Başkan Erdoğan'dan Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'nde yoğun diplomasi

Son dakika haberi! Başkan Erdoğan, özel konuk olarak katıldığı Şanghay İşbirliği Örgütü 22'nci Devlet Başkanları Zirvesi'nde, Gözlemci Üye ve Özel Konuk Heyet Başkanlarının da yer aldığı geniş katılımlı oturumda yaptığı konuşmanın birebir temaslarda bulundu. Başkan Erdoğan zirve kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. İki lider arasındaki görüşme 40 dakika sürdü. Görüşme sonrası açıklama yapan Putin, "Türkiye, Rusya'dan doğal gaz sevkiyatları için Avrupa da dahil en güvenilir rotalardan biri haline geldi, TürkAkım sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Rusya'dan Türkiye'ye gaz arzının dörtte birinin ödemesi ruble üzerinden gerçekleşecek." dedi. BM Dünya Gıda Programı'na katkılarından ötürü Başkan Erdoğan'a teşekkür eden Putin, "Akkuyu Nükleer Santrali'nin önümüzdeki yıl faaliyete geçmesini umuyorum." dedi.

Giriş Tarihi 16 Eylül 2022, 14:47 Güncelleme 16 Eylül 2022, 21:17
Başkan Erdoğan’dan Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi’nde yoğun diplomasi

İÇİNDEKİLER

Başkan Erdoğan, özel konuk olarak katıldığı Şanghay İşbirliği Örgütü 22'nci Devlet Başkanları Zirvesi'nde, Gözlemci Üye ve Özel Konuk Heyet Başkanlarının da yer aldığı geniş katılımlı oturumda yaptığı konuşmanın birebir temaslara başladı.



RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN İLE KRİTİK TEMAS
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 22'nci Devlet Başkanları Zirvesi'ndeki temasları kapsamında Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi.

BAŞKAN ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ BAŞLADI | VİDEO İZLE

40 DAKİKA SÜRDÜ
Erdoğan ve Putin'in zirvenin düzenlendiği kongre merkezindeki basına kapalı görüşmesi, 40 dakika sürdü. İkili ilişkiler ve iş birliği alanları ele alındı.

Görüşmede, özellikle tahıl koridoru ile taşınan ürünlerin imkanları sınırlı ülkelere ulaştırılması konusunun da ele alındığı ifade ediliyor.


"TÜRKİYE GÜVENİLİR ROTA"
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı'na katkılarından ötürü Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederek, Türkiye'nin doğal gaz sevkiyatlarında Avrupa da dahil en güvenilir rotalardan biri haline geldiğini söyledi.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 22'nci Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında bir araya geldi.

BAŞKAN ERDOĞAN, PUTİN İLE GÖRÜŞTÜ | VİDEO

BAŞKAN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR
Türkiye ile Rusya arasında çok sayıda alanda çalışmalar yürüttüklerini belirten Putin, "Her şeyden önce, (BM Gıda Programı) gıda programının uygulanmasına yaptığınız ve yapmaya devam ettiğiniz katkı için tekrar teşekkür etmek istiyorum. Ukrayna tahılının önemli kısmının en yoksul ülkelere gitmesini umuyoruz. Bu, şu ana kadar sağlanamadı." dedi.

Putin, "Türkiye, Rusya'dan doğal gaz sevkiyatları için Avrupa da dahil en güvenilir rotalardan biri haline geldi, TürkAkım sorunsuz bir şekilde çalışıyor." ifadesini kullandı.

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ
Putin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'yle ilgili çalışmaların sürdüğünü, santraldeki ilk ünitenin 2023'te devreye alınmasını umduklarını söyledi.

Başkan Erdoğan'ın Türk ekonomisi için en iyi sonuca ulaşmayı hedefleyen politikasının farkında olduğunu anlatan Putin, "Türkiye'nin ŞİÖ üyesi ülkelerle çok iyi ve hızla büyüyen ekonomik bağları olduğunu görmezden gelemeyiz. Türkiye'nin bu yapıdaki çalışmalarını her şekilde memnuniyetle karşılayacağız." dedi.

Putin, Rus gazının Türkiye'ye sevkiyatında ödemelerin yüzde 25'inin Rus rublesi olarak yapılmasıyla ilişkin anlaşmanın da yakında yürürlüğe gireceğini ifade etti.

Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin de arttığını söyleyen Putin, Rus şirketlerin ürünlerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına satmasına yönelik adımlar atılabileceğini belirtti.

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ
Başkan Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 22'nci Devlet Başkanları Zirvesi'ndeki temasları kapsamında İran Cumhurbaşkanı Reisi ile bir araya geldi.

Erdoğan ve Reisi'nin zirvenin düzenlendiği kongre merkezindeki basına kapalı görüşmesi 45 dakika sürdü.


BAŞKAN ERDOĞAN'DAN ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ ZİRVESİ'NE İLİŞKİN PAYLAŞIM
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet ve Hükümet Başkanları Konseyi 22. Zirvesi ile ilgili paylaşımda bulundu.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ ZİRVESİ'NE İLİŞKİN PAYLAŞIM | VİDEO İZLE

Başkan Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Özbekistan'da gerçekleştirilen Şanghay İşbirliği Teşkilatı Devlet ve Hükümet Başkanları Konseyi 22. Zirvesi'nde dostlarımızla bir araya gelmekten memnuniyet duyduk. Teşkilat ile iş birliğimizi müşterek çabalarımızla çok daha yukarıya çıkaracağımıza yürekten inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın paylaşımında zirvede liderlerle yaptığı görüşmelerin görüntülerini içeren video da yer aldı.

RESMİ YEMEK VERİLDİ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 22. Devlet Başkanları Zirvesi'nin ardından resmi yemeğe katıldı. ŞİÖ Zirvesi'nin ardından zirveye katılan devlet başkanları için resmi yemek verildi. Zirvenin düzenlendiği kongre merkezindeki yemek basına kapalı gerçekleşti.


ÖZBEKİSTAN CUMHURBAŞKANI ŞEVKET MİRZİYOYEV
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile görüştü.

Zirvenin düzenlendiği kongre merkezindeki görüşme, basına kapalı gerçekleşti.

HİNDİSTAN BAŞBAKANI MODİ
Başkan Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'ndeki temasları kapsamında Hindistan Başbakanı Modi ile bir araya geldi.

GÖRÜŞME BASINI KAPALI GERÇEKLEŞTİ
Zirvenin düzenlendiği kongre merkezindeki kabul, basına kapalı gerçekleşti.


ÇİN DEVLET BAŞKANI Şİ CİNPİNG
Başkan Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Semerkant'ta ikili temasları kapsamında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi.

Erdoğan ve Şi Cinping'in Özbekistan Devlet Başkanı Yazlık Sarayı'ndaki basına kapalı görüşmesi yarım saat sürdü.


MOĞOLİSTAN CUMHURBAŞKANI KHURELSUKH
Başkan Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'ne katılmak üzere bulunduğu Özbekistan'ın Semerkant kentinde, ikili temasları kapsamında Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh ile bir araya geldi. Erdoğan'ın konakladığı Savitsky Otel'deki görüşme basına kapalı gerçekleşti.

ÇEKİLEN FOTOĞRAF GÜNDEM OLDU

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Semerkant kentindeki "Ebedi Şehir" kompleksinde liderlerle birlikte katıldığı gayriresmi akşam yemeğinde konuştuğu sırada çekilen fotoğraf gündem oldu.

Zirveye, Şanghay İşbirliği Örgütü üyesi Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Pakistan, Hindistan ve Özbekistan ile örgütün gözlemci üyesi Belarus, Moğolistan ve İran cumhurbaşkanları ile ev sahibi Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in davet ettiği Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov ve uluslararası kuruluşların temsilcileri de katıldı.

BAŞKAN ERDOĞAN'IN SONRAKİ DURAĞI ABD
Başkan Erdoğan'ın bir sonraki durağı Amerika Birleşik Devletleri olacak. New York'ta, Birleşmiş Milletler 77'nci Genel Kurulu'na katılacak.

20 Eylül'de Genel Kurul'a hitap etmesi beklenen Erdoğan; Rusya-Ukrayna savaşından tahıl sevkiyatına, terörle mücadeleden Yunanistan ile yaşanan gerilime kadar pek çok kritik başlıkta dünyaya mesajlar verecek. Türkiye'nin kırmızı çizgilerini dile getirecek.

LİDERLERLE TEMAS NEW YORK'TA DA DEVAM EDECEK
Erdoğan'ın liderlerle dirsek teması New York'ta da sürecek. Başkan Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında birçok devlet ve hükümet başkanı ile yüz yüze görüşecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN