Son dakika: Gaziantep ve Mardin'deki kazalar yürek yakmıştı! 2 TIR ve otobüsün sürücüleri tutuklandı

Gaziantep ve Mardin'de meydana gelen trafik kazaları Türkiye'nin yüreğini yaktı. Elim olaylarda yaşamını yitirenler bugün toprağa verildi. Mardin'de 20 kişinin can verdiği kazanın baş aktörü olan 2 TIR'ın sürücüsü ve Gaziantep'teki otobüsün şoförü tutuklanarak cezaevine gönderildi. Öte yandan şoförlerin de ilk ifadesi ortaya çıktı. İşte tüm detaylar...

Giriş Tarihi 21 Ağustos 2022, 19:27 Güncelleme 21 Ağustos 2022, 20:39
Son dakika: Gaziantep ve Mardin’deki kazalar yürek yakmıştı! 2 TIR ve otobüsün sürücüleri tutuklandı

İÇİNDEKİLER

Türkiye dün peş peşe iki felaketi yaşadı. İlk olay Gaziantep'te meydana geldi. TAG Otoyolu'nun Nizip bölümünde yaşanan kazada 15 kişi hayatını kaybetti, 29 kişi yaralandı.

Bu kazanın ardından ikinci facia haberi Mardin'in Derik ilçesinden geldi. İlçede freni patlayan TIR kalabalığın arasına daldı.

Kazada 20 kişi can verdi, 26 kişi yaralandı.

DERİK'TEKİ FACİA SONRASI TIR SÜRÜCÜLERİ TUTUKLANDI
Mardin Derik'te akaryakıt istasyonu yakınında meydana gelen kazada freni boşalan TIR önündeki 2 araca çarptıktan sonra takla attı.

Kaza yerine polis ve itfaiye ile 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi.

Kazazedelere yardım eden görevliler ile çevrede toplanan vatandaşlara da arkadan gelen başka bir TIR çarptı.

20 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Meydana gelen kazada 1'i polis memuru toplam 20 kişi yaşamını yitirdi, 26 kişi yaralandı.

Kazanın meydana geldiği yol ulaşıma açılırken, bölgede bazı yol ve kaldırımların hasar gördüğü, TIR'ın çarptığı bir kahvehanenin ise kullanılamaz hale geldiği görüldü.

Kazaya neden olan iki tır sürücüsü gözaltına alınmış, Derik Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da soruşturma başlatılmıştı.

Güvenlik sebebiyle Diyarbakır'a getirilen sürücüler, ifadeleri alındıktan sonra Derik Savcılığı nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandılar.

ŞOFÖRÜN İFADESİNE İLK KEZ ULAŞILDI
Mardin'de 20 kişinin hayatını kaybettiği kazada TIR şoförünün ''Frenim patladı, duramadım'' dediği öğrenilirken detayları CNN TÜRK Muhabiri şu şekilde aktardı:

Irak'ın Zaho şehrine götürmek üzere yola çıktığını ifade ediyor. Ürünleri kime götürdüğünü bilmediğini söylemiş. Frenlerin tutmadığını fark ettiğinde iyice frenlere asıldığımı söylüyor. Hızının ne olduğunu bilmediğini söylüyor.

Araç bakımını bir ay önce yaptığını söylüyor.

Yüklediği gübre miktarı için de TIR'ın 29 ton alabildiğini, kendisinin de yüklediği ton miktarının 27 ton olduğunu söylemiş.

Kazayı yaptıktan sonraki durumu hatırlamadığını, insanların kendisini çıkarmak için bayıldığını söylemiş.



OTOBÜS ŞOFÖRÜ DE TUTUKLANDI
Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu'nun Nizip bölümünde kaza yapan bir araca müdahale için güvenlik şeridinde bulunan ekibe ve araçlara, kaza yerinden 150 metre geride devrilen ve yolcu otobüsünün çarpmasıyla ilgili soruşturma sürüyor.

Kazada yaralanan otobüs şoförü A.M, Nizip Devlet Hastanesi'ndeki tedavisinin ardından sorgu için İlçe Jandarma Komutanlığına gönderildi. Şoför A.M, daha sonra nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

Zanlı, nöbetçi hakimlikçe "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek" suçundan tutuklandı.

TAG Otoyolu'nun Nizip bölümünde dün meydana gelen kazalarda, aralarında 3 sağlık görevlisi, 3 itfaiye personeli ve 2 basın mensubunun bulunduğu 15 kişi yaşamını yitirmiş, 31 kişi de yaralanmıştı.

TESPİT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Türkiye, dün can pazarının yaşandığı iki kaza ile sarsıldı. Gaziantep ve Mardin'deki kazalar, 35 kişiyi hayattan kopardı.

Kayıpların acısı yaşanırken, kazaların nedenini tespit etmek için çalışmalar sürüyor.



BAKAN SOYLU KAZADA HAYATINI KAYBEDENLERİN CENAZE TÖRENİNE KATILDI
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu öncelikle Mardin'deki kazada hayatını kaybedenlerin cenaze törenine katıldı. Soylu, ardından kazalara ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Türkiye'deki kazaları belli bir seviyeye düşürdükleri anda böyle bir kaza ile karşı karşıya kaldıklarını aktaran Bakan Soylu, "Daha çok çalışmamız gerektiğini anlamamız gerekiyor. Gerek sağlık çalışanlarımız gerek yargı teşkilatlarımız, savcılarımız herkes elinden geleni özellikle cenazelerimizi bekletmeme adına ortaya koydular ve gerçekleştirdiler. Taziye ziyaretlerinde bulunduk" dedi.

'VATANDAŞLARIMIZIN TALEPLERİNİ EN KISA ZAMANDA HAYATA GEÇİRMEYE ÇALIŞACAĞIZ'

Soylu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Vatandaşlarımızın Kızıltepe'de olduğu gibi burada da bir çevre yolu talebi oldu. Çünkü Mazıdağı ile Derik arasındaki yolda bir eğim var. Yüzde 50'lik bir eğim. Ulaştırma Bakanımızla görüştük, Sayın Cumhurbaşkanımıza da bunu arz ettik. Vatandaşların gerek ağır vasıtalar gerek trafik yoğunluğunun Derik'ten geçmemesi konusunda bir talebi var, haklılar. Ulaştırma Bakanlığımızın da bir takım projeleri vardı. Yakın bir zamanda ihaleleri yapılır. Ulaştırma Bakanımız da buraya gelecek ve bu hemen hayata geçirilmeye çalışılacak. Yine bazı vatandaşlarımız da kaçış rampaları gibi rampalar istediler, onları da yapacağız. Ama çevre yolu olduktan sonra belki onlara da ihtiyaç kalmamış olacak. Çok ağır bir sınavdı. 7-8 evladı olan baba, 3 çocuğu olan anne var."



"KİMİN İHMALİ VARSA BİZ HESABINI SORARIZ"
Kazalara ilişkin soruşturmaların çok yönlü sürdüğünü belirten Soylu, "Bir tek eksik görsek vatandaşımızdan ziyade biz hınçlanırız ve gereğini yerine getiririz, bedelini de ödettiririz. Şoförlerin ikisi gözaltında. Biz takip etmek zorundayız çünkü milletimize bir borcumuz var. Milletimiz, devletine itimat ediyor ve devletin bu konuda ortaya koyacağı bütün soruşturmaya ve araştırmaya itimat ediyor. Biz milletimizin bize olan itimatına halel getiremeyiz. Kimin ihmali varsa biz hesabını sorarız, sormak da zorundayız. Bizim görevimiz de tam anlamı ile budur" dedi.

"SORUŞTURMA ÇOK YÖNLÜ SÜRÜYOR"
Soruşturmanın çok yönlü sürdüğünü yeniden vurgulayan Soylu şu bilgileri de verdi:

"Sürücüsünden yoluna kadar, aynı zamanda aracın teknik özelliklerine kadar soruşturma bütün yönleriyle sürmektedir. Hatta sürücüler hangi saatte cep telefonu kullanmışlara kadar. Yani acaba telefon kullanmış da o esnada bir dikkatsizlikle bu iş olmuşa kadar biz soruşturmanın çok yönlü sürdüğünü arkadaşlarımızla da toplantıda değerlendirdik. Eğer böyle bir şey söz konusuysa bunun hesabı sorulur. Ama bunlar belli olmadan üzerinden bir değerlendirme yapmamız doğru değildir."



"ÜÇÜNCÜ TIR'IN VARLIĞI GERÇEK DIŞI BİR DEĞERLENDİRME"

Soylu, üçüncü TIR'ın varlığının gerçek dışı bir değerlendirme olduğunu belirterek, "Olayın üçüncü bir tırın varlığı, ona ateş açıldığı gibi bir değerlendirme gerçek dışı bir değerlendirmedir" dedi.

Bakan Soylu, kazada yaralananlardan 21'inin tedavilerinin ardından taburcu edildiğini 5 kişinin tedavisinin sürdüğünü sözlerine ekledi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN