Asgari ücret için ilk toplantı! TİSK Başkanı Akkol'dan flaş açıklama: "Elimizi taşın altına koyacağız"

Son dakika haberleri.... Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TİSK ve TÜRK-İŞ Başkanları ile bir araya geldi. Asgari ücret zammı için çalışma takvimin belli oldu. Buna göre, ilk toplantı 7 Aralık saat 14:00'da, ikinci toplantı ise 14 Aralık saat 14:00'da yapılacak. Kritik toplantı öncesi TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol açıklamalarda bulundu. Akkol, "Bugün bir planlama için buradayız. İşverenler olarak elimizi taşın altına koyacağız" dedi. EYT ilgili de konuşan Akkol, "Bakanımız müjde verdi. KGF'den uygun krediyle işverenlerin yalnız bırakılmayacağı müjdesini aldık. Kıdem tazminatlarıyla ilgili uygun kredi faizleriyle işverenlere destek olunacak. Sayın bakanım müjdeli haberi vermişti. Emekli ile emekli olmayanlar arasındaki SGK prim farkı karşılanacak. Bakan bize müjdeyi verdi." şeklinde konuştu.

Giriş Tarihi 01 Aralık 2022, 09:19 Güncelleme 02 Aralık 2022, 07:39
Asgari ücret için ilk toplantı! TİSK Başkanı Akkol’dan flaş açıklama: Elimizi taşın altına koyacağız

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren yeni asgari ücret için geri sayım başladı.

Yeni yılda asgari ücret, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi ve işveren temsilcilerinin ortak mutabakatı ile belirlenecek.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN EYT VE ASGARİ ÜCRET ZAMMI GÖRÜŞMESİ | VİDEO İZLE


ASGARİ ÜCRETTE İLK TOPLANTI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ile bir araya geldi.

ZAM İÇİN TAKVİM BELİRLENDİ
Buna göre, ilk toplantı 7 Aralık saat 14:00'da, ikinci toplantı ise 14 Aralık saat 14:00'da yapılacak.

"İŞVERENLER OLARAK ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYACAĞIZ"
Toplantı öncesinde açıklamalarda bulunan TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, "Bugün bir planlama için buradayız. İşverenler olarak elimizi taşın altına koyacağız. Analiz ve anketlere dayalı birçok çalışmamız var." dedi.


EYT İLE İLGİLİ MÜJDEYİ BAKAN VERDİ
EYT ilgili de konuşan Akkol, "Emekli ile emekli olmayanlar arasındaki SGK prim farkı karşılanacak. Bakan bize müjdeyi verdi. Yüzde 80'in üzerinde çalışan işe devam etmek istiyor." şeklinde konuştu.

TİSK Başkanı Akkol'un toplantı öncesinde yaptığı açıklamadan öne çıkan başlıklar:

"İŞVERENLERE İLAVE BİR MALİYET OLMADAN İSTİHDAM İLİŞKİSİ DEVAM EDECEK"
Emekli çalıştırırsanız bu tabii hem istihdamın devamı hem işverenler için bir risk. Dolayısıyla bu konuyu birkaç aydır dile getiriyoruz. Sayın bakanımız müjdeli haberi geçtiğimiz haftalarda kapalı bir toplantıda vermişti. Bugün tekrardan teyidini alarak sizlerle paylaşıyorum. Emeklilerle normal emekli olamayan çalışanlar arasındaki SGK prim farkı giderilecek. İşverenlere ilave bir maliyet olmadan istihdam ilişkisi devam edecek.

Bu konu sadece işverenler için değil aynı zamanda emekli olup çalışmak isteyen çalışanlar için de kıymetlidir. Bunun müjdesini sayın Bakanımız bizlerle paylaştı.

AKKOL'DAN ASGARİ ÜCRET VE EYT AÇIKLAMASI | VİDEO İZLE


"KGF'DEN UYGUN KREDİ İLE İŞVERENLER YALNIZ BIRAKILMAYACAK"

İkinci konumuz, aynı anda hatta aynı günde emekli olması durumunda işverenler için ciddi bir finansman problemi doğması söz konusu. Büyük işletmeleri, küçük işletmeleri düşünün oldukça yüklü sayıda emekliden bahsediyoruz. Aynı gün kıdem tazminatı alınması durumunda da çalışanın işçinin mağdur olma durumu var. Bu konu da bizim uzun süredir taleplerimiz arasındaydı.

