Hollanda Başbakanı Rutte İstanbul'da! Başkan Erdoğan'dan önemli açıklamalar: PKK'ya müsamaha gösterilmemeli

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi İstanbul'da kabul etti. İki lider görüşme sonrası ortak basın açıklamasında bulundu. Erdoğan, "Terörle mücadele de en önemli başlıklarımızdan biriydi. Türkiye'nin ödediği ağır bedeller ortadadır. Hiçbir terör örgütüne müsamaha gösterilmemesi gerektiğini ifade ettim" dedi.

Giriş Tarihi 26 Nisan 2024, 12:30 Güncelleme 26 Nisan 2024, 18:59
Hollanda Başbakanı Rutte İstanbul’da! Başkan Erdoğan’dan önemli açıklamalar: PKK’ya müsamaha gösterilmemeli

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;
AB ile Gümrük Birliği'ne yönelik güncellemelerin bir an önce başlatılması önemlidir. AB'nin Türkiye ile ilişkilerini hakkaniyet ve stratejik perspektifte ele alınması konusunda Hollanda'nın desteğini bekliyoruz.

TİCARETTE HEDEF 20 MİLYAR DOLAR
İkili ticaretimiz geçtiğimiz sene 13 milyar doları buldu. Bu rakamı ilk aşamada 15 milyar dolara, ardından da 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Girişimcilerimiz Hollanda'da 6 milyar avro değerindeki yatırımlarıyla yaklaşık 80 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Müttefiklik hukukuna uygun olmak üzere PKK ve uzantıları başta olmak üzere hiçbir terör örgütüne müsamaha gösterilmesi gerektiğini ifade ettim.

Başta Gazze ve Ukrayna gibi konularda da fikir alışverişinde bulunduk. Gazze'deki katliamın durdurulması ve acil ateşkesin sağlanması büyük önem taşıyor. İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor. Terörle mücadele de en önemli başlıklarımızdan biriydi. Türkiye'nin ödediği ağır bedeller ortadadır. Hiçbir terör örgütüne müsama gösterilmemesi gerektiğini ifade ettim.

Bu göreve aday olan sayın Rutte ile yeni NATO Genel Sekreteri'nde ne tür hasletleri görmek istediğimizi paylaştık.

Görüşmede, gündemde yer alan konuların ele alındığını söyleyen Rutte, ikili nitelikte konular olduğunu ancak jeopolitik önem taşıyan meselelerin de konuşulduğunu kaydetti.

Rutte, "Türkiye belirleyici bir rol oynuyor. Bunu yaparken de Gazze'deki durumu çözmeye yönelik çabalar sarf ediyor. Aynı zamanda Ukrayna'daki bu korkunç savaşla ilgili de çabaları var. O bakımdan siz önemli bir rol oynamaktasınız." diye konuştu.

Türkiye'nin bu ihtilafları çözüme kavuşturma gayreti içerisinde olduğunu vurgulayan Rutte, "Türkiye jeopolitik bir aktör. Türkiye'nin (bölgede) çok etkisi var." dedi.

Rutte, Türkiye ve Hollanda ilişkilerinin uzun yıllara dayandığını dile getirerek, görüşmede Gazze ve Ukrayna dahil olmak üzere birçok meselenin konuşulduğunu aktardı.

NATO Genel Sekreterliğine adaylığının söz konusu olduğunu söyleyen Rutte, şunları kaydetti:

"Türkiye NATO'da çok önemli bir müttefik. ABD'nin ardından Türkiye NATO bünyesindeki en büyük ikinci askeri gücü temsil ediyor. Türkiye zorlu bir bölgede, zor komşuları olan bir coğrafyada yer alan bir ülke. Maalesef gündeminde terörizm var."

Görüşmede terörle mücadelenin de ele alındığını kaydeden Rutte, "Bütün bu bölgede ve genel transatlantik ilişkilerinin istikrarı bakımından NATO'nun güney kanadının Türkiye'ye ihtiyacı var, Türkiye'nin liderliğine ihtiyacı var." ifadesini kullandı.

DOLMABAHÇE'DE ÖNEMLİ GÖRÜŞME
Geçtiğimiz gün Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'i ağırlayan Başkan Recep Tayyip Erdoğan bugün de Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi İstanbul'da kabul etti.



Görüşmeye ilişkin Cumhurbaşkanlığı'nın resmi sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda Erdoğan - Rutte ikilisinin fotoğrafına yer verildi.

RUTTE BAŞKAN ERDOĞAN'DAN DESTEK İSTEYECEK
NATO Genel Sekreterliği'ne aday olan Rutte, 31 Mart'ta Başkan Erdoğan'ı telefonla arayarak adaylık için desteğini istemişti.

İstanbul'da yapılan görüşmede bu kez de yüz yüze destek talebinde bulunacak.

İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİ VE AB ÜYELİK SÜRECİ


Görüşmede sadece NATO seçimi değil, Türkiye ve Hollanda ilişkileri de masada olacak. İki ülke arasındaki dostluk anlaşmasının 100. yıl dönümünde ikili ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra, bölgesel ve uluslararası konularda da görüş alışverişinde bulunulacak.

Hollanda, 2005-2024 Ocak döneminde yaklaşık 29 milyar dolar ile Türkiye'deki en büyük doğrudan yabancı yatırımcı ülke konumunda.

HOLLANDA'DA YAŞAYAN TÜRK VATANDAŞLARI


12,5 milyar dolar olan ticaret hacmini ise kısa vadede 15, orta vadede 20 milyar dolara yükseltmek için atılacak adımlar görüşülecek. Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci, gümrük birliğinin güncellenmesi ve Türk vatandaşlarına vize serbestisi tanınmasına yönelik süreçlerde Hollanda'nın yapıcı rol üstlenmesi bekleniyor. Hollanda'da yaşayan Türk vatandaşlarının durumu da masada olacak.