Başkan Erdoğan bugün ABD’ye gidiyor! İşte masaya yatırılacak konular

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, bugün ABD’ye gidiyor. Masadaki konular ise oldukça yoğun olarak dikkat çekiyor. Barış Pınarı’na ilişkin sağlanan mutabakatın enine boyuna masaya yatırılacağı Beyaz Saray zirvesinde, güvenli bölge, YPG elebaşının istenmesi, DEAŞ’lıların durumu ve F-35 krizi ele alınacak. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşmenin Türkiye-ABD ilişkilerinin en kritik toplantılarından biri olacağını söyledi. Altun, S-400’ler konusunda ise “İki liderin kabul edilebilir ve uygulanabilir bir çözüm bulabileceğine inanıyorum” dedi.

Giriş Tarihi 12 Kasım 2019, 07:27 Güncelleme 12 Kasım 2019, 08:31
Başkan Erdoğan bugün ABD’ye gidiyor! İşte masaya yatırılacak konular

İÇİNDEKİLER

Başkan Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile 13 Kasım'da yapacağı görüşme için bugün ABD'ye gidiyor. Erdoğan'ın çantasında önemli başlıklar yer alıyor. Önce baş başa ardından heyetler arasında gerçekleşecek görüşmeler Türk-ABD ilişkilerinin geleceği açısından büyük önem taşıyor.

Kritik ziyarette masaya gelmesi beklenen başlıklar şöyle:

BARIŞ PINARI HAREKATI
İki liderin görüşmesinde ele alınacak en önemli başlık Barış Pınarı Harekatı ve sonrasında yaşanan gelişmeler olacak. 120 saatlik mutabakatın ardından verilen sözlere karşın teröristlerin bölgeden çekilmediğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bunu bir kez de yüz yüze görüşmede dile getirmesi bekleniyor.

GÜVENLİ BÖLGE
Barış Pınarı Harekatı kapsamında terörden temizlenen yerlere ilişkin güvenli bölge çalışmaları konusunda atılacak adımlar da görüşmede değerlendirilecek.

YPG ELEBAŞININ İSTENMESİ
Erdoğan'ın ajandasında Interpol tarafından aranan Mazlum Kobani kod adlı YPG'li terörist Ferhat Abdi Şahin'in iadesi de olacak. Erdoğan terör örgütü elebaşının ABD'ye davet edilmemesini, ABD'ye gelmesi durumunda da Türkiye'ye teslim edilmesini Trump'tan isteyecek.

DEAŞ'LILARIN DURUMU
DEAŞ'ın elebaşı Bağdadi'nin ABD tarafından öldürülmesi ve Türkiye'nin de yakın akrabalarını yakalama süreçleri de masaya yatırılacak.

YAPTIRIM VE SÖZDE SOYKIRIM
Erdoğan, ABD Temsilciler Meclisi'nde alınan yaptırım ve sözde Ermeni tasarısına ilişkin Türkiye'nin 'yok hükmünde' görüşünü de kayda geçirmesi bekleniyor.

FETÖ İLE MÜCADELE
Erdoğan'ın Beyaz Saray görüşmesinde FETÖ'nün elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi süreci de olacak. Erdoğan, Trump'a FETÖ'nün iadesine ilişkin kendilerine gönderilen birçok dosyanın olduğunu bir kez daha hatırlatacak. Halkbank konusunu da gündeme gelecek bir diğer başlık.

TİCARİ HEDEF VE F-35 KRİZİ
Görüşmeler sırasında iki ülkenin ticaret hacminin geliştirilmesi de ele alınacak. İki ülke arasında 100 milyar dolar hedefiyle konulan ticaret hacmi de, görüşmenin önemli başlıklarından biri olacak. ABD'nin F-35 programından Türkiye'yi çıkarması da ele alınacak.

MASAYA ŞARTSIZ OTURURUZ
ABD Başkanı Donald Trump, 13 Kasım ziyareti öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a S-400 meselesine ilişkin bir mektup yazdı. Middle East Eye'nin haberine göre Trump, mektupta "Türkiye, ABD'nin şartlarını kabul etmezse yakın zamanda S-400'lerden dolayı yaptırım uygulamak zorundayım. Türkiye S-400'leri aktifleştirmez ve daha fazla Rus silah sistemi almazsa F-35 programına tekrar girebilir. Türkiye şartları kabul ederse F-35 programına tekrar alınacak" ifadesini kullandı.

Middle East Eye, mektubun Erdoğan'ı ikna etmediğini ve karşı mektupla, "Türkiye, S-400 meselesini ön şart altında görüşmeyecek. Ortak komisyon teklifimizi yineliyoruz" dediğini aktardı.

ALTUN: ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİ EN KRİTİK TOPLANTILARDAN BİRİ
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşmenin Türkiye-ABD ilişkilerinin en kritik toplantılarından biri olacağını söyledi. Altun, iki ülke arasındaki gerilim konularının başında gelen S-400'ler konusunda ise "Erdoğan ile Trump'ın bu konuda dürüst bir görüşme gerçekleştireceklerinden eminim. İki liderin kabul edilebilir ve uygulanabilir bir çözüm bulabileceğine inanıyorum" dedi.

Ziyaret öncesi Bloomberg'e konuşan Altun, Türkiye açısından görüşmede ajandada öne çıkan başlıkları anlatırken, "İki ülke ilişkilerinde çözülmesi gereken birçok konu bulunmaktadır. Bu konularda ilerleme kaydedilmemesi ve son iki yılda başka meselelerin de ortaya çıkmış olması, iki liderin kapsamlı değerlendirme ve tespitlerde bulunmasını gerektirmektedir" ifadelerini kullandı

"S-400 GÖRÜŞÜMÜZÜ DİLE GETİRDİK"
S-400'ler konusunda ABD'den gelen açıklamaları değerlendiren Altun, "Bu konudaki görüşümüzü birçok kez dile getirdik" derken, Türkiye'nin bir hava ve füze savunma sistemine acilen ihtiyacı olduğunu bu konunun ilişkilerde zorluk çıkarmasını önlemek için potansiyel her çözümün ABD'ye sunulduğunu söyledi.

Altun, "Bu sistemin NATO sistemleriyle birlikte çalışabilirliği konusunda bir endişe vardı ve bu konuyu bazı teknik görüşmeler yoluyla ele alma isteğimizi dile getirdik. İkincisi, neden Patriot sistemlerini almadığımızla ilgili sorular vardı. Aslında, onları da satın almaya çalıştık ancak satış koşulları, özellikle teknoloji transferi gibi şartlarımızı yerine getirmiyordu. Ülkemizin jeopolitiği, birden fazla hava ve füze savunma sistemini gerektirmektedir. Ayrıca, Patriot sistemleri satın alabileceğimizi söylediğimizde, ABD S-400 sistemini satın almama şartını ekledi" diye konuştu.

"F-35'İN KABİLİYETİ BİZİ DE İLGİLENDİRİYOR"
S-400'ün F-35'ler üzerinde risk olup olmadığı konusunda Türkiye'nin ortak bir teknik çalışma grubu önerdiğini de anımsatan Altun, Türkiye'nin F-35 projesinin ortağı olduğuna değindi. Altun, bu savaş uçağının kabiliyetlerine gelebilecek potansiyel bir zararın, ABD'yi olduğu kadar Türkiye'yi de ilgilendirdiğini vurguladı.

Altun, "Ziyaretimiz sırasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başkan Trump'ın bu konuda dürüst bir görüşme gerçekleştireceklerinden eminim. İki liderin kabul edilebilir ve uygulanabilir bir çözüm bulabileceğine inanıyorum" dedi.

Türkiye'nin F-35 programının dışında tutulmasının gerek programa, gerekse Türkiye-ABD savunma sanayisi ortaklığına yardımcı olmayacağının altını çizen Altun, ABD'den gelecek olası yaptırımlar konusunda da "Böyle bir hareket tarzından, çok çeşitli konulardaki Türkiye-ABD işbirliğini yok etmeye kararlı olanlar dışında hiç kimse kazançlı çıkmayacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Altun, Türkiye-ABD ortaklığının önemini anlamak için herkesin serinkanlı davranması ve daha uzun vadeli bir bakış açısı benimsemesi gerektiğini dile getirdi.

Altun, ABD ile Suriye'de varılan mutabakat ve bundan sonrasına ilişkin Türkiye'nin beklentilerini yorumlarken de her iki ülke ile varılan anlaşmaların Türkiye'nin bölgeyi terörden arındırma hedefine ulaşması anlamında önem taşıdığını söyledi. Buna karşın YPG'nin bölgede faaliyetini sürdürdüğüne değinen Altun, Türkiye'nin bu örgütten gelebilecek saldırı ve provakasyonlara cevap vermekten geri durmayacağını anlattı.

Trump'ın Suriye'deki petrol sahalarının korunacağı yönündeki mesajlarına da değinen Altun, "ABD'nin petrol sahalarını koruma ve gelirlerini YPG'ye aktarma kararı, uzun vadeli istikrarı ve bu bölgedeki farklı etnik ve dini grupların bir arada bulunmasını riske atmaktadır. Bu konunun detayları, Türkiye ve ABD Başkanları tarafından görüşülecektir" dedi

Altun, Türkiye açısından ziyaret bağlamında bir diğer gündem maddesinin de FETÖ olduğunu belirtirken, "ABD, 2016'da gerçekleşen 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana bu cephede anlamlı bir aksiyon almamıştır. Türk kamuoyu bu konuda öfkelidir ve Türkiye sokaklarında insanlarla konuşursanız bunu hissedebilirsiniz" ifadelerini kullandı. Altun, Türkiye'nin bu konuda müttefikinden destek beklediğini sözlerine ekledi.