Sayın Bakanımız az evvel yine müjdeyi verdi. Hazine ve Maliye Bakanımızın da bu sürece destekçi olduğunu ifade etti. KGF'den uygun kredi ile işverenlerin yalnız bırakılmayacağı müjdesini az evvel aldık. Kıdem tazminatlarıyla ilgili çok uygun kredi faiziyle işverenlere destek olacak. Kıdem tazminatları da dolayısıyla çalışanlara gidecek.

"EMEKLİLİKLERİ ORGANİZE EDİYOR OLMAMIZ GEREKİYOR"
Üçüncü konu özellikle kritik bazı sektörlerde ve şirketlerde yüzlerce kişinin aynı anda emekli olması durumunda üretimi, ihracatı etkileyen durumlar olabiliyor. Bazı departmanlar komple emekli olabiliyor. Dolayısıyla kıdemin önemli olduğu sektörde iş sağlığı ve güvenliği riskleri doğabilecek.

Biz de ülke olarak çalışma arkadaşlarımızı mağdur etmeden ama aynı zamanda biraz evvel saydığım, üretimin ihracatın devamına da mani olmadan bir planlama dahilinde emeklilikleri organize ediyor olmamız gerekiyor. Bu konunun yine ülke için önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu üç başlık dışında ilave önerilerimiz oldu. Bunları sayın bakanımıza aktardık. Şu anda süreç olumlu gidiyor. Yakın zamanda biz de sizler gibi konunun resmileşmesini bekliyoruz.

ASGARİ ÜCRET
Bugün gündemimizde asgari ücret yok ama sizlerin soracağınızı tahmin edeceğim için birkaç cümle de onunla ilgili edeyim. Bugün sürecin ilk günü TÜRK-İŞ başkanımız sayın Ergün Atalay yukarıda, sayın Bakanımız yukarıda. Az sonra benim de katılacağım bir toplantıyla hem süreci hem de takvimi detaylandıracağız. Bir komisyonumuz var biliyorsunuz. Komisyon hem işçi tarafını hem işveren tarafını hem de kamuyu temsil ediyor. Bu komisyona kimin üye olacağıyla ilgili çalışmalar tamamlandı. Yakın zamanda da ilk toplantısını yapacak. Bugün esasında bir TÜRK-İŞ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve TİSK olarak bir planlama için buradayız.

"BU ORTAK MUTABAKATIN DEVAM ETMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"
Ben esasında kamuoyuyla birkaç kez paylaşmıştım. Ben son 2 asgari ücretteki üçlü imza sürecini çok önemsediğimi tekrar ifade etmek istiyorum. Son 2 asgari ücreti hem işçi tarafının temsilen TÜRK-İŞ'in imzasıyla hem devletin imzasıyla hem de işverenlerimizin imzasıyla ortak bir mutabakatla hayata geçirmiştik. Bu ortak mutabakatın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu ortak mutabakatın devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu ortak mutabakatın ülkemizin ihtiyacı olan bir husus olduğunu biliyoruz. Buna inanıyoruz. Dolayısıyla bu dönemde biz işverenler olarak üçlü imza için elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz. Burada tabii benim altını çizmek istediğim konu şu: İşverenlerimizin razı olduğu, işçi tarafının memnun olduğu, aynı zamanda da işletmelerimizi koruyan dengeli, istikrarlı bir rakam için biz de elimizi taşın altına koyacağız. Bu sürecin hem EYT sürecinin hem de asgari ücret sürecinin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.

İLK TOPLANTI 7 ARALIK'TA
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısını 7 Aralık'ta, ikinci toplantısının ise 14 Aralık'ta yapılacağını bildirdi.

Atalay, asgari ücret görüşmelerine ilişkin takvimi belirlemek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfderasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile yaptıkları toplantının ardından Bakanlık önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bakan Bilgin'in daveti üzerine Bakanlığa geldiklerini ve yaklaşık 30 dakika görüştüklerini belirten Atalay, "İlk resmi toplantı önümüzdeki hafta ayın 7'sinde saat 14.00'te Bakanlık'ta. İkinci toplantı ayın 14'ünde saat 14.00'te yine Bakanlık'ta olacak." dedi.

Geçmişte TÜRK-İŞ ve TİSK ev sahipliğinde de toplantılar yapıldığını anımsatan Atalay, o sistemi bu sene kaldırdıklarını bildirdi.

Komisyon üyeleriyle ilgili de konuşan Atalay, "Yeni Çalışma Genel Müdürü komisyonda oluyor. Bizim TÜRK-İŞ'ten uzun yıllar komisyona aynı arkadaşlarımız devam ediyor. Nazmi Bey bununla ilgili bizden affını istedi. Genel Sekreterimizi verdik, Pevrul Bey komisyonda olacak." ifadelerini kullandı.

SON DAKİKA! Asgari ücret tespit komisyonu takvimi belli oldu

"ASGARİ ÜCRET KONUŞULDUĞUNDA MİLLETİN CEBİNE PARA GİRMİYOR"
Atalay, asgari ücret rakamını konuşmak için önlerine rakam gelmesi gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

"Asgari ücret öyle bir noktaya geldi ki 4 aydır herkes konuşuyor. Bugün uygulama şubatın 1'inde olacak, arada yine 2 ay var. Biz asgari ücreti konuşuyoruz. Maalesef 4 ay evvel konuşulmaya başladı. Konuşulduğu zaman bu milletin cebine para falan girmiyor. Bugüne kadar asgari ücretle ilgili ilk defa ben burada konuşuyorum. Geçmişte aralık ayının sonunda belli oluyordu. Geçen sene biraz öne alındı. Bir an evvel bu rakam belli olsun da, kamuoyu sabahtan akşama kadar herkes bu konuyu konuşuyor, bu mesele bitsin."

Asgari ücretle ilgili rakamlar konuşulduğu zaman piyasada fiyatların arttığına işaret eden Atalay, kendisinin rakam konuşmaktan duyduğu tedirginliğin bununla ilgisi olduğunu dile getirdi.

Çalışanların alım gücüyle ilgili örnek veren Atalay, şöyle devam etti:

"Geçen sene bu vakitlerde peynirin kilogramı 35 liraydı, şu anda peynirin ortalama kilogram fiyatı 140-150 lira. Rakam konuşulduğu zaman diğer rakamlar da artmaya devam ediyor. İşini düzgün yapan esnaf, marketler var ama maalesef işini düzgün yapmayanlar da var bu ülkede. Bir an evvel bu rakam açıklandıktan sonra inşallah toplumu tebessüm ettirecek, tarafları memnun edecek bir rakam çıkarsa, arzumuz, üçümüz beraber imza atalım geçen sene olduğu gibi. Ama arzu etmediğimiz bir rakam olursa o masada olmayacağımızı her zaman ifade ediyorum, buradan yine ifade ediyorum. Asgari ücret, yeni işe başlayanlarla ilgili... Ama öyle bir noktaya geldi ki asgari ücret maalesef geçim ücreti oldu bu ülkede. 10-20 yıldır çalışan teknik eleman, uzmanların bir konumu var."

"GELİR VERGİSİYLE İLGİLİ DÜZENLEME GEREKİYOR"
Asgari ücret dışında çözülmeyi bekleyen sorunlar da bulunduğunu dile getiren Atalay, "EYT gündemde. Ardından geçici işçiyle ilgili sıkıntımız var, taşeronun sıkıntısı var, vergiyle ilgili sıkıntımız var. İş yerleriyle ilgili bizim şu anda promosyonla ilgili özel sektörün bir bölümü veriyor, bir bölümü vermiyor, bunlarla ilgili sıkıntımız var. Bunların tamamının ocak ayının ortasında ya da sonunda çözülmesi gerekiyor." dedi.

İşçilerin bu konulardaki beklentilerini dile getiren Atalay, bunların da asgari ücret kadar önemli olduğunu söyledi.

Vergi dilimine yönelik beklentiye de değinen Atalay, "Biz evvelden aralık ayının sonunda giriyorduk yüzde 27'ye, şimdi mayısın sonunda, haziranın başında yüzde 27'ye giriyoruz. Bununla ilgili bir düzenleme gerekiyor. Kamuoyunun beklentisi, işçinin beklentisi, benim beklentim bu." değerlendirmesini yaptı.

Atalay, bu konularda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin ile görüşmeye devam ettiklerini belirtti.

Asgari ücret artışı nedeniyle işten çıkarmaların da önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Atalay, "Haftaya toplantı olsun ondan sonra geniş, detaylı konuşuruz." ifadelerini kullandı.

EYT İÇİN DE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Öte yandan Emeklilikte Yaşa Takılanlarla ilgili çalışmada da sona gelindi. AK Parti, teklifi aralık ayının son haftasında Meclis Başkanlığına sunmaya hazırlanıyor.

AK PARTİ'DEN ASGARİ ÜCRET VE EYT AÇIKLAMASI
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, EYT düzenlemesi, asgari ücret zammına ilişkin açıklama yaptı.

EYT düzenlemesi çalışmasını değerlendiren Kurtulmuş, "Hükümetin de AK Parti'nin de masasında olan bir konudur. Bütün teknik detaylar Çalışma Bakanlığımız tarafından yapıldı. Artık son noktaya gelinmiştir. Meclis takvimiyle de ilgili bir mesele. Cumhurbaşkanımız kamuoyuna açıklayacaktır. Son dokunuşlar yapıldı. Hızlı bir şekilde yasalaşması gündemde.Emeklilikle ilgili 3 şey biliyorsunuz; yıl, prim ve yaş meselesidir. Burada hem beklentileri karşılayabilecek hem rasyonel adımlar atılacak. Teknik bir konu, istenilenler neler, onları biliyoruz." dedi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI AÇIKLAMASI
Kurtulmuş asgari ücret ile ilgili şunları söyledi;

"Resmi rakam söyleyemem, ilk toplantı bugün yapılacak. iş veren ve işçi kesimi herkes kendi tekliflerini gündeme getirecek. Makul bir asgari ücretin getirilmesi için çalışılacaktır. Vatandaşı hayat pahalılığına ezdirmemek.

Rakamları söylemem. Alım gücünün artırılması en temel önceliğimizdir. Rakamları ortaya koyarak kamuoyunu yanlış bilgilendirmek doğru değildir. İşsizliğin daha aşağı çekilmesi hükümetin önceliklerindendir. Türkiye'de asgari ücret ortalama ücret anlamına gelmiştir. Ümit ediyorum; 'Oldu', 'İyi oldu' denecek bir ücret olacak."

BAŞKAN ERDOĞAN DÜN BAKANLARLA GÖRÜŞTÜ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'da EYT ve 2023 yeni asgari ücret zammı konularıyla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Görüşme yaklaşık 3 saat sürdü.



BAKAN BİLGİN SENDİKALARLA BULUŞUYOR
Başkan Recep Tayyip Erdoğan dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile görüştü. Yapılan görüşmede asgari ücret konusunda bilgi alışverişi yaptı. Asgari ücret takvimi ele alınırken, özellikle yeni model üzerinde duruldu.

BAŞKAN ERDOĞAN DUYURMUŞTU: ÖNCEKİLERDEN FARKLI BİR HAZIRLIK VAR
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in yeni bir çalışma yaptığını belirterek, "Bundan öncekilerden çok daha farklı bir hazırlığın içinde olduğunu biliyorum" demişti.

Ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de "Emin olun enflasyonun reel ücretleri gerileten etkisini ortadan kaldıracak bir asgari ücret uygulamasını gerçekleştireceğiz" sözlerini sarf etmişti. İşte merak edilen yeni modelin bugünkü toplantıda ele alınması bekleniyor. Bu açıklamalar asgari ücretin daha kısa aralıklarla belirlenebileceği yorumlarına da yol açmıştı.



DESTEK ARTACAK MI?
Asgari ücrete destek konusunun da toplantıda ele alındığı değerlendiriliyor. Bu yıl hayata geçirilen vergi desteğinin önümüzdeki yıl da devam edip etmeyeceği, prim gibi farklı destekler uygulanıp uygulanmayacağı konusunda da karar verilecek.

Vergi desteğinin önümüzdeki yıl da sürmesine neredeyse kesin gözüyle bakılırken, prim desteği sağlanırsa artışın bir kısmının buradan karşılanabileceği belirtiliyor.



EYT'DE KAPSAM MASADA
Bugünkü toplantıda ele alınması beklenen konulardan biri de milyonlarca EYT'linin beklediği düzenleme. Yaşa takılanlara emeklilik yolunu açacak düzenlemede Çalışma Bakanlığı'nın sona yaklaştığı açıklanmıştı. Aralık ayında Meclis'e gelecek düzenlemede gelinen nokta konusunda Başkan Erdoğan'a bugün bir bilgilendirme yapılması bekleniyor.

8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlara emeklilik yolunu açacak düzenlemenin kapsamı, mali boyutunun toplantıda masaya yatırılacağı belirtiliyor. Ayrıca EYT düzenlemesi nedeniyle işverenlerin maliyetinin artacak olması nedeniyle sağlanacak destekler üzerinde de durulması bekleniyor.

İŞVEREN DE BEKLEMEDE
İşverenin ödeyeceği primden 5 puanlık indirim yapılarak, EYT'lilerin emekli olduktan sonra çalışmaya devam edebilmesinin desteklenmesi planlanıyor. Ayrıca işverenler karşılaşacağı kıdem tazminatı yükünün azaltılması için faizsiz ya da düşük faizli kredi gibi destekler de talep ediyor.

Emekli olacak kişiler nedeniyle çalışan sayısı düşecek işverenlerin teşviklerden yararlanmaya devam edebileceği formül de gündemde. Bunlar konusunda da karar verilmesi bekleniyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN