Pazarcık'taki 7,7'lik deprem sonrası dünya tek yürek! Türkiye'ye destek ve taziye mesajları: Liderler peş peş Başkan Erdoğan'ı aradı

Son dakika haberleri... Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7,7’lik deprem Türkiye’yi yasa boğdu. 10 ili birden etkileyen deprem sonrası diğer ülkelerden taziye ve yardım açıklamaları peş peşe geldi. Putin, Başkan Erdoğan'ı arayarak "Derhal yardım sunmaya hazırız" dedi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, 420 kişilik arama kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderdi. Yunanistan Cumhurbaşkanı ve Başbakanı Erdoğan'ı aradı. İsrail Hava Kuvvetleri'ne bağlı iki uçak arama kurtarma ekipleriyle birlikte Türkiye'ye doğru yola çıktı. ABD Başkanı Biden "Ekiplerimiz Türkiye'deki arama kurtarma için harekete geçiyor" açıklamasını yaptı. Fransa, İngiltere, Almanya, Kazakistan, Hindistan, Katar ve pek çok ülke yardım ve destek çağrısında bulundu.

Giriş Tarihi 06 Şubat 2023, 09:57 Güncelleme 07 Şubat 2023, 22:37
Pazarcık’taki 7,7’lik deprem sonrası dünya tek yürek! Türkiye’ye destek ve taziye mesajları: Liderler peş peş Başkan Erdoğan’ı aradı

İÇİNDEKİLER

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan derlenen verilere göre Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntı yerin 7 km derinliğinde gerçekleşti.

ÇOK SAYIDA İLDE BİNALAR YIKILDI
Deprem nedeniyle Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay'da bazı binalar yıkıldı. Başkan Erdoğan'ın talimatıyla Bakanlar felaket bölgesine hareket etti.

Türkiye'yi yasa boğan depremle ilgili ülkelerden de peş peşe yardım ve taziye mesajı geldi.

DÜNYA LİDERLERİNDEN GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, İsrail, Katar, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Libya, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Somali, Suudi Arabistan, Ürdün ve Yunanistan liderleri merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

Depremlerin ardından Türkiye'ye "geçmiş olsun" dileklerini ve taziye mesajlarını ileten liderler şöyle:

"ABD Başkanı Joe Biden, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakanı Ünal Üstel, Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis."

ALMANYA, BİRLEŞİK KRALLIK, HOLLANDA VE ERMENİSTAN
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Almanya, Birleşik Krallık, Hollanda ve Ermenistan Başbakanları'nın Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak geçmiş olsun dileklerini ilettiğini duyurdu.


MISIR
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Başkan Erdoğan'ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

UMMAN
Umman Sultanı Heysem bin Tarık, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Başkan Erdoğan'ı telefonla arayan Umman Sultanı Tarık, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

KONGO
Demokratik Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Başkan Erdoğan'ı telefonla arayan Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tshisekedi, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

UKRAYNA
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak, Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, depremler nedeniyle Başkan Erdoğan'ı telefonla arayan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa diledi.

İRAN
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak, deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Başkan Erdoğan'ı telefonla arayan İran Cumhurbaşkanı Reisi, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi, yaralılara şifa temennisinde bulundu.

AZERBAYCAN
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye'de meydana gelen şiddetli deprem nedeniyle Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve Türkiye'nin birçok yerinde hissedilen şiddetli deprem sonucu çok sayıda can kaybı ve yıkım haberinin kendisini ve Azerbaycan halkını derinden üzdüğünü belirten İlham Aliyev, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Sayın Cumhurbaşkanı, değerli kardeşim. Bu zor zamanda her türlü yardıma hazır olduğumuzu ifade ediyor; size, hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınlarına, kardeş Türkiye halkına şahsım ve Azerbaycan halkı adına derin hüzünle taziyelerimi sunuyorum. Yaralılara acil şifalar diliyor, depremin etkilerinin bir an önce ortadan kalkmasını diliyorum. Allah rahmet eylesin."

ALİYEV'DEN TAZİYE MESAJI
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenler dolayısıyla taziyelerini illetti, Türkiye'ye desteğini ifade etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan'ı arayan Aliyev, Türkiye'de meydana gelen deprem sonucunda çok sayıda can kaybı ve yıkım haberinin Azerbaycan'ı çok sarstığını ve üzdüğünü belirtti.

Aliyev, Erdoğan'a, depremde hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına kendi ve Azerbaycan halkı adına taziyelerini ileterek, "Yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu büyük felakettir. Türkiye'nin acısını paylaşıyoruz. Azerbaycan ve Türkiye her zaman birbirinin yanındadır." dedi.

Kendisinin talimatıyla Türkiye'ye 420 kişilik bir kurtarma ekibinin gönderildiğini ve ekibin afet bölgesine varır varmaz Türk meslektaşlarıyla çalışmalara başlayacaklarını ifade eden Aliyev, "İhtiyaç duyulan yardım malzemeleri de yakın zamanda Türkiye'ye gönderilecek." diye konuştu.

Erdoğan da destek ve dayanışma için Aliyev'e ve Azerbaycan halkına teşekkür etti.



PUTİN, BAŞKAN ERDOĞAN'I ARADI: "DERHAL YARDIM SUNMAYA HAZIRIZ"
Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye'deki deprem nedeniyle Başkan Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Daha sonra Erdoğan'la bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Putin, Türkiye'deki depremin sonuçlarının ortadan kaldırılması için derhal yardım sunmaya hazır olduklarını vurguladı.

RUSYA 2 UÇAĞINI HAZIRDA BEKLETİYOR
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Il-76 tipi uçakla birlikte arama kurtarma birimlerinin hazır bekletildiği aktarılarak Türkiye'ye yardım için birimlerin alarma geçirildiği ifade edildi.

Yapılan açıklamada, "Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'na ait 2 adet IL-75 uçağı, kurtarma ekipleriyle birlikte yardıma hazır. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı tarafından 100 uzman ekibi alarm konumuna geçirildi. Rusya, zor durumdaki dostlarına her zaman yardıma hazırdır" denildi.



BİDEN: "EKİPLERİMİZ TÜRKİYE'DEKİ ARAMA KURTARMA İÇİN HAREKETE GEÇİYOR"

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'deki depremlerle ilgili derin üzüntü duyduklarını belirterek, ABD'nin Türkiye'ye yapılacak yardımlar için harekete geçtiğini bildirdi.

Biden, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle yayımladığı yazılı mesajında, eşi Jill Biden ve kendisinin, Türkiye ve Suriye'de binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan depremlerle ilgili derin üzüntü duyduklarını ifade etti.

ABD yönetiminin NATO müttefiki Türkiye ile yakın bir şekilde çalıştığını belirten Biden, ABD'nin söz konusu depreme hızlı bir şekilde yardım etmesi için gerekli talimatı verdiğini kaydetti.

Biden, üst düzey Amerikalı yetkililerin, gerekli her türlü yardımı koordine etmek için derhal Türk mevkidaşlarına ulaştığını aktararak, "Ekiplerimiz, Türkiye'nin arama ve kurtarma çabalarını desteklemek ve depremde yaralananlar ile yerlerinden edilenlerin ihtiyaçlarını karşılamak için hızla harekete geçiyor." dedi.

ABD destekli insani yardım kurumlarının Suriye'deki yıkıma da yanıt verdiğini belirten Biden, "Bugün, kalbimiz ve en derin taziyelerimiz, kıymetli sevdiklerini kaybedenler, yaralananlar, evlerinin ve işyerlerinin yıkıldığına şahit olan herkesin yanında." ifadesini kullandı.



ABD BAŞKANI BIDEN, BAŞKAN ERDOĞAN'I ARADI
ABD Başkanı Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

ALMANYA BAŞBAKANI SCHOLZ'DAN DEPREM NEDENİYLE BAŞKAN ERDOĞAN'A TAZİYE MESAJI
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Scholz mesajında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben, Kahramanmaraş merkezli toplamda 10 ili etkileyen depremlerde çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesini ve yaralanmasını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirterek, "Alman hükümeti ve halkı adına en derin taziyelerimi iletmek istiyorum. Düşüncelerimiz hızla ve tam olarak iyileşmelerini dilediğimiz yaralılarda ve beklenmedik şekilde aile üyelerini kaybeden yakınlarında." ifadesini kullandı.

Scholz, Almanya'nın bu felaketin üstesinden gelinmesi için yardım ve desteğe hazır olduğunu kaydetti.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius de Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Alman ordusunun bu insani felaketten etkilenenlere hızlı desteğe hazır olduğunu belirtti.

