PKK gelini Semra Güzel'in milletvekilliği düşürüldü! Karar Resmi Gazete'de: CHP oylamaya 'ret' verdi

Son dakika haberi... Adıyaman'da 2017'de terör örgütü PKK'ya yönelik hava destekli operasyonda etkisiz hale getirilen terörist Volkan Bora'nın cep telefonunda fotoğrafları bulunan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, yurt dışına kaçmaya çalıştığı sırada güvenlik güçleri tarafından yakalanmıştı. 'Terör örgütüne üye olma' suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderilen Güzel'in milletvekilliği "devamsızlık" gerekçesiyle düşürüldü. Oylamada 330 kabul, 42 red oyu verildi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, partisinin oylamada ret oyu verdiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP'nin oylamada ret oyu vermesine tepki göstererek, "HDPKK’nın kontrolüne girmiş bir CHP." açıklamasında bulundu. Öte yandan Semra Güzel'in milletvekiliğinin düşürülme kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Giriş Tarihi 22 Aralık 2022, 16:39 Güncelleme 23 Aralık 2022, 11:45
PKK gelini Semra Güzel’in milletvekilliği düşürüldü! Karar Resmi Gazete’de: CHP oylamaya ’ret’ verdi

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberi... TBMM Genel Kurulunda, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in milletvekilliği "devamsızlık" gerekçesiyle düşürüldü.

330 KABUL OYUYLA DÜŞÜRÜLDÜ
Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Genel Kurula, HDP'li Güzel'in 2022'de Genel Kurulun 6 birleşimine özürsüz veya izinsiz katılmaması sebebiyle Anayasa'nın 84. ve İçtüzüğün 138. maddeleri uyarınca gerekli değerlendirme için Başkanlık Divanı'nın kararı ve TBMM Başkanlığı tezkeresi ile Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon raporunun oylamasının yapılacağını duyurdu.

Ardından açık oylamanın şekli; elektronik oylama cihazıyla yapılması yönünde Genel Kurulun onayına sunularak, kabul edildi.

Semra Güzel'in milletvekilliği, TBMM İçtüzüğü gereği üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 301'in üzerinde oyla düşürüldü.

HDPKK'LI VEKİLLERDE TEPKİ
Genel Kuruldaki oylamaya 372 milletvekili katıldı. Oylamada 330 kabul, 42 ret oyu verildi.

Oylamanın ardından TBMM Başkanvekili Bilgiç, Güzel'in milletvekilliğinin düşürüldüğünü açıkladı.

Bu arada oylama sırasında HDP milletvekilleri, "Semra Güzel halkın iradesidir" yazılı dövizler ve Güzel'in TBMM Genel Kurulu kürsüsündeki fotoğraflarını göstererek, çeşitli sloganlar attı.

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in oylama sonucunu açıklaması sırasında ise HDP milletvekilleri sıralara vurarak karara tepki gösterdi.

GENEL KURULU TERK ETTİLER
HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Güzel'in milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik savunmasını 10-15 AK Parti'li milletvekili dinlerken, oylamaya çok sayıda milletvekilinin katıldığını söyledi. Oluç, "Siyasi karar aldınız. Kesinlikle size söylenen doğrultuda siyasi karar verdiniz, asla vicdanınızla karar vermediniz." iddiasında bulundu.

HDP'li Oluç, Güzel'in milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik kararı protesto etmek için bugünkü Genel Kurul çalışmalarına katılmayacaklarını bildirdi.

Bunun üzerine HDP milletvekilleri Genel Kurul Salonu'nu sloganlar atarak terk etti.

ÖZEL: RET OYU KULLANDIK BİZ
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis'te bir gazetecinin, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan'ın, Güzel'in milletvekilliğinin "devamsızlık" gerekçesiyle düşürülmesi sırasında yapılan oylamada verdikleri ret oyları nedeniyle CHP'yi HDP'yle yan yana yürümekle suçladığını belirterek ne diyeceğini sordu.

Özel soru üzerine şöyle konuştu:
Bülent Turan 'İçeride 3 milletvekili vardı.' diyor. Bir ara öyle bağırdı. Ben de gittim dedim ki 'Birçok arkadaşımız oy kullandı ve sonra salondan ayrıldılar. Burada 3 milletvekili oturuyor diye oylamanın bitiminde sen 3 kişiyle oy kullandığımızı nereden çıkardın?' O diyor ki 'Milletvekilleriniz işte HDP ile dayanışmak için mi' falan? Oysa ki bilmediği şu, biz zaten bu oylamada şöyle bir tavır içinde olduk; ret oyu kullandık biz.

Cumhuriyet Halk Partisi Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılmasına, Semra Güzel'in içinde bulunduğu fotoğraf karesinden dolayı, bir terör örgütü mensubuyla çekilmiş fotoğraflarından dolayı, bir kamp ziyaretinden dolayı dokunulmazlığın kaldırılması gerektiğini savunmuştu. O yönde oy kullanmıştı. Ama bugünkü oylama milletvekilliğinin devamsızlıktan dolayı düşürülme oylaması. Oysaki Semra Güzel yargı önünde şu anda ve mahkeme bir karar verecek. Mahkeme kararını vermeden mahkeme yerine geçip bir kişiye özel yoklamalar alınarak onun milletvekilliğini düşürmek neyin nesidir biz onu anlamadık."

İLKESEL TUTUM İÇİNDEYİZ
Özel, kişiye özel uygulamanın mahkemenin yerine geçmek olduğunu öne sürerek "İlkesel bir tutum içindeyiz." dedi.

CHP'nin kendi tutumunu savunup, anlatabileceğini ifade eden Özel, "Bülent Turan'ın sandığı gibi sanki biz 'evet' oyu verecekmişiz de onlarla birlikte, milletvekillerimiz çıkmış. Hiç öyle bir şey yok. Zaten 'hayır' oyu verdik. Biz böyle kumpas oylamalara, kumpas yoklamalara falan baştan beri karşıyız." ifadelerini kullandı.

Bağımsız Mardin Milletvekili Tuma Çelik'in de yargılandığını ve haklı çıktığını dile getiren Özel, onun milletvekilliği de düşürülmüş olsaydı mahkemede suçsuzluğu ispatlanmış birisinin, yaptıkları yanlıştan dolayı milletvekilliğini kaybedebileceğini söyledi.

Özel, bunları hesap ederek doğrusunu yaptıklarını öne sürerek Bülent Turan'ın buradan başka bir şey çıkarmaya çalıştığını ancak çıkaramayacağını savundu.

HDPKK'NIN KONTROLÜNE GİRMİŞ BİR CHP
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, "HDPKK'nın kontrolüne girmiş bir CHP... Perukla kaçarken yakalanan terörist vekilin Gazi Meclis'te görevinin devam etmesi için oy kullandı. Devlete; kara para, uyuşturucu, kimyasal silah iftiraları at, sonra da teröristlere sahip çık. Yazıklar olsun" açıklamasında bulundu.

EDİRNE'YE GİDERKEN YAKALANMIŞTI
Adıyaman'da 2017'de terör örgütü PKK'ya yönelik hava destekli operasyonda etkisiz hale getirilen terörist Volkan Bora'nın cep telefonunda, HDP Milletvekili Güzel ile fotoğraflarının bulunması üzerine Güzel hakkında soruşturma başlatıldı.



KARAR RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI
Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) üyeliğinin düşürülmesi hakkında TBMM kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in TBMM üyeliğinin düşürülmesi hakkında TBMM kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in 2022 yılında beşi Haziran ayında olmak üzere Genel Kurulun altı birleşimine özürsüz veya izinsiz katılmaması sebebiyle Anayasanın 84'üncü ve İçtüzüğün 138'inci maddelerine göre milletvekilliğinin düşmesine dair Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon tarafından hazırlanan rapor, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun 22.12.2022 tarihli, 43'üncü birleşiminde kabul edildiği belirtildi.



"FRANSA'DA ABD'DE TERÖRİSTLE POZ VERMİŞ VEKİLİN VARLIĞI DÜŞÜNÜLEBİLİR Mİ?
Bilgin şunları söyledi:
"Burada hem hukuken hem de demokratik ve etik kısımlar üzerinde konuşulması gereken çok şey var. Terör örgütüyle bu kadar ilişkisi ortaya saçılmış, kalaşnikoflarla pozları ortaya çıkmış, eli kanlı katille pozlar vermiş bir vekilin Meclis çatısı altında herhangi bir demokratik hukuk devletinde yer alması mümkün değildi. Belki daha erken yapılacak bir hamleydi bu. Bugün yapıldı ve buna ret oyu vermek, bu kararı tartışmaya açmak, işin vatanseverlik boyutunu geçtim, evrensel demokrasi ve hukukun kriterlerine aykırı bir durum. Venedik Kriterleri'ne göre, şiddetle terörizmle bağlantısı olmuş kişi veya kurumların tasfiye edilmesi açık şekilde yazılmıştır.

Sadece şu soruyu sormak yeterli olacaktır. Fransa'da Almanya'da ABD'de bu karara ret oyu verenlerin DEAŞ örgütüyle bu şekilde poz vermiş vekilin varlığı düşünülebilir mi? Bu soruyu sormak yeterli.

Maalesef Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak beni rahatsız ediyor. PKK ile yan yana olan parti demeye bile dilim varmıyor böyle bir yapıyla belediye başkanı seçmek yetmiyormuş gibi, bundan sonraki seçimlerde de onların isteyeceği türden bir aday pazarlığına girişmek, kurumsal olarak o partinin desteğini almak, göbekten bağlı olduğu terör bağının desteğini almaktan bahsediyorum.

Bu durum yine yaşanacak gibi. Bu suskunluk o yüzden, insani kriterler bakımından acı. İstiklal Caddesi'nde vatandaşlarımızı şehit eden bir katil sürüsünden bahsediyoruz. Bu yapının desteğini almak çok acı bir şey. Eşimizi dostumuzu öldüren bir yapıyla aleni şekilde ilişkiler kurmak, her şeyden önce bizi toplum yapan değerlere karşı bir saldırı anlamına gelir. İnsani imtihandan geçemeyen bir yapı var."

Soruşturma kapsamında, Başsavcılığın talebi üzerine Güzel'in dokunulmazlığı TBMM tarafından kaldırıldı.

İfadesi alınmak üzere çıkarılan davetiyeye cevap vermeyen ve adresinde bulunamayan Güzel hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Semra Güzel, 2 Eylül'de, başkası adına düzenlenen sahte kimlikle İstanbul'dan Edirne'ye giderken yakalandı.

HTS KAYITLARI ORTAYA ÇIKTI
İfadesinde suçlamaları kabul etmeyen Güzel, öldürülen terörist Bora'nın sözlüsü olduğunu, onu görmek için Habur Sınır Kapısı'ndan geçerek Kandil'e gittiğini söyledi.

Terörist Bora ile temas sağlamasına yardımcı olan H.D'yi tanımadığını iddia eden Güzel, söz konusu kişi ile 25 kez telefon irtibatı kurduğunu ortaya koyan HTS kayıtlarına açıklık getiremedi.

Semra Güzel'in, "terör örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlarından 22 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan eski HDP Milletvekili Leyla Güven'i, Diyarbakır'daki evinde sakladığı da ortaya çıkmıştı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN