Başkan Erdoğan MÜSİAD EXPO’da önemli açıklamalarda bulundu

MÜSİAD EXPO’da konuşan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Putin ile görüşmelerini aktararak, fakir ülkelere ücretsiz tahıl sevkiyatı yapılacağını söyledi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Kasım 2022 Güncelleme 05 Kasım 2022, 06:54
Başkan Erdoğan MÜSİAD EXPO’da önemli açıklamalarda bulundu

İÇİNDEKİLER

Başkan Reep Tayyip Erdoğan, 19. MÜSİAD EXPO 2022 Ticaret Fuarı'nda önemli açıklamalar yaptı:
✔DERS ÇIKARMADILAR: Uluslararası toplumun salgın döneminde ortaya çıkan trajedilerden gereken dersleri çıkarmadığına üzülerek şahit oluyoruz. Özellikle ağızlarını her açtıklarında dünyanın geri kalanına, insan hakları ve özgürlük dersi veren Batılı kurumların ve ülkelerin bu vahim tablo karşısındaki kayıtsızlığı utanç vericidir.
✔ÖNCELİK FAKİR ÜLKELER: Sayın Antonio Guterres ile yaptığım konuşmada da dedim ki 'G20 Zirvesi'nde özellikle dünyada neler yapacağız, Rusya- Ukrayna arasındaki bu savaşla birlikte özellikle biz gelişmiş ülkelere mi bu tahıllı gübreyi göndereceğiz yoksa az gelişmiş, fakir, garip gureba ülkelere mi göndereceğiz bunun için orada bir adım atalım.' Kesinlikle az gelişmiş, fakir fukara ülkelere bu desteği verelim. Zira Sayın Putin görüşmemde bana şunu söyledi: 'Biz dedi ücretsiz olarak bu tahılı bu ülkelere, Cibuti, Somali, Sudan buralara gönderelim.' Hemfikir olduk ve bunu da dedik G20'de geniş çaplı görüşelim. Mutabık kaldık. Yapmamız gereken de bu. İnşallah bu ayın 13-14'ünde Bali'de bir araya geleceğiz ve orada da bu görüşmeleri yapacağız.
✔ZORLU MÜCADELENİN MEYVELERİNİ TOPLUYORUZ: Amacımız Türkiye'yi yatırım, istihdam, ihracat, üretim ve cari fazla yoluyla büyüterek küresel ticaret ve finansman sisteminin sadece belirli odaklara hizmet eden cenderesinden kurtarmak. Bu doğrultuda yürütülen zorlu mücadelenin meyvelerini toplamaya başladık. Yaşanan her küresel kriz Türkiye'nin bu tercihinin ne kadar doğru olduğunu teyit ediyor.
✔ÇÖZÜM YOLLARINA BAKACAĞIZ: Son dönemde küresel krizi fırsata dönüştürme hususunda kat edilen mesafeyi, ihracat ve istihdam rakamlarında görüyoruz. Bununla birlikte enerji ve emtia fiyatlarındaki dalgalanmaların üzerine gelişmiş ülkelerde giderek yayılan resesyonun eklenmesi işimizi güçleştiriyor. Bilhassa enerji kaynaklarına sahip ülkeler, küresel düzeydeki fiyat artışlarından sınırlı seviyede etkilendikleri için avantajlı duruma geçiyorlar. Resesyonla birlikte daralan pazarın daha çok bizim ihracat yaptığımız bölgelerde olmasının, ihracatçılarımızı zorlamaya başladığı anlaşılıyor. Ancak bizim asıl maharetimiz, böyle dönemlerde kendimize yeni çıkış yolları bulmamız değil mi? Öyleyse şikayet etmeyeceğiz. Hep birlikte çözüm yollarına bakacağız.



TÜRKİYE GAZDA BİR HUB OLACAK
Başkan Erdoğan, enerjiye yönelik adımları da şöyle değerlendirdi:
● Hidroelektrik kaynaklarımızı sonuna kadar değerlendirirken güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynakların yaygınlaşmasını da teşvik ediyoruz. Sürekli ve sürdürülebilir enerji için yenilenebilir enerjiye dayalı üretimde oluşan dalgalanmaları dengeleyecek diğer araçları da hızla ülkemize kazandırıyoruz.
● Unutmayın, artık Türkiye inşallah doğalgazda bir 'hub' olacak ve Rusya doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevki konusunda Sayın Putin'in herhalde açıklamalarını dinlediniz, duydunuz. Bu çalışmayı dayanışma içerisinde sürdüreceğiz.
● Karadeniz'de bulduğumuz doğalgazı sisteme verdiğimizde, konutların ihtiyacını karşılama yanında elektrik üretiminde de rahatlama sağlayacağız.



MİLYAR DOLARLIK BULUŞMA
İki yılda bir düzenlenen MÜSİAD EXPO'da bu yıl 24 sektörden 500'ün üzerinde firmanın ürün ve hizmetlerinin sergilendiğini belirten Başkan Erdoğan, dünyanın 125 ülkesinden 100 bini aşkın ziyaretçi ağırlayan ve 5 milyar dolarlık ticaret hacmini hedefleyen fuarın başarılı geçmesini temenni etti. Fuar kapsamında bu yıl ilk kez D-8 Büyükelçileri Zirvesi'nin gerçekleştirildiğine vurgu yapan Erdoğan, gerek iştirakçiler gerek sergilenen ürünler gerekse etkinlikler bakımından oldukça zengin içeriğe sahip fuarın hedeflerine ulaşacağına inandığını söyledi.



FİNANSMAN TALEBİNİ KARŞILAYACAK BİZİM PAZARIMIZ BİTMEZ MEKANİZMALARI OLUŞTURACAĞIZ
Başkan Erdoğan, iş dünyasının finansman talebini karşılayacak mekanizmaları oluşturacaklarını belirterek, "Öncelikle küçük ve orta ölçekli işletmelerden başlayarak sanayicilerimizin ve ihracatçılarımızın hepsine hitap edecek finansman araçlarını sizlerin hizmetine sunacağız" dedi.



BİZİM PAZARIMIZ BİTMEZ
Başkan Erdoğan, "Sanayinin ana omurgasını hâlâ temel ihtiyaç maddeleri oluşturuyor. İnsanlar yemekten, giyinmekten, günlük hayatları için gerekli temel ürünleri almaktan vazgeçmeyeceği için Türkiye'nin pazarı kolay kolay bitmez ve küçülmez" diye konuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN