Deprem bölgesinde istihdam seferberliği: İş için mobil ofis kurulacak

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgenin ekonomik olarak yeniden ayağa kalkması için gerekli adımları atılıyor. İlk adımda toplum yararına işlerde 21 bin kişiye iş kapısı açılırken, konteyner kentlerde iş fırsatı sunacak mobil ofis üniteleri kurularak, gençlere staj ve istihdam olanakları sunulacak.

Giriş Tarihi 27 Şubat 2023, 09:16 Güncelleme 27 Şubat 2023, 09:31
Deprem bölgesinde istihdam seferberliği: İş için mobil ofis kurulacak

İÇİNDEKİLER

Depremin etkilediği 11 ilde şirketlerin, sanayi bölgelerinin yeniden çalışması, ekonomik ve sosyal yaşamın yeniden canlanması için tüm imkânlar seferber ediliyor.

21 BİN KİŞİYE İŞ KAPISI
Türkiye İş Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu depremden etkilenen vatandaşların ihtiyaçlarını tespit için sahada çalışıyor. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, sosyal devlet şuuruyla deprem bölgesindeki emekçilerin yanında olup yaralarını sarmak için çalıştıklarını söyledi.

Depremden etkilenen ve iş arayan vatandaşların kaldıkları yurt, misafirhane, otel gibi konakladıkları yerleri ziyaret ederek kayıtlarını alıyor ve güncelliyor.

İstihdam sağlamak isteyen işveren, sanayi, ticaret odaları, organize sanayi bölgeleri yönetimleri ve işveren birliklerinden de açık iş talepleri alınıyor.

90 BİN AÇIK İŞ FIRSATI
Sabah gazetesinin haberine göre; olağanüstü hal ilan edilen illerde kamusal ihtiyaçların giderilmesi için Toplum Yararına Program kapsamında 21 bin kişilik istihdam yaratıldı. Bunun için de 1.5 milyar liralık kaynak aktarıldı.

İŞKUR, depremin etkilendiği kentlerde sanayi ve hizmet sektöründe çalışıp farklı illere gidenlere de iş fırsatı sunuyor.

Meslek sahibi, imalat ve hizmet sektörlerinde deneyeyim kazananlara yönelik yaklaşık 90 bin açık iş bulunuyor.

MALİ SOSYAL HAKLAR KORUNUYOR
OHAL kapsamındaki illerde kamuda çalışanlardan 6 Şubat'tan geçerli olmak üzere idari izinli sayılacakların veya uzaktan çalışma ve dönüşümlü çalışmaya tabi tutulacakların durumların hizmetlerin aksatılmaması kaydıyla il valiliklerince değerlendiriliyor.

İdari izinliler görevlilerini fiilen yerine getirmiş sayılıyor ve mali sosyal haklarını alıyor. İstihdamın korunması ve bölgede hayatın normale dönmesi için işçilerin çalışmadıkları süre için kısa çalışma ödeneği ile ücret desteği veriliyor.

UYGUNLUK TESPİTİ BEKLENMİYOR
Uygulama için işverenin İŞKUR'a başvurması gerekiyor.

İş müfettişlerinin uygunluk tespiti beklenmeden ödemeler gerçekleştiriliyor.

Kısa çalışma başvuruları da e-devlet üzerinden yapılıyor, ödemeler işçilerin hesaplarına yatırılıyor.

Depremden etkilenen illerde işsizlik ödeneği ve yarım çalışma ödeneğinde ikinci ödemeler 21 Mart'ta yapılacak.

2.7 MİLYON SİGORTALI VAR
Bu illerde 2.7 milyon SSK ve Bağ-Kurlu aktif sigortalı bulunuyor. İşveren 8 Mayıs'a kadar olağanüstü hal ilan edilen illerde işveren istisnai durumlar dışında çalışanın işine son veremeyecek.

Belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması, faaliyetinin sona ermesi, her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi hallerinde de iş akdinin sona ermesi, fesih yasağının ihlali anlamına gelmeyecek.

Fesih yasağına aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren hakkında, her işçi için bir aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacak.

Kararname, sadece işveren için iş akdini fesih yasağı getiriyor. İşçi açısından fesih yasağı bulunmuyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN