Evim depreme dayanıklı mı? e Devlet deprem riski sorgulama! AFAD Türkiye Deprem Tehlike Haritaları

Evim depreme dayanıklı mı? sorusu, Elazığ'da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından yeniden gündeme geldi. AFAD'ın "Türkiye Deprem Tehlike Haritası" e-Devlet üzerinden vatandaşların erişimine sunuldu. Bu haritayla bir yerin deprem tehlikesi koordinat bazlı olarak hızla öğrenilebiliyor. Peki, e Devlet deprem riski sorgulama nasıl yapılır? İşte e Devlet AFAD Türkiye Deprem Tehlike Haritaları sayfası...

Giriş Tarihi 25 Ocak 2020, 10:22 Güncelleme 25 Ocak 2020, 12:13
Evim depreme dayanıklı mı? e Devlet deprem riski sorgulama! AFAD Türkiye Deprem Tehlike Haritaları

İÇİNDEKİLER

Evim depreme dayanıklı mı? Elazığ'da 24 Ocak'ta saat 20.55'te meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından AFAD'ın e-Devlet sistemi üzerinden hizmete sunduğu "Türkiye Deprem Tehlike Haritaları" sayfası sıklıkla araştırılmaya başlandı. Elazığ'daki depremin ardından, vatandaşlar 'evim depreme dayanıklı mı?' sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, e Devlet deprem riski sorgulama nasıl yapılır? İşte e Devlet AFAD Türkiye Deprem Tehlike Haritaları sayfası...

EVİM DEPREME DAYANIKLI MI?

AFAD'ın afetlere hazırlık çalışmalarının ilk sırasında deprem yer alıyor.

TÜRKİYE DEPREM TEHLİKE HARİTALARI İÇİN TIKLAYIN

"Türkiye Deprem Tehlike Haritası" güncellenerek yeniden yayımlandı. e-devlet üzerinden vatandaşların erişimine sunulan haritayla bir yerin deprem tehlikesi koordinat bazlı olarak hızla öğrenilebilir hale geldi.

DEPREM RİSKİ NASIL ANLAŞILIR?

* 2000 yılından önce yapılmış bir binanın riskli olma ihtimali yüksek.

* Hazır beton kullanılmamışsa,

* Beton dayanımı C10 ve daha azsa,

* Bodrum katında rutubet; kolon, kiriş demirlerde paslanma varsa,

* Kolon ve kirişlerde çatlaklar varsa,

* Taşıyıcı kolon ve kirişler kesilmişse binanız riskli olabilir

DEPREM HARİTASI NEDİR?

Deprem haritası, dünya üzerinde ülke ülke, şehir şehir ve bölge bölge, deprem riskinin gösterildiği haritadır. Söz konusu haritalar, sismotektonik haritalar ve deprem kaynak zonlarında meydana gelebilecek en büyük depremler esas alınarak hazırlanıyor. Ayrıca depreme neden olan kuvvetli yer hareketi ivme değerleri ve azalım ilişkileri de göz önünde bulunduruluyor.

3 YOLU VAR

Riskli bina tespiti yaptırmak için 3 seçenek bulunuyor. Bu yöntemler, hızlı, orta ve kapsamlı testler olarak sınıflandırılıyor. Deprem dayanıklılık testleri de bir seçenek olabilir. Bağımsız firmalar aracılığıyla demir ve karot örnekleri alınarak, inceleme yaptırabilirsiniz.

Hızlı tetkik teknikleri de kısa sürede sonuç veren bir uygulama. En yaygını ise bina risk tespiti yöntemi. Bu yöntem tercih edilirse ve bina riskli çıkarsa yıkılması zorunlu. Bu aşamada kentsel dönüşüm süreci devreye giriyor.

BİR KİŞİ YETER

Bina Risk Tespiti yaptırmak için herhangi bir çoğunluk aranmıyor. Kat maliklerinden birinin veya kanuni temsilcisinin müracaatı ile tespit yapılabiliyor.

Riskli binaların tespiti için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan lisans almış kurum ve kuruluşlara tapu ve kimlik fotokopisi ile başvurmak yeterli oluyor.

Lisanslı kurum ve kuruluşları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'nden öğrenebilirsiniz.