İSRAİL
İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Kahramanmaraş merkezli deprem için "derin üzüntü duyduğunu" belirterek, acil bir yardım programı hazırlanması için talimat verdiğini duyurdu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cohen, Kahramanmaraş merkezli deprem için yayımladığı mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin güneyinde meydana gelen deprem nedeniyle İsrail devleti adına Türk halkına derin üzüntülerimizi iletmek istiyorum. Kalplerimiz felaketin kurbanlarıyla; yaralılara acil şifa diliyoruz."

Cohen, acil bir yardım programı hazırlanması için Bakanlığına talimat verdiğini aktardı.

Öte yandan, İsrail Savunma Bakanı Yoaz Gallant'ın da İsrail ordusu ve Bakanlık kurumlarına insani yardım sağlanması için talimat verdiği paylaşıldı.

HERZOG'TAN TAZİYE MESAJI
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımlayarak İsrail'in yardıma hazır olduğunu açıkladı.

Herzog, sosyal medya hesabından İbranice, Türkçe ve İngilizce yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"İsrail halkı adına, dün gece Türkiye'de yaşanan deprem felaketi nedeniyle derin üzüntülerimi bildiririm. Yaşanan can kayıpları nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına başsağlığı diliyorum."

İSRAİL ARAMA KURTARMA EKİPLERİNİ TAŞIYAN İKİ UÇAK GÖNDERDİ

İsrail, Türkiye'ye Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle temel insani yardım malzemeleri, teknik ekip ve arama kurtarma timlerini taşıyan iki uçak göndereceğini duyurdu.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'deki deprem felaketine ilişkin Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Ronan Levy, Savunma ve Sağlık bakanlığı yetkilileri ve İsrail ordusundan üst düzey isimlerin katılımıyla bir değerlendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıda, Türkiye'ye iki yardım uçağı gönderilmesi kararı alındı.

Açıklamada, temel insani yardım malzemeleri ve teknik ekipleri taşıyan birinci uçağın bu akşam yola çıkacağı, daha geniş kapsamlı insani yardım malzemeleri ve arama kurtarma timlerini taşıyan ikinci uçağın da yarın sabah itibarıyla Türkiye'ye gönderileceği kaydedildi.

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Irit Lilian'ın da toplantıdaki katılımcılara Türkiye'deki depremelere ilişkin bilgi verdiği aktarıldı.

"İSRAİL, BU ZOR ZAMANDA TÜRKİYE'NİN YANINDA YER ALIYOR"
Dışişleri Bakanı Cohen, yayınladığı görüntülü mesajında, "Türkiye'deki felaketin acısını hep birlikte paylaştıklarını" dile getirdi. Cohen, telefonla görüştüğü Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'na da üzüntüsünü ilettiğini söyledi.

İsrail'in depremzedelere yardım için gerekli her şeyi yapmak üzere iki uzman ekibini Türkiye'ye göndereceğini aktaran Cohen, "İsrail, bu zor zamanda Türkiye'nin yanında yer alıyor." ifadesini kullandı.

BİRİNCİ UÇAKTAKİ EKİP SAHA DEĞERLENDİRMELERİ YAPACAK
İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "temel insani yardım malzemeleri ile öncü arama kurtarma ekibini taşıyan bir uçağın akşam saatlerinde İsrail'den Türkiye'ye hareket edeceğini" söyledi.

Birinci uçaktaki ekibin saha değerlendirmeleri yapacağını aktaran Haiat, hazırlanacak "daha geniş kapsamlı" ikinci bir uçağın da yarın sabah Türkiye'ye gideceğini belirtti.

Haiat, söz konusu uçakların İsrail hava kuvvetlerine ait olduğu bilgisini verdi. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN) da birinci uçağın Türkiye'ye gitmek üzere İsrail'den ayrıldığını duyurdu.



Pazarcık merkezli 7,7'lik felaket sonrası BMGK'daki ülke temsilcileri saygı duruşunda bulundu

SUUDİ ARABİSTAN
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

Açıklamada, "Başkan Biden, en çok etkilenenlere yardım etmek için ABD'nin müdahale seçeneklerini değerlendirmeleri için USAID ve diğer federal hükümet ortaklarına talimat verdi. Türkiye ile koordineli olarak durumu yakından izlemeye devam edeceğiz" dedi.

ABD Başkanı Biden, yaptığı açıklamada, "Türkiye ve Suriye'de meydana gelen depremin yol açtığı can kaybı ve tahribat nedeniyle derin üzüntü içindeyim.Ekibime her türlü yardımı sağlama talimatı verdim" dedi.

Bu sabah saat 4.17 sularında merkezi Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu depremin ardından, "Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır" açıklamasında bulundu.

Suriye'nin kuzeyinde de şiddetli biçimde hissedilen deprem, ülkede en az 100 kişinin ölümüne sebep oldu.

UKRAYNA
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem sonrası yaptığı paylaşımda gerekli yardımı sağlamaya hazır olduklarını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensk, Twitter üzerinden Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı etiketlediği açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'de meydana gelen depremde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı haberi şoke etti. Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor, kurbanlara acil şifalar diliyoruz. Şu anda dost Türk halkının yanındayız, gerekli yardımı sağlamaya hazırız."

FRANSA VE İNGİLTERE YARDIM İÇİN HAZIR
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaparak Fransa'nın acil yardıma hazır olduğunu duyurdu. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ise İngiltere'nin yardım sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Macron mesajında "Eşi benzeri görülmemiş bir depremin ardından Türkiye ve Suriye'den korkunç görüntüler geliyor. Fransa olay yerindeki halka acil yardım sağlamaya hazır. Düşüncelerimiz yaslı ailelerle birlikte" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Cleverly açıklamasında "Türkiye ve Suriye depreminde trajik can kaybı meydana geldi. Ölenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz ve düşüncelerimiz hayatta kalanlarla birlikte. İngiltere yardım sağlamaya hazır" ifadelerini kullandı.

KAZAKİSTAN
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenler için Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Tokayev mesajında, Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen şiddetli depremde yaşamını yitirenler için Başkan Erdoğan'a başsağlığı diledi.

Tokayev, mesajında, "Türkiye Cumhuriyeti'nde meydana gelen şiddetli deprem sonucunda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği haberini derin bir üzüntüyle aldım. Bu zor anda Kazakistan halkı ve kendi adıma hayatını kaybedenlerin ailelerine ve tüm kardeş Türk halkına başsağlığı diliyorum." ifadesini kullandı.

Tokayev ayrıca Kazakistan'ın Türkiye'ye yardım sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

TAYVAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI

Tayvan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Afet yardımı için 200 bin dolar destekte bulunuyoruz ve talep edilirse daha fazla yardım vermeye hazırız. Düşüncelerimiz bu trajedinin hem kurbanları hem de kurtulanlarıyla." denildi.



EL SALVADOR

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'ye arama ve kurtarma ekibi göndereceğini duyurdu.

Twitter hesabından Türkçe paylaşımda bulunan Bukele, "El Salvador, önümüzdeki birkaç saat içinde Türkiye'ye, arama ve kurtarma, sivil koruma ekipleri, itfaiyeciler ve kurtarma köpekleriyle birlikte 100'ü aşkın personelden oluşan bir yardım uçağı gönderecek. Yıkıcı iki depremden zarar gören Türk halkı için dua etmeye devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

Bukele, gün içindeki ilk açıklamasında da Türkiye'nin güneyinde meydana gelen şiddetli deprem nedeniyle Türk halkının güvenliği ve esenliği için dua ettiklerini belirterek "Hükümetim, bu elim hadisenin üstesinden gelinmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gerekli her türlü desteği sağlamaya hazırdır." dedi.

NATO GENEL SEKRETERİ STOLTENBERG
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Bu korkunç depremin ardından müttefikimiz Türkiye ile tam dayanışma içindeyiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temas halindeyim. NATO müttefiklerimiz şimdi seferberlik desteğinde bulunuyor.

YUNANİSTAN BAŞBAKANI MİÇOTAKİS
Yunanistan, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Türkiye'ye yardım gönderecek.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, Türkiye'deki depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek, "Yunanistan, kaynaklarını seferber ediyor ve hemen yardım edecek." ifadesini kullandı.

Miçotakis, Türkiye'de meydana gelen ve Suriye'de de yıkıma neden olan deprem nedeniyle "derin üzüntü duyduğunu" da kaydetti.

Türkiye'de 1999 yılında meydana gelen Marmara depreminde Yunanistan Türkiye'ye, yine 1999'da Yunanistan'da meydana gelen Atina depreminde de Türkiye Yunanistan'a yardım göndermişti.

2 ADET İL-76 UÇAĞI HAZIR

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'ndan tapılan açıklamada "Deprem nedeniyle Türkiye'ye 100 kişilik arama kurtarma ekibini taşıyan 2 adet İl-76 uçağı gönderilmeye hazır" denildi.

ERMENİSTAN: YARDIMA HAZIRIZ
Ermenistan Başbakanı Paşinyan, depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek, Türkiye'ye yardım göndermeye hazır olduklarını duyurdu.

İNGİLTERE BAŞBAKANI RİSHİ SUNAK: AKLIM TÜRKİYE VE SURİYE'DE
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, yardıma hazır olduklarını belirterek, "Bu sabah aklım Türkiye ve Suriye halkıyla, özellikle de depremde mahsur kalanları kurtarmak için cesurca çalışan ilk yardım ekipleriyle. İngiltere, elinden gelen her şekilde yardıma hazır" dedi.

HİNDİSTAN'DAN TÜRKİYE'YE EKİP
Hindistan Başbakanı Modi, depremin ardından Türkiye'ye mümkün olan her türlü yardımın gönderilmesi talimatını verdi.

Yardım ve kurtarma ekipleri Türkiye'ye gönderilecek.

MACARİSTAN'DAN ACİL YARDIM TALİMATI
Macaristan Başbakanı Orban Victor "Bugünkü trajik depremin ardından @RTErdogan ve #Türkiye halkına başsağlığı diliyorum. Kurbanların aileleri için dua ediyoruz. Macar makamlarına Türkiye'ye acil yardım sağlamaları talimatını verdim." paylaşımında bulundu.

KATAR'DAN YARDIM KAMPANYASI
Katar, Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremden zarar görenler için yardım kampanyası başlattı.

Katar Hayır Kurumundan yapılan yazılı açıklamada, "Deprem mağdurlarına yardım" sloganıyla Türkiye ve Suriye'ye yönelik yardım kampanyası başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, insani yardım malzemelerinin yanı sıra tıbbi yardımların da bölgeye ulaştırılmak üzere büyük bir çabayla hazırlandığı aktarıldı.

Hayırseverlerin kampanyaya katkıda bulunmaya davet edildiği açıklamada, depremzedelerin durumunun kötüye gitmesinin önlenmesi çağrısı yapıldı.

BİR TAZİYE MESAJI DA ÇİN'DEN
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen depremlerde hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Şi, mesajında, Çin hükümeti ve halkı adına yaşamını yitirenler için üzüntülerini ifade ederek, yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara acil şifa diledi.

Ağır can kayıplarına ve maddi hasara yol açan depremleri öğrendiğinde şok yaşadığını belirten Şi, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde hükümetinizin ve halkınızın afetin etkisini en kısa sürede gidereceğine ve yurdunuzu yeniden inşa edeceğinize inanıyorum." ifadelerini kullandı.
EL-EZHER'DEN TAZİYE MESAJI
Mısır'daki El-Ezher Kurumu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı.

El-Ezher Kurumundan yapılan yazılı açıklamada, Kahramanmaraş'ta meydana gelen şiddetli depremler dolayısıyla Türkiye ve Suriye'yle dayanışma içinde olunduğu ifade edildi.

Depremlerde yaşamını yitirenler nedeniyle başsağlığı ve yaralılara acil şifa dileklerinin yer aldığı açıklamada, Türkiye ve Suriye'nin yanı sıra tüm İslam coğrafyasının her türlü felaketten korunması temennisinde bulunuldu.

- Dünya İslam Birliğinden taziye mesajı

Öte yandan Suudi Arabistan merkezli Dünya İslam Birliğinden (Rabıta) yapılan yazılı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için taziyede bulunuldu.

Açıklamada sözlerine yer verilen Rabıta Genel Sekreteri Muhammed bin Abdulkerim el-İsa, büyük bir felaketi yaşayan Türkiye ve Suriye halklarıyla dayanışma vurgusu yaptı.

DSÖ'DEN YARDIM AÇIKLAMASI
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından depremden etkilenenlere hızlıca müdahale edebilmek için acil sağlık ekiplerinin aktif edildiğini açıkladı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "DSÖ'nün acil sağlık ekipleri, Türkiye ve Suriye'de meydana gelen depremden etkilenen yaralılara ve savunmasız kişilere temel sağlık hizmeti sağlamak için aktifleştirildi. Düşüncelerimiz sevdiklerini kaybeden ailelerle birlikte" dedi.

PAPA'DAN TAZİYE MESAJI
Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Kahramanmaraş merkezli depremlerdeki can kayıpları sebebiyle Türkiye'ye taziye mesajı yolladı.

Vatikan'dan yapılan yazılı açıklamada, Papa'nın gönderdiği mesajında, Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen ve büyük can kaybına yol açan depremleri derin üzüntüyle öğrendiği ve manevi yakınlığını belirttiği kaydedildi.

Papa Franciscus, depremde yaşamını yitirenlerin yakınlarına içten taziyelerini sunarken devam eden kurtarma çalışmalarında görev alan acil durum personeline kolaylıklar diledi.

SLOVAKYA

Slovakya Başbakanı Eduard Heger, sosyal medya hesabından taziye mesajı paylaştı.

Heger, Türkiye ve Suriye'de meydana gelen şiddetli deprem nedeniyle hayatını kaybeden ve yaşanan yıkımın kendisini derinden üzdüğünü belirterek, "Yakınlarını kaybedenlere derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum, yaralıların hızlı şekilde iyileşmelerini temenni ediyorum." ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Rastislav Kacer de depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileklerinde bulundu.

POLONYA

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu sabah Türkiye'nin güneyindeki trajik depremin haberini aldım. Düşüncelerim ve dualarım kurbanların aileleriyle. Türkiye bu zor zamanlarda Polonya'ya güvenebilir. Her an yardıma hazırız." değerlendirmesini yaptı.

Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, Twitter hesabından, "Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen depremle ilgili en derin başsağlığı dileklerimi lütfen kabul edin. Kurbanların ailelerinin ve tüm milletinizin acılarını paylaşıyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyoruz. Polonya şimdiden yardım ve destek gönderiyor." açıklamasında bulundu.

LETONYA, ESTONYA VE LİTVANYA

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, Twitter hesabından "Sevdiklerini kaybeden ailelere başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum." mesajını paylaştı.

Estonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, yıkıcı haberler nedeniyle duyulan üzüntü belirtilerek, "Sevdiklerini kaybeden ailelere başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz." ifadesi kullanıldı.

Litvanya Dışişleri Bakanlığı, "Bu trajediden muzdarip olan herkese başsağlığı diliyoruz. Etkilenen topluluklara ve kurtarma çabalarına katılan herkese güç diliyoruz." paylaşımında bulundu.

İSPANYA

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de resmi Twitter hesabından şu açıklamada bulundu:

"Tarihlerinin en büyük depremlerinden biri karşısında Türkiye ve Suriye ile dayanışma içerisindeyim. Avrupa Sivil Koruma Mekanizmasının talebi üzerine, Sivil Koruma ve Askeri Acil Müdahale ekipleri aracılığıyla İçişleri ve Savunma bakanlıkları aktif duruma geçirilerek kurtarma çalışmalarına destek için acil uçak gönderiliyor."

AGİT

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Helga Maria Schmid, Türkiye ve Suriye'de çok sayıda can kaybına yol açan yıkıcı deprem nedeniyle derin üzüntü içinde olduğunu kaydederek, "Düşüncelerim hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla, yaralıların en hızlı şekilde iyileşmeleri temennisinde bulunuyorum." ifadesini kullandı.

İTALYA

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella da Kahramanmaraş merkezli deprem için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a mesaj gönderdi.

Cumhurbaşkanı, "Türkiye'nin güneydoğusunu çok ciddi şekilde vuran ve çok sayıda can kaybına yol açan deprem haberini derin bir üzüntüyle öğrendim ve dikkatle takip ediyorum. Bu yas anında İtalya, dost Türk halkının acısına dayanışma duygularıyla yakındır. Bizim düşüncelerimiz hayatını kaybedenlerin aileleriyle, yaralılarla ve aynı zamanda kurtarma ekiplerine kolaylıklar diliyoruz. Yakınlık ruhuyla Sayın Cumhurbaşkanı, İtalya Cumhuriyeti'nin ve şahsen benim en içten başsağlığı dileklerimi kabul edin." mesajını paylaştı.

İtalya Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Başbakan Giorgia Meloni, Suriye sınırında Türkiye'yi vuran yıkıcı depremle ilgili gelişmeleri, Sivil Savunma tarafından güncellenen bilgileri yakından takip ediyor. Meloni, depremden etkilenen halka yakınlığını ve dayanışmasını belirtiyor. İtalyan Sivil Savunması ilk yardıma katkıda bulunmak için uygun olduğunu bildirmiştir." ifadesi kullanıldı.

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Çok sayıda can kaybına yol açan şiddetli bir depremin vurduğu Türk halkının yanındayım. İtalya'nın yardımı eksik olmayacak. Dışişleri Bakanlığı, depremden etkilenen bölgedeki tüm İtalyanlarla temas kuruyor." ifadelerini kullandı.

Tajani, bir başka Twitter mesajında da İtalya'nın yakınlığını belirtmek ve İtalyan Sivil Savunmasının yardım için hazır olduğunu aktarmak üzere Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda konuştuklarını da kaydetti.

İtalyan bakan, bir diğer Twitter mesajında "Yıllar süren savaşın ardından bir darbe de bugünkü depremle alan Suriye halkının da yanındayım." ifadesini kullandı.

Bu arada, İtalya Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Türkiye'deki büyük depremin hemen ardından İtalyan kıyıları için "tsunami" uyarısı verirken, bu uyarı daha sonra kaldırıldı.

İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto da deprem nedeniyle Türkiye'ye yakınlığını belirtirken, "Hayatını kaybedenler ve aileleri için dua ediyoruz. Savunma Bakanlığı ve Silahlı Kuvvetler zor durumdakilere yardım ve destek için ne gerekiyorsa yapmaya hazırdır." ifadesini kullandı.

İSVİÇRE

İsviçre Konfederasyonu Başkanı Alain Berset de "Düşüncelerimiz, trajik depremin etkilediği Türkiye ve Suriye halkıyla. Mağdurların ailelerine başlığı, tüm yaralılara şifalar diliyoruz. İsviçre acil yardım sağlamaya hazır." açıklamasını yaptı.

İsviçre Dışişleri Bakanı Bakanı Ignazio Cassis Twitter'daki paylaşımında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na baş sağlığı dileklerini ilettiğini belirterek, "İsviçre Türkiye'nin yanındadır ve insani yardım teklif etmektedir." dedi.

ÇEKYA

Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky, Türkiye ve Suriye'de çok sayıda can kaybına yol açan yıkıcı depremin kendisini derinden sarstığını kaydederek, "Yakınlarını kaybedenlere başsağlığı dileklerinde bulunuyorum. Çekya, bugün arama kurtarma ekiplerini Türkiye'ye gönderiyor." ifadesini kullandı.

BELARUS

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında Belarus'un Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen en yıkıcı depremlerden birinin sonuçlarına ilişkin haberi büyük bir acı ile öğrendiğini belirtti.

Depremin çok sayıda can kaybına yol açtığını, tarihi ve kültürel anıtlar ile altyapı ve yaşam destek tesislerini tahrip ettiğini vurgulayan Lukaşenko, Erdoğan'a mesajında, "Belarus halkı ve kendi adıma size, ölenlerin yakınlarına ve akrabalarına içten taziyelerimi ve desteklerimi bildiriyorum. Yaralananlara acil şifalar, tahrip olan altyapının hızla onarılmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

HOLLANDA

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, sosyal medya hesabından, Hollanda Arama ve Kurtarma Ekibi'nin bugün depremin olduğu bölgeye gideceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye ve Suriye'deki depremle ilgili korkunç haberler var. Düşüncelerimiz bu ağır doğal afetin tüm kurbanları ve mağdurları ile birlikte. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziyelerimi ilettim."

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra da "Türkiye'de ve Suriye'deki yıkıcı deprem haberiyle şok olduk. Düşüncelerimiz Türk ve Suriyeli kurbanlar, mağdurlar ve aileleri ile birlikte. Hollanda Türkiye'ye Kentsel Arama ve Kurtarma ekibi gönderecek. Bu ekip, polis, askeri personel, ilk yardım ekipleri ve itfaiyecilerden oluşuyor." paylaşımında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Türkiye ve Suriye'den korkunç haberlerle uyandık. Düşüncelerim bu korkunç depremlerde hayatını kaybedenlerin aileleri, arkadaşları ve komşuları için endişelenen herkesle birlikte. Partnerlerimizle birlikte hızlı bir şekilde yardım ulaştıracağız." ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, DSÖ Avrupa üyesi olan Türkiye ile Suriye'de meydana gelen depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Kluge, "DSÖ Avrupa, bu trajediye müdahalede Sağlık Bakanlığı ve Bakan Fahrettin Koca'ya desteğini de taahhüt ediyor." ifadelerini kullandı.

ÖZBEKİSTAN

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen şiddetli depremdeki can kayıpları nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mesaj yollayarak taziyelerini iletti.

Mirziyoyev, depremde hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığından yayımlanan açıklamada da Türkiye'de meydana gelen şiddetli deprem haberini derin üzüntüyle öğrendikleri kaydedildi.

Bakanlık açıklamasında, "Depremde hayatını kaybedenlerin ailesi ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz." ifadesine yer verildi.



AFRİKA ÜLKELERİ'NDEN TAZİYE MESAJLARI
Afrika ülkeleri, merkez üssü Kahramanmaraş olan, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle hayatını kaybedenler için taziye ve destek mesajları gönderdi.

Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara, Twitter hesabından, Türkiye ve Suriye hükümet ve halklarına başsağlığı dileğinde bulunarak, yakınlarını kaybedenlerin ailelerine sabır diledi.

Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina da depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilerken, Madagaskar halkının depremden etkilenenlerle dayanışma içinde olduğunu vurguladı.

Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Türkiye ve Suriye'de depremlerde hayatını kaybedenler için 2 ülke halkına da taziyelerimizi sunuyoruz. Düşünce ve dualarımızdasınız." ifadesini kullandı.

Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a en içten taziyelerini ilettiğini kaydederek, Ruanda halkının bu acılı dönemde Türkiye ve Suriye halkıyla dayanışma içinde olduğunu vurguladı.

Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba da Türkiye ve Suriye'yi vuran depremde dualarının hayatını kaybedenler ve depremden etkilenenlerle olduğunu belirterek, Gabon'un her konuda halkların yardımına hazır olduğunu kaydetti.



LİBYA BAŞBAKANI ABDULHAMİD DİBEYBE'DEN TAZİYE TELEFONU
Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayan Libya Başbakanı Dibeybe, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa dileğinde bulundu.

LATİN AMERİKA LİDERLERİNDEN DESTEK VE DAYANIŞMA MERKEZİ
Latin Amerika ülkelerinin devlet başkanları, Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından destek ve dayanışma mesajları yayımlarken Meksika'dan da Türkiye'ye arama kurtarma ekibi gönderileceği bildirildi.

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, Twitter hesabındaki paylaşımında, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'un talimatıyla Türkiye'ye arama ve kurtarma ekibinin gönderileceğini belirterek, "Meksika Hava Kuvvetlerine bağlı uçak, Türkiye'ye gitmek üzere birkaç saat içinde havalanacak." ifadesini kullandı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, kardeş Türkiye ve Suriye halkıyla dayanışma içinde olduklarını belirterek, "Kurbanların ailelerine, Türk ve Suriye halkına başsağlığı diliyoruz." ifadesine yer verdi.

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez sosyal medya hesabındaki açıklamasında, çok sayıda can kaybı nedeniyle Arjantin'in, Türkiye ve Suriye halkları ve devletleriyle dayanışma içinde olduğunu bildirdi.

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce Twitter hesabındaki paylaşımında, Türkiye ve Suriye ile tam dayanışma halinde olduklarını vurgulayarak, "Bolivya Devleti, kurbanların ailelerine en derin taziyelerini gönderiyor ve yaralılara acil şifalar diliyor." ifadesini kullandı.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro da sosyal medya hesabındaki mesajında, Türkiye ve Suriye halkıyla dayanışma içinde olduklarını ifade ederek, Dışişleri Bakanlığının somut yardımlar için ilgili yetkililerle temas kurduğunu kaydetti.

Guatemala Cumhurbaşkanı Alejandro Giammattei, Twitter hesabındaki açıklamasında, Türk halkı ve hükümetiyle dayanışma içinde olduklarını belirterek, "Binlerce cana mal olan yıkıcı deprem nedeniyle hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerimizi sunar, dualarımızı paylaşıyoruz. Kalbimiz sizinle." ifadesine yer verdi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN