İYİ Partili Gökçeada Belediyesi'ne yolsuzluk ve rüşvet operasyonu! Belediye Başkanı Ünal Çetin tutuklandı: Skandal sonrası görevden alındı

Çanakkale'de İYİ Partili Gökçeada Belediyesi'ne 'yolsuzluk' ve 'rüşvet' iddiasıyla düzenlenen operasyonda Başkan Ünal Çetin'in de aralarında olduğu 5 kişi gözaltına alınmıştı. İYİ Partili Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, Belediye İmar ve Şehircilik Müdürü Seval Duran ve Gökçeada İYİ Parti Eski İlçe Başkanı Hasan Erdem tutuklandı. Çetin ve Duran'ın görevinden uzaklaştırıldığı Kaymakamlık tarafından kamuyona duyuruldu.

Giriş Tarihi 03 Şubat 2023, 22:04 Güncelleme 04 Şubat 2023, 01:31
İYİ Partili Gökçeada Belediyesi’ne yolsuzluk ve rüşvet operasyonu! Belediye Başkanı Ünal Çetin tutuklandı: Skandal sonrası görevden alındı

İÇİNDEKİLER

Gökçeada Belediyesi'nde yaşanan büyük vurgun arazilerinin imara açılacağını inanarak şebekeye rüşvet veren bazı kişilerin CİMER'e yaptığı başvuru ile ortaya çıkmıştı.



HERKESİ İKNA ETTİ
Belediye İmar Müdürlüğü, Yenimahalle, Çınarlı ve Kuzu Limanı'nda bulunan bin 800 dönüm tarım arazinin imara açılması için Tarım İl Müdürlüğü'ne resmi müracaatta bulunurken, iddiaya göre Çetin'in talimatıyla hareket eden şebeke imara açılması planlan bölgelerden sözleşmeyle arazi toplayarak fahiş fiyattan satışa çıkarttı. Sabah'ta yer alan habere göre, bazılarından ise tarlalarının değerleneceğini ileri sürterek rüşvet aldı.



KOMİSYONDAN GEÇMEDİ
Gökçeada Belediyesi'nin araziyi imara açma başvurusu İl Tarım Müdürlüğü tarafından arazilerin tarıma elverişli olması nedeniyle komisyon kararı ile ret edilince şebekenin vurgunu ortaya çıktı. Şebekeden fahiş fiyatta arazi satın alan bazı vatandaşlar ve rüşvet veren arsa sahipleri iddiaya göre CİMER'e şikayetçi oldu.



HER ŞEYİ YAPMIŞLAR
Şikayetlerin ardından Çanakkale Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü olayla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında ekipler, şebekeyi teknik ve fiziki takibe aldı. Şebekenin, imar sorunu olan yerler ile sit alanlarına inşaat izni verdiği, işletme ruhsatlarında sahtecilik yaptığı, usulsüz binalara iskan verip imar plan değişiklikleri yaparak müteahhitlere rant sağladığı belirlendi.



"TARÇIN" OPERASYONU
Elde edilen bilgiler doğrultulsun da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler bu sabah saatlerinde Gökçeada Belediyesi'ne baskın düzenledi. Operasyona Belediye Başkanı Ünal Çetin'in eşi Mehtap Çetin üzerine kayıtlı "kanella" ismindeki "tarçın" anlamına gelen teknesinin ismi verildi.



ŞİRKET KURMUŞLAR
Operasyonda İyi Partili Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ve İmar Müdürü Seval Duran'ın da aralarında bulunduğu rüşvet verdiği ileri sürülen müteahhit B.B, rüşvete aracılık ettiği ileri sürülen R.G., başkanla bir dönem birlikte ticaret yapan kamu görevlisi E.B. ve müteahhit K.Ç. gözaltına alındı.



KAÇAK KİLİSEYE RÜŞVETLE TAMİR İZNİ
Şebekenin kaçak kilise ve manastır tamirlerine izin verip göz yumarak müteahhitlerden yüklü miktarda rüşvet aldıkları belirlenirken polisin yaptığı soruşturmada örgütle bağlantılı kişiler adına gayrimenkul alıp satıldığı ve örgüte ait paraların dövize çevrildiği ortaya çıktı. Şebekenin ev ve iş yerlerinde yapılan aramada çok sayıda silah ve 7 bin euro ele geçirildi.



GÖKÇEADA BELEDİYE BAŞKANI TUTUKLANDI
Gelen son dakika bilgisine göre Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, Belediye İmar ve Şehircilik Müdürü Seval Duran ve Gökçeada İYİ Parti Eski İlçe Başkanı Hasan Erdem tutuklandı.

GÖREVDEN ALINDILAR
Çetin ve Duran'ın görevinden uzaklaştırıldığı Kaymakamlık tarafından kamuyona duyuruldu.

İşte o açıklama;

Gökçeada Belediye Başkanı Ünal ÇETİN hakkında "Rüşvet Almak Suçundan" Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma nedeniyle Çanakkale 1. Sulh Ceza Hakimliğinin 2023/29 nolu sorgu kararıyla 03.02.2023 tarihinde tutuklama kararı verildiği, Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmanın derdest olması nedeniyle adı geçen Anayasanın 127'nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 47'nci maddelerine istinaden Bakanlığımızın 03.02.2023 tarihli onayı ile geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırılmıştır.

Ayrıca yürütülen soruşturma kapsamında Gökçeada Belediyesinde Fen İşleri Müdürü olarak görev yapan ve tutuklanan Mimar S.D'de Gökçeada Kaymakamlığımızca görevden uzaklaştırılmıştır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.



SOSYAL MEDYADAN YOLSUZLUĞU HAYKIRMIŞ
Bir dönem Başkan Çetin ile ortak hareket ettiği ve son dönemde araları açıldığı ileri sürülen E.B.'nin sosyal medyadan aylar öncesinde yolsuzluğun boyutunu gözler önüne serdiği ortaya çıktı. E.B.'nin "Vefasızlık mı? Daha ötesini de yapan var, malina mülküne yerine göz dikenler bile var. Yerini 500'e sat, ruhsat veremiyoruz deyip, senin evraklarınla ruhsatı geçmiş tarihli ayarlayıp 180 bin ordan, 2 milyona da araziyi satıp parayı kırışanlar da var. Daha neler var neler, yakında Whatss app yazışmaları da düşer meydanlara" yazdığı belirlendi.



İYİ PARTİ'DEN SKANDAL SAVUNMA
İYİ Parti Genel Merkezi, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında gözaltına alınan belediye başkanlarını savunmaktan kaçınmadı. Skandal açıklamada "Bu soruşturmanın gözaltı operasyonu ile yürütülüyor olmasını manidar buluyoruz. Seçilmiş ve yeri belli bir belediye başkanını sabahın erken saatlerinde gözaltına almak, başlı başına siyasi bir adımdır. Mevcut iktidarın hukuku siyasallaştırdığı ve siyasi ikbali için araç olarak kullandığı böyle bir dönemde, yaşananlar sürpriz değildir. Eğer ortada bir suç var ise bunun da hukuka uygun şekilde soruşturulması gerekir." ifadeleri kullanıldı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN