Mahalle ve köy seçim sonuçları açıklandı mı?

31 mart yerel seçim sonuçlarından sonra en çok merak edilen konulardan biri de muhtar sonuçları oldu. Mahalle köy muhtar seçim sonuçları vatandaşlar tarafından oldukça merak ediliyor. YSK kesin sonuçları açıklandığı anda muhtar sonuçları da açıklanacak.

Giriş Tarihi 04 Nisan 2019, 17:29 Güncelleme 13 Nisan 2019, 14:17
Mahalle ve köy seçim sonuçları açıklandı mı?

İÇİNDEKİLER

2019 muhtar sonuçları! Yerel yöneticiler en son 2014 yılında seçilmişti. Yerel yöneticileri seçmek üzere vatandaşlar 31 Mart tarihinde sandık başına gittiler. Muhtar sonuçlarında neler olduğu ise merak konusu... Muhtar; mahalle ve köylerde aktif olarak yürütme işlemini kontrol eden kişidir. Muhtar; mahallenin yasalar ile belirlenen kurallarını yürütür ve seçimle belirlenirler. Muhtarlar seçilmelerinin ardından 5 sene süre ile görevlerini icra ederler ve bu sürenin sonunda yeniden seçime gidilerek muhtar seçilir.

2019 muhtar maaşları ne kadar?

2019 senesinin ilk yarısından itibaren geçerli olmak üzere, muhtarlara verilecek aylık net ücret 1,912 TL olarak belirlendi. Ayrıca son yapılan düzenlemeler ile birlikte muhtarların sigorta primleri de devlet tarafından yatırılmaktadır. Bunların yanı sıra köy ve mahalle muhtarlarından, emekli aylığı (emekli sandığı, ssk, bağkur) almakta olanların emekli aylıkları kesilmez.

2108 sayılı Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasası Kanununun 1 maddesi uyarınca muhtar maaşları şu şekilde hesaplanmaktadır: 14.750 gösterge rakamı, memur aylık katsayısı ile çarpılmaktadır. Bulunan miktardan sadece damga vergisi kesilmektedir. Diğer taraftan, 690 sayılı KHK uyarınca, muhtarların SGK primlerini de Devlet ödemektedir.

Muhtar nedir, kimdir?

Muhtar; mahalle ve köylerde aktif olarak yürütme işlemini kontrol eden kişidir. Muhtar; mahallenin yasalar ile belirlenen kurallarını yürütür ve seçimle belirlenirler. Muhtarlar seçilmelerinin ardından 5 sene süre ile görevlerini icra ederler ve bu sürenin sonunda yeniden seçime gidilerek muhtar seçilir.

Muhtarın görevleri nelerdir?

Muhtarın görevleri sanılanın aksine oldukça fazladır. Özellikle köy gibi bölgelerde tüm yürütme ve geliştirme işi muhtarda olduğu için daha fazla çaba gerektirmektedir.