SON DAKİKA! İstanbul'da 3 günlük alarm! Herkes kar yağışına odaklanmışken beklenmedik tehlike

Son dakika haberi! Bir haftalık hava tahminine göre, Çarşamba günü itibarıyla başlayacak kar yağışının etkileyeceği bölgeler belli oldu. Buna göre, Balkanlar üzerinden gelecek kar yağışı, 27 Ocak Çarşamba günü Trakya'dan Türkiye'ye giriyor. Perşembe günü ise Akdeniz bölgesinin bir bölümü hariç yurdun tamamında kar ve karla karışık yağmur görülecek. Ancak herkes kar yağışını beklerken, İstanbul'da 3 gün sürmesi beklenen bir alarm durumu söz konusu. Öte yandan Meteoroloji'den yeni yapılan açıklamaya göre Marmara, Ege ve Batı Akdeniz'de bugün rüzgarın kuvvetli ve fırtına şeklinde esmesi bekleniyor. Ağaç ve direk devrilmesi, soba ve doğal gaz kaynaklı zehirlenmeler ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Giriş Tarihi 26 Ocak 2021, 10:39 Güncelleme 26 Ocak 2021, 13:30
SON DAKİKA! İstanbul’da 3 günlük alarm! Herkes kar yağışına odaklanmışken beklenmedik tehlike

İÇİNDEKİLER

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Trakya için yoğun kar yağışı uyarısında bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahmin Merkezinden yapılan "turuncu" uyarıda, akşam saatlerinden sonra Edirne ve Kırklareli çevreleri ile Tekirdağ'ın iç kesimlerinde görülecek kar yağışının yoğun (20-40 cm) gerçekleşmesi bekleniyor.

Vatandaşların, buzlanma ve don olayına bağlı olarak ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar ve tipi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.


Türkiye yeni haftada yağışlı hava dalgasının etkisine girdi ve yurdun batı kesimlerinde sağanak yağışlar kendini göstermeye başladı. Dün sabah saatlerinden beri etkili olan sağanak yağışın yarından itibaren soğuyan havayla yerini kara bırakması bekleniyor.



Yeni yağışlı havanın etkisindeki yurdun özellikle batı kesimlerinde şiddetli rüzgarlar etkili oluyor. Hava Forum'da yer alan bilgilere göre; salı günü batı bölgelerde güney yönlü rüzgarlar, çarşamba gününden itibaren ise kuzey yönlü rüzgarlar etkili olacak.



Kar yağışıyla birlikte rüzgarın hızı zaman zaman 90-100 kilometreyi bulacak.



Salı, çarşamba ve perşembe günleri beklenen üst katmandaki hava akışındaki hareketliliğin hava trafiğini de olumsuz etkilemesi bekleniyor.

BİR UYARI DAHA GELDİ
Marmara, Ege ve Batı Akdeniz'de bugün rüzgarın kuvvetli ve fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan uyarıya göre, ülkenin batı bölgelerinde rüzgar ve fırtına etkili olacak.

Marmara, Ege ve Batı Akdeniz'de bugün rüzgarın güney yönlerden kuvvetli ve fırtına (50-70 kilometre/saat) şeklinde esmesi öngörülüyor.

Yarın ise Marmara'da kuzey, Batı Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz'in iç kesimleriyle Doğu Anadolu'nun kuzeyinde güney yönlerden fırtına ve yer yer kuvvetli fırtına (60-90 kilometre/saat) tahmin ediliyor.

Ağaç ve direk devrilmesi, soba ve doğal gaz kaynaklı zehirlenmeler ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.



3 GÜNLÜK ŞİDDETLİ SEVİYE
Salı, çarşamba ve perşembe günleri beklenen üst katmandaki hava akışındaki hareketliliğin hava trafiğini de olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hava trafiğinde en çok korkulan hadiselerden biri olan türbülans hadisesi meteorolojik model haritalarına göre 3 gün "severe" yani şiddetli/sert seviyeye çıkacak.



Milliyet'in haberine göre, Türkiye türbülans haritası incelendiğinde 3 gün içerisinde özellikle İstanbul ve çevresinde şiddetli/sert türbülans tahmin ediliyor.

METEOROLOJİ'DEN KAR UYARISI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre Çarşamba günü Balkanlar üzerinden gelecek olan soğuk hava dalgası ile birlikte kar yağışı Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da çarşamba başlayıp hafta sonuna kadar aralıklarla etkili olacak.


Meteorolojik tahminlere göre Trakya, Balkanlar'dan gelecek yeni yağışlı ve soğuk havanın etkisine girecek. Kar yağışını İstanbul'da çarşamba günü Silivri, Çatalca ve en fazla Arnavutköy ilçelerinde ve diğer ilçelerin yüksek rakımlı yerlerinde görülmesi bekleniyor.



Kıyı kesimlerde en fazla karla karışık yağmur ve havada kısa süreli kar yağışı bekleniyor. Trakya'da hava sıcaklıklarını ortalama 10 derece düşüreceği tahmin edilen soğuk hava sisteminin yoğun kar yağışına neden olması bekleniyor.

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da çarşamba başlayıp hafta sonuna kadar aralıklarla etkili olacak kar yağışının, perşembe Anadolu'ya geçmesi öngörülüyor.



Yapılan son değerlendirmelere göre; yurdun kuzey ve batı kesimlerinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Marmara, Ege, Batı Akdeniz Batı Karadeniz'in batısı ile Eskişehir, Çankırı, Ankara, Yozgat ve Kastamonu çevrelerinin sağanak, Ege ve Batı Akdeniz kıyı kesimlerinin yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin parçalı az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.


Yağışların Kıyı Ege, Çanakkale, Balıkesir'in batı kesimleri ve Antalya çevrelerinde yerel olarak kuvvetli (21-50 kg/m) olması bekleniyor. Rüzgar'ın Ege, Marmara, Batı Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ve Batı Karadeniz'de yer yer fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. İç ve doğu kesimlerde yer yer pus ve sis ile birlikte, doğusunda kuvvetli buzlanma ve don olayları bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı Doğu Anadolu'nun doğusunda mevsim normallerinin altında, diğer bölgelerimizde mevsim normallerinin üzerinde seyredecek.



Rüzgarın, genellikle güney ve güneybatı (Lodos), Güneydoğu Anadolu'da kuzeydoğu ve doğulu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette;

İç Anadolu'nun kuzeybatısında kuvvetli (40-60 km/sa), Ege, Marmara, Batı Akdeniz'in iç kesimleri ve Batı Karadeniz'de güneyli yönlerden kuvvetli rüzgar ve fırtına (60-90 km/sa, yüksek kesimlerde 90-120 km/sa) şeklinde esmesi bekleniyor.

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı, yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yağmurlu 10

İstanbul: Parçalı çok bulutlu ve sağanak yağışlı 14


İzmir: Parçalı ve çok bulutlu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.) 17

Adana: Parçalı ve az bulutlu 17


Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların doğusunda yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.) 15

Samsun: Parçalı ve az bulutlu 19

Trabzon: Parçalı ve az bulutlu 17

Erzurum: Parçalı ve az bulutlu -3

Diyarbakır: Az bulutlu ve açık 9



İSTANBUL'DA SON DURUM
Türkiye'yi 3 gün boyunca etkisi altına alacak olan soğuklar yurdun batısından giriş yaparak adım adım doğuya doğru giderek yurdu terk edecek.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tahminlerine göre Salı günü 15 dereceye kadar yükselecek olan sıcaklıklar çarşamba günü 5 dereceye düşecek. İstanbul'da çarşamba ve perşembe günü kar yağışı beklendiğini söylendi.


5 GÜNLÜK HAVA DURUMU RAPORU
Meteoroloji'nin 5 günlük hava durumu raporunda salı gününden sonra sıcaklıkların düşeceği ve Trakya, Marmara'nın batısı ve güneyinde kar yağışı beklendiği duyuruldu. İstanbul'da da çarşamba ve perşembe günü karla karışık yağmur ve kar yağışı bekleniyor.


Meteoroloji tarafından yapılan son değerlendirmeye göre, Kuzey Ege'de pazartesi günü Güney Ege ve Marmara'da güney ve güneybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde fırtına bekleniyor.

Fırtınanın akşam saatlerinde Ege'de, gece Marmara'da etkisini kaybedeceği tahmin ediliyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda yüksek kar örtüsünün bulunduğu dik yamaçlarda çığ oluşma riski olmasından meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı Meteoroloji tarafından uyarı yayımlandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN