Kemal Kılıçdaroğlu'nun çelişkili vaatleri ve söylemleri yeniden gündemde! Her seçim dönemi aynı... Kılıçdaroğlu ne dedi CHP ne yaptı?

6+1'li koalisyonun şartlı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu son yaptığı seccade skandalını unutturmak için emeklilere yönelik vaatte bulundu. Yine bu dönem depremzedelere ücretsiz konut vaadinde bulunan Kılıçdaroğlu'nun bu vaadinin koalisyon ortağı İyi Partili Bilge Yılmaz tarafından mümkün olmayacağı söylendi. Kılıçdaroğlu'nun çelişkili seçim vaatleri yeniden akıllara geldi. İşte Kemal Kılıçdaroğlu'nun her seçim dönemi sıraladığı vaatler ve çelişkiler...

Giriş Tarihi 08 Nisan 2023, 11:05 Güncelleme 08 Nisan 2023, 11:52
Kemal Kılıçdaroğlu’nun çelişkili vaatleri ve söylemleri yeniden gündemde! Her seçim dönemi aynı... Kılıçdaroğlu ne dedi CHP ne yaptı?

İÇİNDEKİLER

Büyük kavgalar ve kirli pazarlıkların ardından 6+1'li koalisyonun adayı olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çelişkili seçim vaatleri yeniden akıllara geldi.

SECCADEYE BASINCA YİNE BOL KESEDEN DAĞITTI
Son dönemde muhafazakarlık rolü kesen ve seccade üzerindeki pozu ile riyakarlığı bir kez daha ortaya çıkan Kemal Kılıçdaroğlu bu skandalı unutturmak için emeklilere vaatte bulundu.

Kılıçdaroğlu, "Emekli kardeşlerim, iktidara geldikten sonraki Kurban Bayramı'nda 8 bin 500 lira ikramiyenize ilaveten bu Ramazan Bayramı için oluşan 6 bin 500 liralık farkta ek ödeme olarak hesaplarınıza yatacak. Önümüzdeki Kurban Bayramı'nda banka hesabınıza tek seferde 15 bin lira yatırılacak" iddiasında bulundu.

Bol keseden dağıttığı vaatleri hangi kaynakla gerçekleştireceği sorulan Kılıçdaroğlu, "300 milyar dolar parayı getireceğim, temiz para getireceğiz." dedi.

Bu parayı ise "Uyuşturucu baronlarının parası... Temiz para" şeklinde açıkladı.

KONUT VAADİ İYİ PARTİLİ İSİM TARAFINDAN YALANLANDI
Aynı zamanda Kılıçdaroğlu depremezedelere ücretsiz konut vadederken İYİ Partili Bilge Yılmaz bunun mümlün olmayacağını ifade ederek "Ekonomik yükü çok ağır olacağı için bunu zamana yaymak zorundayız. Bunun maliyetini Türkiye 1 yılda ödeyemez. Dış finansmanla uzun zamana yaymak zorundayız. Evlerin maliyetinin vatandaştan tamamen kısa sürede alınması zaten mümkün değil. Biz bunu uzun vadeye yayarak toplayacağız" ifadelerini kullandı.

GEÇMİŞİ ÇELİŞKİ DOLU
Kılıçdaroğlu'nun vaatleri ortakları tarafından da karşılık bulmazken daha önce yaptığı verdiği çelişkili vaatler ve açıklamalar yeniden akıllara geldi.

İşte Kılıçdaroğlu'nun seçim dönemlerindeki vaatleri ve sonrasında CHP'nin attığı çelilşkili adımları...

2009 İBB SEÇİMLERİ
Kılıçdaroğlu, "Türkiye yüz yıldır metroyu konuşuyor ve geldiğimiz nokta ne? 12 buçuk kilometre metro. AKP döneminde yapılan 7 buçuk kilometre. Biz '5 yılda 80 kilometre metro yapacağız' diyoruz. Bu açık ve net bir taahhüt." vadinde bulundu.

-Ekrem İmamoğlu, İBB'nin başına geçtikten sonra son 4 yılda sadece 7,2 km metro yapıldı. Bu Kılıçdaroğlu'nun bir yılda vadettiği metronun yarısı kadar etmiyor.

MÜZE METRO
Kılıçdaroğlu, "Müze Metro istasyonları kuracağız." vaadinde bulunmuştu.

-Aynı vaadi Ekrem İmamoğlu'da 2019 yılında verdi. Ancak henüz açılmış bir "Müze Metro" yok.

BİYOLOJİK ARITMA
İBB adaylığı sırasında Kılıçdaroğlu "Biyolojik arıtmayı devreye sokarak, arıtılmış suları kent kullanımına sokacağız" diyerek projeyi vaatleri arasında açıklamıştı.

-Ekrem İmamoğlu göreve geldiğinde bir önceki İBB yönetimi tarafından planlaması yapılan Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma tesisini gerek olmadığını söyleyerek iptal etti.

GALATA ÇELİŞKİSİ
Kemal Kılıçdaroğlu 2009'da Galata'da ki antrepo ve liman tesislerinin kültür ve sanat ve rekreatif amaçlı dönüşümü projesini açıklamıştı.

-Kılıçdaroğlu'nun bu vaadine rağmen 2009 öncesi ve sonrasında CHP Galataport ihalesini yargıya taşıyarak iptali için girişimde bulundu.

DOĞALGAZ VAADİ
Kılıçdaroğlu 2009 yerel seçimlerinde "Yoksul ailelerin kullandığı doğalgaz bedelinin bir kısmını biz karşılayacağız." vaadinde bulunmuştu.

-Kılıçdaroğlu İBB adayı iken verdiği bu vaadi, hiçbir CHP'li belediye tarafından uygulanmamaktadır.

SOKAK HAYVANLARI
Kılıçdaroğlu, sokak hayvanları için gönüllüler ile yuva bulacağı vaadinde bulunmuştu.

-Kılıçdaroğlu başıboş köpek sorununun çözümü için 2009 yılında gönüllüler ile yuva edinmelerini öneriyordu. Ancak gelinen noktada CHP'li belediyeler sokak köpeklerinin sokaklardan toplanmasına karşı çıkıyor.


Kılıçdaroğlu, "Tekirdağ'dan veya bir başka yerden İstanbul sınırları içinden veya dışından feribotla (kamyonlar) alınmalılar ve Derince Limanı'na götürülmeliler. Denize asfalt mı döşüyorsunuz , trafik polisi mi var, feribot yapmak çok mu zor? Hayır hiç de zor değil, sadece kararlı bir irade gerekli." diyerek projeyi vaatleri arasında saymıştı.

Kılıçdaroğlu'nun 2009 yılında bulunduğu bu vaat mevcut CHP'li İBB tarafından gündeme hiç getirilmedi.

3. KÖPRÜ ÇELİŞKİSİ
Kılıçdaroğlu 2009'da 3. Köprü için, "İstanbullular birlikte buna karar vermemiz lazım. Mesele, bu projeye baştan karşı çıkmak veya baştan kabul etmek değil. Akılcı, mantıklı, tarafların en azından kaygılarını giderecek bir proje olarak ele almak." dedi.

-Kılıçdaroğlu'nun 3. Köprü için yaptığı bu açıklamaya rağmen CHP 3. Köprünün iptali için birçok defa çeşitli sebeplerden mahkemeye başvurdu. Gezi olayları için protestocular tarafından iletilen maddelerden biride 3. Köprünün iptaliydi.

2011 GENEL SEÇİMLER
CHP'nin Eşit Yurttaş Özgür Toplum isimli "Demokrasi Raporu"nda Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması önerilmektedir.

-15 Temmuz 2018'de KHK ile Genelkurmay Başkanlığı Milli Savunma Bakanlığı'na bağlandı. CHP bunu çeşitli platformlarda eleştirerek iktidara gelmesi durumunda burada değişiklik yapacağını açıkladı.

2B ARAZİLER
Kılıçdaroğlu, 2B arazilerinde yaşanan sorunun da CHP iktidarında çözüleceğini belirtti. Kılıçdaroğlu, "Orman köylüsüne satıyorsunuz yıllardır babadan, dededen kullandığı yeri. Biz orman köylüsüne parasız vereceğiz aramızdaki fark bu" dedi.

-Ancak, daha öncesinde CHP 2B düzenlemesine karşı çıkıyor, planlanan düzenlemeyi "talan yasası" olarak niteliyordu.

MAYINLI ARAZİLERİN ARINDIRILMASI
Konuşmasında Doğu ve Güneydoğu'daki mayınlı arazilerin mayınlardan arındırılacağını da bildiren Kılıçdaroğlu, "Mayından arındıracağız ve cumhuriyet tarihinin yapamadığı bir reformu yapacağız, toprak reformu diye topraksız köylüye vereceğiz o arazileri" ifadelerini kullandı.

-2011 yılında mayınlı arazileri temizlemeyi vaad eden Kılıçdaroğlu, 2009 yılında Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi yasasına karşı çıkmış, ilgili maddeyi Anayasa Mahkemesi'ne taşımışlardı.

NÜKLEER SANTRALLER
Nükleer santrallere de değinen Kılıçdaroğlu, "Biz nükleer santrallerin yapımı için halka gideceğiz, referandum yapacağız. Halk ne derse ona karar vereceğiz" dedi.

-2011 seçim çalışmalarında nükleer santrallerin yapımı için referandum yapacağını belirten Kılıçdaroğlu, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'ne karşı olduğunu farklı ortamlarda defalarca kez belirtti.

ADAYLAR İÇİN ÖN SEÇİM
Kılıçdaroğlu ayrıca gelecek seçimlerde bütün adayları ön seçimle belirleyeceklerini söyledi.

-Kılıçdaroğlu, CHP'nin başına geçtikten sonra demokratik imajı için tüm adayları ön seçimle belirleyeceklerini vaat etmesine rağmen zamanla ön seçimi tamamen kaldırdı.

DOKUNULMAZLIK
Kemal Kılıçdaroğlu, siyaseti kirlilikten arındırmak için dokunulmazlığı kaldıracaklarını ve Türk demokrasisi "dokunulmazlık ayıbından kurtaracakları" sözünü verdi.

-Ancak çeşitli suçlardan başta HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik fezlekelere son dönemde CHP karşı çıkmaya başladı.

ZORUNLU ASKERLİK SÜRESİ
Kılıçdaroğlu, "Zorunlu askerlik önce 9, daha sonra aşamalı olarak 6 aya indirilecek." vaadinde bulunmuşt.

-Başkan Recep Tayyip Erdoğan zorunlu askerliği CHP'nin karşı çıkmasına rağmen 12 aydan 6 aya düşürdü.

SEÇİM BARAJI
Kılıçdaroğlu, "Seçim barajı yüzde 5'e indirilecek." demişti.

-Erdoğan seçim barajını CHP'nin karşı çıkmasına rağmen % 10'dan % 7'ye düşürdü.

Kılıçdaroğlu, "Seçilme yaşı 21'e inecek." vaddinde bulundu.

-Başkan Erdoğan CHP'nin karşı çıkmasına rağmen seçilme yaşını 18'e düşürdü.

2015 GENEL SEÇİMLE
Eğitimin tam güne çıkartılacağı belirtilen CHP bildirgesinde, taşımalı eğitime son verileceği vurgulandı.

-2015 yılında tam gün eğitim vaadinde bulunan CHP sonrasında ise tam gün eğitim uygulamasının İmam Hatip'leri doldurmak için hayata geçirildiğini iddia etti.

DARBE YASALARI VAADİ
CHP, 2015 seçimleri öncesinde "12 Eylül askeri darbesinin mirası olan darbe yasalarını tümüyle ortadan kaldıracağız." vaadinde bulundu.

-Ancak, bugüne kadar gerçekleştirilen hemen her anayasa değişikliği için CHP karşı çalışma yaptı.

2018 CUMHURBAŞKANLI VE GENEL SEÇİMLERİ
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu 2017 yılında, "Bir partinin genel başkanı nasıl tarafsız olur? Velev ki seçildi, nasıl gidecek namusu ve şerefi üzerine yemin edecek? Benim namusum ve şerefim bu kadar ucuz mu? Partili birisinin adaylığını ahlaki açıdan da, vicdani olarak da doğru bulmuyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

-Ancak 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde açıklanan bildirgede Kılıçdaroğlu'nun seçilmesi durumunda partisinden ayrılmayacağı açıklandı.

MAVİ MARMARA
2018 seçimleri öncesinde Kılıçdaroğlu, "Bizim onurumuzu zedeleyen Mavi Marmara Anlaşmasını iptal edeceğiz. 9 vatandaşın haklarını savunacağız." dedi.

-Ancak aynı dönemde yaptığı başka bir açıklamada ise hem İHH hem de şehitleri aşağıladı; "Bunların bir de kuruluşları var İHH diye, Mavi Marmara'da ölülerine bile sahip çıkmadılar bunlar. Bunlar da paracı, iradelerini satabiliyorlar. Bir de kendini Müslüman kabul ediyorsunuz?"

ULAŞIM ÇEMBERİ
Kılıçdaroğlu, "Ülkenin lojistik avantajlarını ortaya çıkarmak üzere Karadeniz'i, Doğu ve İç Anadolu üzerinden Akdeniz'e bağlayan demir yolu hatları inşa edilecek. Marmara Bölgesi'nin etrafında bir ulaşım çemberi oluşturulacak." vaadinde bulundu.

-Ancak, Kılıçdaroğlu ihalesi yapılan Bursa - Bandırma demiryolunu pahalı diyerek eleştirdi. Daha önce ise Marmaray projesi "Ne gerek var" demişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN