Son dakika: Anayasa Mahkemesi'nden flaş açıklama: Kurumsal görüşü yansıtmaz

Son dakika açıklamasına göre Anayasa Mahkemesi Prof. Dr. Engin Yıldırım'ın darbe iması yapan paylaşımı için "Anayasa Mahkemesi'nin kurumsal görüşünü yansıtmaz" ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 14 Ekim 2020, 12:21 Güncelleme 14 Ekim 2020, 13:26
Son dakika: Anayasa Mahkemesi’nden flaş açıklama: Kurumsal görüşü yansıtmaz

İÇİNDEKİLER

Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım'ın dün akşam yüksek mahkemenin ışıklarının yandığı bir fotoğrafı Twitter'dan paylaşarak darbe imasında bulunup "Işıklar yanıyor" ifadesini kullanması dün gece gündeme oturdu. Yıldırım, tepkiler üzerine geri adım atıp paylaşımı sildi ve "Gayem, AYM'nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı. Demokrasi dışı tüm oluşum, araç ve teşebbüsleri ima etmem asla söz konusu değildir" açıklaması yapsa da henüz istifa etmedi.

AYM'DEN AÇIKLAMA: KURUMSAL GÖRÜŞÜMÜZ DEĞİL
AYM'nin tüm üyeleri bugün saat 14.00'te toplanma kararı aldı. Toplantı öncesi AYM'den yapılan açıklamada Prof. Dr. Engin Yıldırım'ın açıklamasının kendisini bağladığı ifade edildi şöyle denildi "Anayasa Mahkemesi'nin herhangi bir üyesinin şahsi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar, Anayasa Mahkemesi'nin kurumsal görüşünü yansıtmaz. Anayasa Mahkemesi, 15 Temmuz 2016 gecesi yaptığı basın açıklamasında ifade ettiği gibi, anayasal düzene karşı her türlü demokrasi dışı girişimi reddetmekte ve demokratik hukuk devletinin yanında durmaktadır."

NE OLMUŞTU?
Daha önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya bisiklet göndermesinde bulunan Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım, dün akşam "Işıklar yanıyor" paylaşımında bulundu. Yıldırım'ın bu açıklaması tepkilerin hedefi oldu. Yüksek mahkeme üyesi gelen tepkiler üzerine tweetini sildi ve geri adım attı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Daha önce İçişleri Bakanlığı'nın Anayasa Mahkemesi Başkanı'na yönelik sözleri sonrası Yıldırım, Bakan Soylu'ya göndermede bulunarak bisiklete bindiği fotoğrafını paylaşmıştı. İçişleri Bakanlığı dün akşam da "Işıklarımız hiç sönmüyor" yazarak Yıldırım'a tepki gösterdi.

"MİLLETİMİZ GEREKEN HER DURUMDA IŞIKLARI AÇAR VE LÜZUMSUZSA DA KAPAR"
TBMM Başkanı Mustafa Şentop da yaşanan olaya "Darbeci reflekslerin gölgesindeki söylemler kabul edilemez. Bu ülkede darbeci karanlık kafaları aydınlatacak ışığın anahtarı tektir ve o da Aziz Milletimizin iradesidir. Gereken her durumda o irade sağduyu ile ışıkları açar ve lüzumsuzsa da kapar" sözleriyle tepki gösterdi.

"IŞIKLARI MİLLET AÇAR, MİLLET KAPATIR"
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül
, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Vesayet özlemi içinde olanlar, hukuk adına konuşma ehliyetini yitirirler. Işıkları Millet açar, Millet kapatır." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: AYM üyeleri arasında belli ki vesayet özlemi çekenler var. Kimse merak etmesin; milletimiz feraset sahibidir, lüzumsuz ışıkları söndürmeyi iyi bilir.

BÜLENT TURAN: BU NE SAÇMALIK KENDİNİZE GELİN!
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Bu saçma ve ucuz trollüğe önce AYM Başkanı ve diğer AYM üyeleri dur demelidir. AYM üyesi olmuş birinden devlet adabı, yargıç ağırlığı ve ciddiyeti beklemek hakkımız. Bu imalı ifadenin ne demek olduğunu bilmiyor muyuz? Bu ne saçmalık, kendinize gelin" sözleriyle tepki gösterdi.

"HİÇBİR KURUM MİLLİ İRADEYE GÖZDAĞI VEREMEZ"
AK Parti kanadından bir başka tepki de AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş'tan geldi. Muş, "Anayasa Mahkemesi üyesinin tehdit iması içeren 'AYM'nin ışıkları yanıyor' sözlerini kınıyoruz. Hiçbir kurum ya da kişi, milli iradeye gözdağı veremez. Jüristokrasi heveslilerine bu millet fırsat vermez" diyerek Engin Yıldırım'ın paylaşımını eleştirdi.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK: UTANÇ VERİCİ SAYGISIZLIK
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de bu sabah Twitter'dan yaptığı açıklamada "Türkiye'ye geçmişte acılar yaşatmış müdahalelerin sloganının bir Anayasa Mahkemesi Üyesi tarafından kullanılması utanç verici bir saygısızlıktır. Hukuktan başka bir dili olmaması gereken bir AYM mensubunun hukuku katletmenin sembolü olan bir dille konuşması vahimdir.

Müdahaleler anayasal düzeni yıkmış ve milletimize büyük acılar yaşatmıştır. Müdahalelerin neticesinde hukuk düzenimiz ortadan kaldırılmıştır. Varlık sebebi hukuk olan AYM'de bir üye ise hukuku katleden müdahalelerin diliyle konuşuyor... Bu kabul edilemez.

Türkiye'nin gerçek hukukçuları en son 15 Temmuz darbe girişiminde teröristlerin müdahalesine güçlü bir direniş gösterdiler. Gerçek hukukçular demokrasiyi koruma mücadelesi verdiler.

AYM Üyesi'nin kullandığı dil ise milleti tehdit etmenin ve hukuku yıkan müdahalelerin dilidir." ifadelerini kullandı.