Artçı deprem nedir, ne demek? Elazığ'da kaç artçı deprem oldu? Artçı sarsıntı ne kadar sürer?

Artçı deprem nedir? Elazığ'da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntı ile ilgili detaylar araştırılıyor. Elazığ'daki deprem birçok ilde hissedilirken gelen bilgilere göre, 21 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi. Peki, artçı deprem nedir, ne demek? Elazığ'da kaç artçı deprem oldu? Artçı sarsıntı ne kadar sürer?

Giriş Tarihi 25 Ocak 2020, 11:22 Güncelleme 25 Ocak 2020, 11:47
Artçı deprem nedir, ne demek? Elazığ’da kaç artçı deprem oldu? Artçı sarsıntı ne kadar sürer?

İÇİNDEKİLER

Artçı deprem nedir, ne demek? sorusu Elazığ'da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından yoğun şekilde araştırılıyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, Elazığ'da artçı sarsıntılar devam ediyor. Son bilgilere göre, Elazığ ve Malatya'da 21 kişinin hayatının kaybettiği, 1030 kişinin de yaralandığı belirtildi. Peki, artçı deprem nedir, ne demek? Elazığ'da kaç artçı deprem oldu? Artçı sarsıntı ne kadar sürer? İşte detaylar...

ELAZIĞ'DA KAÇ TANE ARTÇI DEPREM OLDU?

En büyüğü 5,4 olan toplamda 398 artçı deprem meydana geldi.

ARTÇI DEPREM NEDİR?

Artçı deprem, şiddetli depremlerin ardından olan depremlere denilmektedir. Bu depremler uzun bir süre devam eder ve büyük depremle kırılmış yer altı tabakalarının iyice yerleşmesini sağlar.

Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsma olayına "deprem" denir.

Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapılarında hasar görüp, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır.

Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının yer yuvarı içinde ne şekilde yayıldıklarını, ölçü aletleri ve yöntemlerini, kayıtların değerlendirilmesini ve deprem ile ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalına "sismoloji" denir.

DEPREM TÜRLERİ NELERDİR?

Depremler oluş nedenlerine göre değişik türlerde olabilir. Dünyada olan depremlerin büyük bir bölümü yukarıda anlatılan biçimde oluşmakla birlikte az miktarda da olsa başka doğal nedenlerle de olan deprem türleri bulunmaktadır. Yukarıda anlatılan levhaların hareketi sonucu olan depremler genellikle "tektonik" depremler olarak nitelenir ve bu depremler çoğunlukla levhalar sınırlarında oluşurlar.Yeryüzünde olan depremlerin %90'ı bu gruba girer. Türkiye'de olan depremler de büyük çoğunlukla tektonik depremlerdir. İkinci tip depremler "VOLKANİK" depremlerdir. Bunlar volkanların püskürmesi sonucu oluşurlar.Yerin derinliklerinde ergimiş maddenin yeryüzüne çıkışı sırasındaki fiziksel ve kimyasal olaylar sonucunda oluşan gazların yapmış oldukları patlamalarla bu tür depremlerin maydana geldiği bilinmektedir. Bunlar da yanardağlarla ilgili olduklarından yereldirler ve önemli zarara neden olmazlar. Japonya ve İtalya'da olusan depremlerin bir kısmı bu gruba girmektedir. Türkiye'de aktif yanardağ olmadığı için bu tip depremler olmamaktadır.

Bir başka tip depremler de "çöküntü" depremlerdir. Bunlar yer altındaki boşlukların (mağara), kömür ocaklarında galerilerin, tuz ve jipsli arazilerde erime sonucu oluşan boşlukları tavan blokunun çökmesi ile oluşurlar. Hissedilme alanları yerel olup enerjileri azdır fazla zarar getirmezler. Büyük heyelanlar ve gökten düşen meteorların da küçük sarsıntılara neden olduğu bilinmektedir.

Odağı deniz dibinde olan Derin Deniz Depremlerinden sonra, denizlerde kıyılara kadar oluşan ve bazen kıyılarda büyük hasarlara neden olan dalgalar oluşur ki bunlara (Tsunami) denir. Deniz depremlerinin çok görüldüğü Japonya'da Tsunami'den 1896 yılında 30.000 kişi ölmüştür.