanımız ve Partimiz açısından tam bir başarısızlık vardır. Ciddi bir değerlendirme zorunludur" diyerek Kılıçdaroğlu'nu istifaya davet etti.


Bir yandan da gözler İYİ Parti'ye çevrildi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kılıçdaroğlu'nun aldığı yenilgi sonrası kamera karşısına geçip Başkan Erdoğan'ı tebrik etmiş, "Biz ilk günden beri milletimizin sesini dinleyerek hareket ettik. Pek çok bedel ödedik" diyerek Kılıçdaroğlu'na derin bir göndermede bulunmuştu.

İSTİFA ET AKŞENER
İYİ Parti Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Parti Kurucular Kurulu Üyesi Ethem Baykal da Meral Akşener'e sosyal medya üzerinden istifa çağrısı yapmıştı.



Yaşanan bu gelişmeler tüm sıcaklığını korurken İYİ Parti'de istifalar baş gösterdi.

AKŞENER'İN DANIŞMANI HAVLU ATTI
İYİ Parti Genel Başkan Danışmanı ve eski Gaziantep İl Başkanı Oğuz Hocaoğlu, mevcut oy oranını korumayı başarı olarak görenlerle birlikte yol yürümenin bir anlamı olmadığını belirterek istifa ettiğini açıkladı.


BİR İSTİFA DAHA
Hocaoğlu'nun istifası konuşulurken Aydın'dan da bir istifa haberi geldi... İYİ Parti Aydın Milletvekili aday adayı ve Nazilli İlçe Teşkilatı kurucularından Mehmet Reşat Taşdemir, Başkan Erdoğan'ın son seçimden de zaferle çıkmasının ardından sosyal medyadan yaptığı açıklama ile partisinden istifa ettiğini duyurdu.



"BAŞBAKANLIK TALEBİ HAYALDEN ÖTEYE GİDEMEDİ"
14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinin ortaya koyduğu sonucu değerlendiren Taşdemir, "Güçlendirilmiş parlamenter sistem talebi çöpe gitmiştir. Mutabakat metni rafta kalmıştır. Meral Akşener'in Başbakanlık talebi hayalden öteye gidememiştir. Bu başarısızlıkların tüm sorumluluğunu üzerime alarak mevcut partimden istifa ediyorum" ifadelerini kullandı.

İÇ HESAPLAŞMA BAŞLADI
Seçimden istediği sonucu alamayan İYİ Parti'de de "iç hesaplaşma" başladı.

İYİ Parti cephesinde Meral Akşener'e muhalif bazı isimler, partinin milletvekili seçimlerinde aldığı oyu yeterli bulmadı.

Özellikle seçimlerin ardından yapılan "Oyların korunması da bir başarı" değerlendirmesinin, parti içindeki Akşener muhalifleri tarafından epey tepki çektiği öğrenildi.

OY KAYBI SORGULANIYOR
Seçim sonrası açıklamanın yanı sıra seçim öncesi alınan bazı kararların da partiye zarar verdiği ve oy kaybı yaşattığı görüşü hakim olmaya başladı.

Bi diğer görüş ise Kılıçdaroğlu'nun adaylığının yanlış olduğu ve Akşener'in masaya dönmek yerine, "Kendisinin bizzat cumhurbaşkanı adayı olarak seçmenin karşısına çıkmış olması halinde, Türk siyasetinde bugün bambaşka durumların konuşulabileceği, İYİ Parti'nin, içine AK Parti seçmenini de alacak merkez sağ seçmeninin adresi olacağı" yorumları yapılıyor.

"ANADOLU HALKINI TANIMIYORLAR"
Ayrıca adaylık sürecinde Kılıçdaroğlu yerine İmamoğlu'nun desteklenmesi gerektiğini söyleyen Akşener'e muhalif İyi Partililer, "partinin kurumsallaşamadığı ve Türk milliyetçilerini kapsayamadığı" konusunda da eleştiriler getiriyor.

Akşener'e muhalif isimlerin partinin başarısızlığına bir sebep olarak da, "muhalefetin Anadolu halkını tanımadığını" işaret ediyor.

MUHALİF EKİP TOPLANIYOR
Tüm bunların ardından ise dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Kulislerden gelen bilgilere göre Yavuz Ağıralioğlu etrafında birleşen Akşener'e muhalif ekibin bugün İstanbul'da bir toplantı yapacağı öğrenildi.

24-25 Haziran'daki kurultayda da Akşener'in karşısına bir adayın çıkabileceği öngörülüyor.