Yerli otomobil Togg 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda banttan indi!

Son dakika haberi! Bugün büyük bir gurur yaşayacak olan Türkiye, bir yanda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlarken diğer yandan da yerli otomobil Togg’un ilk aracının banttan inişinin gururunu yaşadı. Gemlik fabrikası, Başkan Erdoğan’ın katılımıyla görkemli bir törenle açıldı. İşte tarihi törenden detaylar...

Giriş Tarihi 29 Ekim 2022, 01:36 Güncelleme 29 Ekim 2022, 22:20
Yerli otomobil Togg 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda banttan indi!

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin Otomobil Girişim Grubu, TOBB koordinasyonunda, Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell Grubu ve Zorlu Holding ortaklığı ile 2019 yılında ilk adımı atılan, 18 Temmuz 2020'de ise temeli atılan Gemlik TOGG Fabrikası Başkan Erdoğan'ın katıldığı törenle bugün açıldı.

TOGG FABRİKASI AÇILDI | VİDEO İZLE

19.15 Kürsüye gelen Başkan Erdoğan konuşmasına başladı.

Başkan Erdoğan'ın konuşmasında önemli bölümler şu şekilde:
Bu anlamlı günde tek yürek olduğumuz tarihi bir açılışta buluşmamız nasip eden rabbime hamd semalar ediyorum.

Seri üretim bandından indirilen sizlerin huzuruna çıkardığımız bu otomobille 60 yıllık hayal gerçek oldu.

Millet olmak demek ortak bir geleceğe birlikte yönelmek demektir. Togg ortak bir hayali kurmayı bize yaşatan projenin adıdır. 60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşüne şahitlik ediyoruz. Bir tarafta kırmızı bir tarafta ise beyaz. Togg, 85 milyonun ortak gururudur. Destek veren herkese teşekkür ederim. Emekçilerimizi kutluyorum. Ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Türkiye Yüzyılı'nın ilk fotoğrafı da işte burada. Dün Ankara'da cumhuriyetin yeni asrına damga vuran Türkiye'nin Yüzyılı müjdesini milletimizle paylaştık. Kimileri Togg'u akıllı cihaz olarak tarif ediyor. Bize küçük düşünmek yakışmaz. Vizyonumuz da geniştir. Namerte muhtaç olmamaktır.

Bir tarafta kırmızı, bir tarafta beyaz. Ne anlama geldiğini herhalde anlıyorsunuz.

TAYFUN FÜZESİ
Tayfun füzesi atıldı ve Yunanistan'ın gündemine geldi. Daha durun arkası gelecek.

ÇILGIN TÜRKLER GELİYOR
Türkiye Yüzyılı'nın ilk eseri Togg'dur. TOGG Avrupa'nın yollarına düştüğü zaman Avrupa tutuşacak, "Çılgın Türkler geliyor" diyecekler. Bu günlere kolay gelmedik. Gece-gündüz çalıştık, bilime araştırmaya öncelik tanıdık.

Siz fabrika kurulmuyor diye ortalıkta dolaşanlara itimat etmeyin. Salgın, Avrupa ve Asya'daki tedarik zincirlerini sarsarken biz yatırım yapıyorduk. Togg dünyanın birçok ülkesinde yolları süsleyecek. Togg prestijli olarak yoluna devam edecek.

ENGEL OLAMADILAR OLAMAYACAKLAR
Yerli ve milli bir otomobil markasına sahip olmamak milletçe yüreğimizi hep sızlatıyordu. Biz yerli otomobil üretmek intihardır diyenleri gördük. Ülkemizin önde gelen sanayicileri ve iş insanları bir araya gelerek bu projeyi başlattı.

İlk tanıtımda hani bunun fabrikası diyerek alay edenler vardı. İşte fabrika burada.

Devrim otomobiline engel olanlar, devrin otomobili Togg'a engel olamadılar olamayacaklar.

Altyapımızdaki asırlık ihmalleri gidermek için gece gündüz çalıştık. Bilim, teknoloji, araştırma geliştirmeye öncelik tanıdık. Sanayi, tarım, ihracatımızı geliştirdik. Ülkemizde 20 yılda adeta sıfırdan bir yenilikçilik eko sistemi kurduk. Teknopark sayımızı 96'ya, organize sanayi bölgelerimizin sayısını 344'e, buralardaki istihdamı 2.5 milyona çıkardık.

Siz fabrika kurulmuyor diye ortalıkta dolaşanlara itibar etmeyin. Türk sanayicisi fabrika kuracak arsa bulmak için birbiriyle yarışıyor. Salgın, Avrupa ve Avrupa'daki tedarik zincirlerini sarsarken sanayicimiz ihracatla meşguldü. Girişim ekosistemimiz geçen yıl 1.5 milyar doların üzerinde yatırım alarak tüm zamanların rekorunu kırdı.

Dünyada teknoloji ve girişimciliğin nerelere geldiğini görmek için 10 bin kilometreye girmeye lüzum yok. Bunun için teknoparklara bakmanız, Türk girişimcileri ziyaret etmeniz yeterli. TOGG önümüzdeki dönemde prestijli bir Türk markası olarak dünyanın pek çok yerinde yolları süsleyecektir.

Fabrikasına sahip olmamak milletçe yüreğimizi sızlatıyordu. Milli otomobil markası çıkması vaktidir deyince milletimiz yanımızda yer aldı. Ülkenin cumhurbaşkanı olarak, ta başbakanlığım döneminde babayiğitlere davet çıkardım.

MUHALEFETE "TOGG" GÖNDERMESİ
Bu ülkede evelallah bu işi üstlenecek babayiğitler var. Her çabamız gibi buna da dudak bükeler vardı. Yerli otomobil üretmek intihardır diyenleri gördük. Ancak kararımızdan taviz vermeyerek bu projeyi hayata geçirecek babayiğitleri aramayı sürdürdük. Sanayi şirketleri biraraya gelerek birikim ve tecrübeleriyle yerli otomobil projemizi başlattılar.

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu öylesine tuttu ki, Togg markanın da ismi olarak gönüllerde yerini aldı. Proje Devrim otomobilinin akıbetini yaşasın diyenler yapamazsınız diyenlere de rastladık. Bugün banttan indirdiğimiz aracın ilk tanıtımında hani bunun fabrikası nerede diyerek alay edenler vardı. İşte buyrun fabrika burada.

En başından beri projeyi boğmaya, değersizleştirmeye çalışanlara soruyorum; fabrika nerede diyordunuz, fabrika burada Bursa Gemlik'te. Salgın şartlarına rağmen rekor hızla inşa edilen Togg Gemlik Tesisi, onu da söyleyeyim öğrensinler 1.2 milyon metrekare arazi üzerinde 230 bin metrekare kapalı alana sahip eser olarak işte burada.

TOGG NE ZAMAN YOLLARA ÇIKACAK?
2023'ün ilk çeyreğinin sonunda yollarda olacak.

Bu tesiste araştırma geliştirme merkezi var. Tasarım merkezi var. Prototip geliştirme ve test merkezi var. Strateji yönetim merkezi var. Test pisti de var. Oradan geldim. Velhasıl burada otomobil üretmek için ihtiyaç duyulan herşey var. Burası çevreye duyarlı yeşil bir tesis. Çevreci. Fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde yüz ülkemize ait proje olan Togg'un üretiminde Anadolu'nun dört bir tarafındaki KOBİ ve tedarikçilerimiz de yer alıyor.

FİYATI NE KADAR OLACAK?
Sanıyorum ön satışın başlayacağı şubat ayında Togg'un fiyatı da açıklanacaktır.

19.00 TOGG banttan indi. Başkan Erdoğan'ın kullandığı araçla 60 yıllık hayal gerçek oldu.

İlk Togg akıllı cihazını Başkan Recep Tayyip Erdoğan kullanırken, Togg çalışanları ve katılımcılar büyük coşku yaşadı.

Togg'u üretim bandından alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anadolu kırmızı renkli araçla törenin yapıldığı salona giriş yaptı.

18.49 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açıklamalarda bulundu.

KULLANICISI DÖNÜŞTÜREN TEKNOLOJİ
TOGG Gemlik Kampüsü'ndeki açılış törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:
7'den 77'ye bu ülkenin her ferdinin hasret olduğu yerli otomobilimiz TOGG'u hayal olmaktan çıkarıp bugün itibariyle gerçeğe dönüştürüyoruz. 2 yıl önce temelini attığımız fabrikanın açılışını gerçekleştirip üretim bandından ilk araçları indireceğiz. Cumhuriyetimizin 100. yılına heyecan, coşkuyla hazırlanıyoruz. Mevcut ihtiyaçlarımızı karşılarken, diğer yandan geleceğin taleplerini belirleyen projelere hız verdik. TOGG'da otomotiv endüstrisinin geleceğine yön verecek. Otomobile dair her şeyi unutun, TOGG bir otomobilden fazlası derken ciddiydik. TOGG'un sürekli öğrenmesi, bize uygun çözümler sunmasını mümkün kılıyor. TOGG kullanıcısına göre dönüşen, kullanıcısını dönüştüren bir teknoloji.

ÇEVRE DOSTU AKILLI ARAÇ
TOGG'u üreteceğimiz tesisimizi de bir fabrikadan daha fazlası diyoruz. Burası karbon emisyonunun azaltılması, geri dönüşüm, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ile dünyada fark oluşturacak. Boyahanemiz uçucu organik salınımı miktarı ile Türkiye'deki yasal sınırın 9'da biri. Avrupa'daki yasal sınırın 7'de biri. Avrupa'nın en temiz boyahanesi. Çevre dostu akıllı aracımız, çevre dostu akıllı bir tesisten yola çıkacak.

HANS, GEORGE YOK, AYŞE MEHMET VAR TÜRKİYE VAR
Bakan Varank, elektrikli araçlar alanında henüz başlangıç aşamasındaki tedarik sanayisinin dönüşümüne ve gelişimine Togg'un büyük katkı sağladığını kaydederek, "Togg aynı zamanda yetenekli insan kaynağımızın hayallerini gerçekleştirebileceği, bilgilerini kullanabilecekleri büyük bir platforma dönüştü. Yurt dışında yaşayan. başarılı mühendisleri, tasarımcıları biz ekibimize dahil ettik. Bu manada tersine beyin göçüne de önemli katkılar sağladı." diye konuştu.

Tüm bu örneklerin Togg'un nasıl yerli ve milli bir proje ve marka olduğunun ayrı ayrı kanıtı olduğunu anlatan Varank, "Bunu ısrarla anlamak istemeyenler de yok değil. Onlar için de kısaca şunu söyleyelim: Togg projesinin direksiyonunda Hans yok, George yok, Ayşe var, Mehmet var, Türkiye var." açıklamasında bulundu.

Varank, Togg'un Türk milletinin bir numaralı özgüven projelerinden olduğunu kaydederek, "Böyle bir projenin altından kalkabilmek için babayiğitlerin cesareti, verilen destekler, elbette bir yere kadar önemli. Ama bu projenin arkasında güçlü ve sağlam bir irade olmasaydı bu hayal asla gerçeğe dönüşmezdi. O yüzden bu projenin de bu ülkenin de 20 yıldır o sağlam iradeyi gösteren bir tane baş babayiğidi var. O da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan." diye konuştu.

18.30 TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu açıklamalarda bulundu.

Daha gidecek çok yollarının olduğunu ve işlerinin bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
Türkiye yeni bir lige yükselirken Cumhuriyet'imiz yeni bir yüzyıla kanat açıyor. Türkiye Cumhuriyeti bu topraklarda kader birliği yapmış milyonların en güzel ortaklığıdır, en aziz eseridir. Cumhuriyet'imizin ilan edildiği 29 Ekim tarihi hepimiz için çok özel ve gurur dolu bir gündür. Bizler, bağımsızlığını tırnaklarıyla kazıyarak bugünlere ulaşan bir milletiz. Bizler, 'Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.' sözüyle yola çıkanların, küllerinden yeni bir devlet kurmayı başaranların çocuklarıyız. Türk iş dünyası olarak bizler üreterek, ürettiğimizi bütün dünyaya satarak vatanımızı, milletimizi, Cumhuriyet'imizi büyütmeye devam ettik, ediyoruz, edeceğiz. Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyet hedefinin üzerine çıkma yolculuğunu hep sahiplendik, sahiplenmeye devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyet'imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz silah arkadaşları başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet, şükran ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun."

Hisarcıklıoğlu, 2017 yılında TOBB Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısına karşılık vererek Türk milletine söz verdiklerini hatırlattı.

O gün Erdoğan'ın nezdinde tüm millete, "Devletimiz yanımızda dursun, Türk iş dünyası olarak biz bunu başarırız." sözünü verdiklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Cumhurbaşkanı'mızın destekleriyle yola çıktık. Sonra kıymetli ortaklarımız, Anadolu Grubu, BMC, Turkcell ve Zorlu Holding ile namıdiğer babayiğitlerimizle zorlu bir yolculuğa çıktık. Küresel ekonomide taşların yerinden oynadığı, bütün dünyanın pandemiyle uğraştığı bir dönemde yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürdük. Rabbime şükürler olsun, bugün milletimize verdiğimiz sözü tutabilmenin haklı gururunu yaşıyoruz." dedi.

TERCİH EDİLEN KÜRESEL BİR MARKA OLACAĞIZ
Rifat Hisarcıklıoğlu, 1300 kişiyi aşan Togg ekibiyle, ortaklarıyla, desteklerini esirgemeyen Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk halkıyla gurur duyduğunu belirtti.

"Devrim" otomobiline sahip çıkılamadığını ve önemli bir fırsatın kaçırıldığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları ifade etti:
Bu sefer 100 yılda bir gelen bu teknoloji fırsatını kaçırmıyoruz. En doğru zamanda küresel rakiplerimizle başa baş bir yarışa giriyoruz. Bir otomobilden fazlasını üretiyoruz. Togg akıllı cihazlarıyla yarının mobilite dünyasında biz de varız diyoruz. Hala bize inanmayanlar var biliyoruz ama olsun yılmıyoruz. 2017 mayısında Cumhurbaşkanı'mıza söz verdiğimizde dalga geçmişlerdi, 2018'in haziranında şirketimizi kurduğumuzda gülmüşlerdi, 2019 aralıkta ilk araç lansmanımızı yaptığımızda 'oyuncak bu' demişlerdi. İki sene önce Temmuz 2020'de burada temel attığımızda 'Bu fabrika bitmez' demişlerdi ama biz hiçbir zaman pes etmedik, ümidimizi kaybetmedik, en iyi bildiğimiz işi yaptık. Yatırım yapmaya, durmadan çalışmaya devam ettik. İşte bakın bugün buradayız. Birazdan Cumhurbaşkanı'mızın banttan indireceği ilk aracımızla birlikte seri üretime başlıyoruz. Mart ayında da yollarda Togg araçlarımızı kullanıyor olacağız. Şimdi de dün 'üretemezsin' diyenler, bugün 'dünyaya satamazsın' diyorlar. Huzurunuzda buradan bir söz daha verelim, önce Avrupa'ya sonra tüm dünyaya Türkiye'nin otomobilini satacağız. 2024 sonundan itibaren ihracat haberlerimizi, Avrupa ülkelerinden başlayarak duymaya başlayacaksınız. Teknolojimizle, mobilite çözümlerimizle, rekabetçi fiyatımızla tercih edilen küresel bir marka olacağız.

Togg'un, markasının, patentinin, tasarımının kendilerine ait olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, lisans almayacaklarını, lisans satacaklarını bildirdi.

TOGG DİJİTAL EKONOMİYE GEÇİŞTİR
Otomotiv tedarik sanayilerini, yeni nesil mobilite ekosisteminin global oyuncuları haline getireceklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, Ankara'da TOBB ETÜ'de yer alan teknoloji merkezinde geliştirdikleri ve geliştirecekleri teknolojilerle dışa bağımlılığı azaltacaklarını vurguladı.

Türkiye'nin kritik teknolojileri ithal eden değil, ihraç eden bir ülke haline geleceğini belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
Kararlarımızı alırken Paris'ten, Detroit'ten, Torino'dan izin almıyoruz. Kararlarımızı biz buradan, yani Gemlik'ten alıyoruz. Ezberleri bozmak kolay değil ama Türk girişimcileri olarak bizler ezber bozmak için buradayız ve ezberleri bozuyoruz ve bozmaya devam edeceğiz. İşte bu yüzden Türkiye'nin Otomobili, sadece yerli ve milli otomobil yapmak değildir. Togg bir otomobilden daha fazlasıdır, Togg bir meydan okumadır. Togg teknolojik dönüşümdür. Togg dijital ekonomiye geçiştir. Öncelikle böyle büyük bir projenin fikrini ve vizyonunu ortaya koyan Cumhurbaşkanı'mıza şükranlarımızı sunmak istiyorum. Kendileri sadece fikri ve vizyonu ortaya koymakla kalmadı, son 5 senede her aşamada bizleri destekledi. Gece, gündüz demeden ne zaman kapısını çalsak bizlere yardımcı oldu. Desteğini hep hissettik. Cumhurbaşkanım, Allah sizden razı olsun."

Rifat Hisarcıklıoğlu, Togg'un ortaya çıkmasında emeği geçen bakanlara ve bakanlıklara, oda ve borsa başkanlarına, iş dünyası temsilcilerine ve sivil toplum kuruluşu yöneticilerine teşekkür etti.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Anadolu Grubu'ndan Tuncay Özilhan, BMC'den Fuat Tosyalı, Turkcell'den Bülent Aksu ve Zorlu'dan Ahmet Nazif Zorlu'yu sahneye davet ederek ellerini havaya kaldırdı.

TOGG'DAN YENİ MODEL
18.10
TOGG CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş açıklamalarda bulundu.

Karakaş'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

"YeniLige yolculukta bizim için önemli bir kilometre taşı olan kampüsümüzün açılışına hoş geldiniz.

Yola çıktığımız zaman otomobilden fazlasını yapmak için yola çıktı. İlk hedefimiz ülkemizin yüzde 100 fikri mülkiyetine sahip olduğu mobilite markasını oluşturmaktı. Bunu yaparken özümüzden değerleri katmaktı. İkincisi her şey artık otomobil dünyasında cep telefonun başına geldiğinin otomobilin de başına geleceğini işaret ediyordu. Sadece otomobil yapmak bizim için seçim değildi. Akıllı cihaz yapıp, ekosisteme bağlamak ve dünyaya açmaktı. İki hedefin aynı anda yapılmasını gerektiren boyutları vardı. Akıllı cihaz diyorduk, eko sistem kısmı, şirketleri barındırma.

Beyaz sayfaya kara kalemle modelledik, 2019 yılında sizlere sunduk. Asıl yolculuğumuz ve sorumluluğumuz katlanarak gitti. Mayıs 2021'de ürünlerimizi denemeye başladık. Çarpışma testi, kış testi, dayanıklılık testini yaptık. THY ile Güney Amerika'ya uçtuk. Temmuz'da deneme üretimine başladık.

Eko sistem dediğimiz zaman akıllı cihazı tasarlarken tüketici elektroniği mantığıyla tasarlıyoruz. Dünyanın en iyileriyle çalışarak zamana karşı çalışıyoruz. Ekosistemi aynı zamanda geliştirirken artık inovasyonlar kurumsal şirketlerden değil, start-up'lardan çıkıyor. Fintek, oyunlaştırma, blokzincir, siber güvenlik olsun. Bunlar otomobil dünyasında olan teknolojiler değil. Start-up ve kurumsal şirketlerle ekosistemin çekirdeğini oluşturduk.

NE KADAR ARAÇ ÜRETİLECEK?
THY ile anlaşma yaptık araç kullanırken statü mili toplanabilecek. Burası dümdüz alandı, inşaata başladık. Önce zemin güçlendirildi, tesisimizi ilk etapta 100 bin ikinci etapta 175 bin araç üretecek şekilde hazırladık.

Markayı oluşturmak geldi. Ne yapmak istediğimizi çok net anlatan. Anadolu'da doğmuş insanlar olarak büyük zenginliğimiz var. Doğu ve Batı'ya döndüğümüzde insanlar olarak birleştirebiliyoruz. Togg'u artık küçük yazıyoruz. Daha yakın, daha arkadaşça olduğunun ifadesi olarak. Teknoloji şirketlerinin bulunduğu noktalarda kendimizi konumlandırıyoruz. Otomobil fuarlarına gitmedik. CES'e gittik, start-up'ların buluştuğu konferanslara gittik.

AVRUPA'YA DA AÇILACAK
Togg'un sadece bir şirketle sınırlı kalması mümkün müydü? Değildi. Avrupa'ya gideceğiz. Standartlarımızı Avrupa'ya göre yapıyoruz. Togg Europe'u kurduk, Stutgart'ta kurduk. En önemli teknoloji batarya ve hücresi. Gemlik Kampüsü'müzün bitişiğinde Avrupa'nın en modern temiz enerji üssünü kurduk. Şarj altyapısı elektrikli araçlar için çok önemli. Trugo adında şirket kurduk. Trugo ile beraber ülkemizde 1000 tane yüksek hızlı şarj cihazı sipariş ederek ülkemizde uçtan uca seyahat yapmak için çalışmalara başladık.

25 KİLOMETREDE BİR ŞARJ İSTASYONU
Her 25 kilometre ve her 50 kilometrede olmak üzere şarj istasyonlarımızı belirledik. Yarından itibaren ne yapacağız. Kullanıcı odaklı şirket olarak kullanıcıya temasımızı en yakın noktadan yönetmek istiyoruz. Teknolojinin hızlı gelişmesiyle bunu en verimli yönetmenin en kolay yollarından birisidir. Herkes her bilgiye ulaşabiliyor. Klasik dünyanın sağladığı bayinin bilgileri eskimiş olabiliyor. Satış sonrası da benzer. İçten yanmalı araçlarla kıyaslanamayacak kadar servis ihtiyacı az. Kısacası fiziksel temasını dijital dünyanın imkanlarıyla birleştirerek kullanıcılarımıza yakın olmak istiyoruz.

YENİ MODELLER İLK KEZ GÖRÜLDÜ
Harita bazlı seçenekler, gezmekle ilintili gez altında, eğlenme eğlenmenin altında, kazanmanın altında kazanmak. 4 portföy olarak tanımladık. Renklerimizi dün akşam sizlere sunduk. Türkiyemizin renkleri. SUV'u gördünüz. SUV'dan sonra ne var. Sedan, hatchback ve hafif ticari araç olarak kullanılacak seçenekler var.

Hachtback yapmaktan vazgeçtik. Cross model hazırlayacağız. 2026'da Cross Coupe geliyor. Bizim hedefimiz merkezi bilgisayarla akıllı cihazın üzerindeki bağlı olduğu merkezi bilgisayar oluşturmak var. Herkesin elinde olmayan bir şey var o da hücre. Çip krizi hücre krizine dönüşecek. Sadece otomobil için değil, yenilenebilir enerji için. 120 ülkeden sorumlu olacak şekilde çözümlerle de bu konuda ilerleyeceğiz. Blokzinciri artık dijital dünyada ödeme sistemleriyle ilgili dijitalleştirilmiş varlıkların bir noktadan diğerine transferi, data, kripto varlık olabilir."

18.00 BAŞKAN ERDOĞAN TÖREN SALONUNDA
Başkan Erdoğan tarihi törenin gerçekleştirileceği salona geldi.

BAKAN SOYLU: "ERDOĞAN BİR MİLLETE NASIL YÖN ÇİZİLEBİLECEĞİNİ GÖSTERDİ"
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Cenabı Allah'a şükürler olsun. Bize ülkemizle ilgili çok büyük devrimleri gösteriyor. Sıkıştığımız yerden çıktı. Ülkemizin lideri Recep Tayyip Erdoğan, bir millete bir geleceğe nasıl yön çizebileceğini gösterdi. Bugünler yaşanacak ve hafıza kayıtlarına alınacak günlerdir. Allah'a şükürler olsun. Bugünler hafıza kayıtlarına alınacak günlerdir. Bundan önceki bütün hizmetlere minnettarız. Bizi sıkıştığımız yerden çıkaran o nesle minnettarız. Hepimiz bunun paydaşıyız. Türkiye demokrasiyle idare ediliyor" diye konuştu.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN BAKAN VARANK'A: "7'NCİ ARACI İSTİYORUM"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugün milli otomobilimiz TOGG banttan çıkıyor. Gururluyuz ve mutluyuz. İnşallah tüm dünyada tanınan bir marka haline gelecek. Dışişleri Bakanlığı olarak da yurt dışındaki misyonlarımıza göndermek istiyoruz kısa sürede. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, kardeşimiz. Ağanın eli tutulmaz, bize hangisini verirse... 7 numarayı tercih ederim ama" ifadelerini kullandı.

BAKAN NEBATİ TALİP OLDU: İKİNCİ ARACI İSTİYORUM
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ikinci araca talip oldu.

Nebati, "Sayın Cumhurbaşkanımızdan sonra seri üretimde üretilecek araç bana tahsil edilsin diye hayalim vardı. Dünden hazırım, onun için bekliyorum. İkinci aracı Gemlik renginde istiyorum. Gemlik'e gözümü diktim ama bir bakacağız. Biz birkaç ay önce Sayın Varank ile birlikte geldik, test etme şansım da oldu. Müthiş bir şey, hızlanması, sessizliği, aracın yerli olması... Çok mutluyuz. Bundan sonra sembolik ya da değil, herhalde bize bir araç verecektik. Çok süratli kullandığım için ailem bana izin vermiyor.

Kısa bir süre içinde hızlanıyor, gaza bastığınızda aracın ne kadar performanslı olduğunu hissediyorsunuz. Vergi düzenlemelerinde adımları atmıştık, bu aracın herkesin binebileceği bir seviyeye gelmesi konusunda görüşmelerimiz oldu. Fiyatı da Sayın Cumhurbaşkanımız açıklayacak." ifadelerini kullandı.

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU'NDAN PAYLAŞIM
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yerli otomobil Togg'un seri üretiminin yapılacağı fabrikaya giden yolların "tarihi anlara şahitlik etmek için hazır olduğunu" ifade etti.

Bakan Karaismailoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, "Türkiye Yüzyılı'na giden yol! Yerli otomobilimiz Togg'un fabrika yolları tarihi anlara şahitlik etmek için hazır!" ifadesini kullandı.

TOGG CEO'SU KARAKAŞ'TAN FLAŞ MESAJLAR
TOGG CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş açıklamalarda bulundu. Karakaş, "Aracın renklerini ülkemizin renklerinden seçtik" dedi.

Karakaş'ın açıklamaları şu şekilde;

"Akıllı cihazdan bahsetmiştik. Küresel boyutta rekabet edebileceğinden bahsettik. Biz bunları adım adım hayata geçirdik. Bugün Gemlik Kampüsümüzde, teknoloji kampüsümüzde seri imalata hazırlığımızın, ilk araçların banttan indiği güne geldik.

Peki biz buraya neden kampüs diyoruz arkadaşlar? Bunu izah etmek isterim. Her şeyden önce burası otomobilden fazlasıysa bir akıllı cihaz ekosistem merkezi ise o zaman zaten bir üretim, imalat merkezi olamaz.

Dolayısıyla biz burada mühendisliğimizi, prototiplerimizi, tasarımlarımızı… Her şeyi bir açtı altında yapabildiğimiz, yapabileceğimiz bir kampüs olarak görüyoruz."

TOGG GEMLİK KAMPÜSÜ'NDE AÇILIŞ HEYECANI
Türkiye'nin vizyon projeleri arasında yer alan Togg'un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü'nde açılış için hazırlıklar tamamlandı. Bursa-Yalova kara yolundan tesise ulaşım sağlanan kavşaklara Karayolları Genel Müdürlüğü ekiplerince "Togg" yazılı yön tabelaları yerleştirildi.

Kara yolundan 5 kilometre uzaklıktaki tesisin yolları ve kavşaklarında Togg'un amblemini yansıtan peyzaj çalışmaları yapıldı. Togg'a Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanlığınca 28 Ekim 2022 tarih ve 3879 sayı ile "İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı" düzenlendi.

Yaklaşık 2 yıl gibi kısa sürede tamamlanan Togg Gemlik Kampüsü'nün açılışına şahitlik etmek isteyen davetliler, turnikelerden geçirilerek alana alınmaya başladı.

Tören için çok sayıda basın mensubu da kendilerine ayrılan alanlarda sabah saatlerinden itibaren canlı yayınlarla açılış heyecanını yansıtıyor.



Togg araçlarının gövde ve batarya bölümlerinin sergilendiği fuaye alanında akıllı şarj istasyonlarının da tanıtımı gerçekleştirildi.

Açılışın yapılacağı alanda üzerinde TOGG'un logosunun bulunduğu uzun mavi bir çadır, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşma yapacağı alan ve seri üretimine geçilecek C-SUV modelin hünerlerini sergileyeceği toprak bir pist bulunuyor.

Üretim üssü Bursa Gemlik'te kurulan ve Türkiye'nin mobilite dönüşümüne liderlik edecek olan TOGG fabrikasında 250 adet otomasyon robotun yanı sıra yaklaşık 5 bin kişi istihdam edilecek. Bu rakam taşeron firmalarla birlikte 30 bin kişiyi bulacak.

1 MİLYONDAN FAZLA ARAÇ
Çok geniş bir arazide yapımı tamamlanan Gemlik fabrikasının yıllık üretim kapasitesinde hedef 175 bin araç olarak belirlendi. Orta vadeli hedefte ise 2030 yılında 1 milyondan fazla araç üretilmesi planlanıyor.

5 farklı modelin piyasaya çıkacağı araçlarla fikri ve sınai mülkiyeti yüzde 100 Türkiye'ye ait bir marka oluşacak.

HIZLI ŞARJ YÜKSEK PERFORMANS
Üretilecek olan son teknoloji araçlar 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşacak.

Segmentinin en uzun aks mesafesine sahip doğuştan elektrikli otomobiller, modüler platform ile "300+" ve "500+" kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak. Araçlar güncellemeleri 4G ve 5G bağlantılarıyla uzaktan alacak.

RENKLERİ BELLİ OLDU
Türkiye'nin akıllı otomobili Togg, "Anadolu", "Gemlik", "Oltu", "Kula", "Kapadokya" ve "Pamukkale" isimlerini taşıyan "Türkiye'nin Renkleri" ile yollarda olacak.

Togg, Türkiye'nin büyüleyici güzelliklerinden ilham alarak tasarlanan otomobilin dış renklerine "Anadolu", "Gemlik", "Oltu", "Kula", "Kapadokya" ve "Pamukkale" isimlerini verdi.

Togg, kampüsünün de yer aldığı Gemlik'in zeytin ağaçlarının gölgesindeki mavi sularını, Anadolu topraklarındaki cana yakınlık ve tutkuyu yansıtan kırmızıyı, Oltu taşının göz alıcı siyahlığını, parlak dokusunu, sağlam yapısını, Kula'nın doğal yapısı, kayaçları ve vadileriyle yerkürenin milyonlarca yıllık geçmişini bugüne taşıyan gri ihtişamını, Kapadokya'nın olağanüstü güzellikteki doğa harikası peri bacalarının toprak ve kum bejini, Pamukkale travertenlerinin göz kamaştıran beyazlığını, C-SUV'un dış renklerinde buluşturdu.

"ÜLKEMİZİN SAHİP OLDUĞU EŞSİZ GÜZELLİKLERDEN İLHAM ALIYORUZ"
Açıklamada konuya ilişkin görüşlerine yer verilen Togg Üst Yöneticisi (CEO) M. Gürcan Karakaş, global bir marka oluştururken doğum yerinin Türkiye olduğu bilinciyle hareket ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Fikri ve sınai mülkiyeti yüzde 100 Türkiye'ye ait, küresel düzeyde rekabet edecek bir marka ortaya çıkarmak ve Türk mobilite ekosisteminin çekirdeğini oluşturmak hedefiyle çıktığımız bu yolda, ülkemizin sahip olduğu eşsiz zenginliklerden ilham alıyoruz.

Logomuzda da vurguladığımız dualite temasında olduğu gibi 'duygusal' Doğu kültürü ve 'rasyonel' Batı kültürlerinin harmanlanmasını temsil eden bir markayız. İlk akıllı cihazımızın renklerini tasarlarken de Türkiye'mizden ilham aldık. 'Anadolu', 'Gemlik', 'Oltu', 'Kula', 'Kapadokya' ve 'Pamukkale' isimli renklerimizle ülkemizin sahip olduğu benzersiz güzellikleri Togg'un ilk akıllı cihazı C-SUV modeli ile kullanıcılarımızla buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz."

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN YEŞİL RENK TALEBİ

Tören sonrasında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu "Cumhurbaşkanımız bir eksik buldu. 'Yeşil renk yok' dedi Kırmızı ve beyazın yanına bir de yeşil ekleyelim sayın Cumhurbaşkanım" açıklamasında bulundu.

"YEŞİLİN OLMADIĞI BÖYLE BİR DURUM BİZİ ÜZER"
"Alacağımız otomobilin rengine refikam Emine Hanım'la istişare edeceğiz, sonra karar vereceğiz." açıklamasında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Karadenizlilere yanlış yapıyorsun. Karadeniz denildiğinde aklına yeşil gelir. Yeşilin olmadığı böyle bir durum bizi üzer. Tamam mı Gürcan." ifadelerini kullandı.

İŞTE TOGG OTOMOBİL FABRİKASI'NIN RUHSATI
TOGG Otomobil Fabrikası işletme ruhsatına da kavuştu. Ankara'daki Türkiye Yüzyılı Vizyan Belgesi toplantısının ardından Bursa'ya dönen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, TOGG Otomobil Fabrikası'nın İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı'nı imzaladı. aşkan Aktaş, "Gururla attığım en özel imza" notuyla ruhsatın fotoğrafını paylaştı.

Gemlik ilçesinde 883 bin 28 metrekare ıçak alan 236 bin 605 metrekare kapalı alanda Elektrikli Otomobil Üretimi için kurulan fabrikanın ruhsatı da imzalanmış oldu. 28 Ekim tarihli 3879 nolu ruhsat fabrikanın resmi olarak çalışmasına imkan sağlıyor.



BAŞKAN AKTAŞ RUHSATI İMZALADI
Togg'un Gemlik Kampüsünün resmi açılışına saatler kala, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ruhsatın fotoğrafını paylaştı Aktaş şunları kaydetti: "Ankara dönüşü ayağımızın tozuyla gururla attığım en özel imza. TOGG Fabrikamızın ruhsatı hayırlı olsun"

TOGG'UN HİKAYESİ
Türkiye'nin yerli otomobil hayali TOGG'un fabrika açılışıyla resmen gerçeğe dönüşüyor. Bugün ilk aracı banttan inecek TOGG için geri sayım başladı. İşte Türkiye'nin gururu TOGG'un hikayesi...

Togg resmi olarak 25 Haziran 2018'de kuruldu. Mehmet Gürcan Karakaş ise Togg'un CEO'su olarak atandı. Ekim 2019'da Togg'un merkezi İstanbul'un Şişli ilçesinden Kocaeli Gebze'ye taşındı.

Şirketin CEO'su Gürcan Karakaş, tasarımı 2019 yılı içinde tamamlanacak olan otomobilin 2022'de satışa çıkacağını açıkladı.


İLK TANITIM 2019'DA YAPILDI
Togg'un gövde tasarımı İtalyan tasarım şirketi Pininfarina ile birlikte yapıldı. SUV ve sedan modelleri ilk olarak 27 Aralık 2019'da Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki "Bilişim Vadisi"nde düzenlenen "Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Yeniliğe Yolculuk Buluşması" programında Başkan Erdoğan'ın da katılımıyla tanıtıldı.



Başkan Erdoğan tanıtım programının ardından Togg'un SUV modelinin direksiyonuna geçti. Erdoğan'a, Bilişim Vadisi'nde gerçekleştirdiği test sürüşünde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOGG Üst Yöneticisi Mehmet Gürcan Karakaş ile torunu Ahmet Akif Albayrak da eşlik etti.



18 TEMMUZ 2020'DE TESİSLERİN TEMELİ ATILDI
Aracın modellerinin belirlenmesi için anketler düzenlendi. Şirket, ilk otomobili 2022'nin sonunda banttan indireceğini açıkladı.

18 Temmuz 2020'de Gemlik tesislerinde inşaatına başlandı. Akıllı ve çevre dostu unsurları bir araya getiren tesisin yaklaşık 1 milyon 200 bin metrekarelik açık alan üzerine kurulması planlandı.



OCAK 2021'DE ÜST YAPI ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Tesisin üstyapı çalışmaları Ocak 2021'de başlatıldı. Gemlik tesisinin zemin güçlendirilmesi için 44 bin adet beton kolon üretildi. 536 bin metreküp kazı çalışması, 493 bin metreküp yapısal dolgu yapıldı.

Tesis inşasında 34 bin ton demir, 325 bin metreküp beton kullanıldı. 230 bin metrekare yalıtım yapılırken, 33 bin ton çelik kolon kullanıldı.

Toplam cephe panel 55 bin metrekare olurken, 520 bin metre elektrik kablolama yapıldı. Tesise 160 bin metre boru hattı döşendi. Üretim hatlarında toplam 250 robot devreye alındı ve ekipman montajları tamamlandı. 1,6 kilometrelik test pisti inşası başladı.



ÇALIŞMALAR 7/24 CANLI İZLENDİ
Tesisteki çalışmalar, 9 Nisan 2021'den itibaren togg.com.tr ve Togg YouTube kanalı üzerinden 7/24 anlık olarak izlendi. Canlı yayını şu ana dek 2 milyondan fazla kişi izledi.

Bursa'nın Gemlik ilçesinde hızla yükselen Togg fabrikasında üretimi yapacak robot kolların montajına başlandı.



TEKNİK ÖZELLİKLER VE DONANIM LİSTESİ TAMAMLANDI
İlerleyen çalışmalar doğrultusunda nikel oranının zengin batarya kimyası ile menzil avantajı sağlanacağına karar verildi. Enerji depolamada ve verimlilikte öncü olarak üretim için yol haritası oluşturuldu.

Teknik özellikler ve donanım listesi tamamlandı. Elektrik mimarisi, batarya ve güç aktarma organları tasarımı tamamlandı. Sanal paketleme, ergonomi, performans ve güvenlik simülasyonları tamamlanarak sanal ve fiziksel prototipler oluşturuldu. İleri sürücü destek sistemleri ve bağlantı mimarisi oluşturuldu.



32 ÜLKEDE TESCİL ALDI
Stil tasarımı konusunda, tasarım ve mühendislik entegrasyonu yüzde 90 oranında tamamlandı. İç ve dış renk kombinasyonları, desen ve malzeme seçimleri tamamlanırken, C-SUV modeli için 32 ülkede tasarım tescili alındı. Ayrıca, Bilişim Vadisi Ofisi'nde tasarım stüdyosu kuruldu.



TEDARİKÇİ SEÇİMLERİ TAMAMLANDI
C-SUV modeli için tedarikçi seçimleri de tamamlandı. Bu kapsamda, yüzde 75'i Türkiye'de yerleşik olmak üzere 104 tedarikçi seçildi.

Elektronik ve savunma sanayiinden tedarikçiler mobilite ekosistemine dahil edildi. Tedarikçi havuzuna start-up firmaların katılımı teşvik edildi.



TOGG ADINA TESCİL EDİLDİ
Öte yandan, "USE CASE Mobility" kavramı da küresel olarak Togg adına tescil edildi. Mobilite ekosisteminin çekirdeğini oluşturma çalışmaları başlatılırken, yüzde 85'i yerli olmak üzere 200 Start-up değerlendirilip görüşüldü. 40 start-up ile gizlilik sözleşmesi imzalanırken, 9 strat-up ile çalışma başlatıldı.

Kurumlara veri entegrasyonu ve işlenmesi konusunda da çalışmalara başlandı. Yaygın şarj altyapısı için ilgili paydaşlarla da çalışma başladı.



ÇALIŞAN SAYISI 280'E ULAŞTI
TOGG ekibinde çalışan sayısı 113 kişiden 280 kişiye ulaştı. 86 kişi olan mühendis sayısı ise 220'ye yükseldi.

17 kişiye ulaşan tersine beyin göçü ile de küresel yetkinlik ve tecrübeler Türkiye'ye geri kazandırıldı. Pandemi döneminde ise toplam çalışan sayısı ikiye katlandı.



İŞTE TOGG'UN LOGOSU
Türkiye'nin küresel mobilite markası Togg, ''Yeniliğe Yolculuk'' hedefinde marka isminin ardından logosunu da seçti.

Seçilen logo tasarımında iki ok, ortasında değerli taş şeklini oluşturacak şekilde kaynaşarak, Doğu ve Batı'nın bir araya gelmesini simgeliyor. Aynı zamanda Togg'un yaşamı kolaylaştıran mobilite çözümleri sayesinde teknolojiyi ve insanı bugünün ve yarının kesişim noktasında bir araya getiren bir teknoloji şirketi olduğu da vurgulanıyor.

Logo için Avrupa Birliği, ABD, Çin, Rusya, Azerbaycan, Türk Cumhuriyetleri ve Türkiye'de gerekli tescil işlemleri yapıldı.



BANTLAR KURULDU
27 Aralık 2021 tarihine gelindiğinde gerçekleştirilen toplantıda üretim bantlarının kurulduğu duyuruldu. Togg'un 27 Aralık 2019'da gerçekleştirdiği "Yeniliğe Yolculuk" buluşmasından bu yana aldığı mesafe ve 2022 yılı hedefleri Bursa'nın Gemlik ilçesindeki tesisinde yapılan toplantıda paylaşıldı.



TOGG DÜNYA SAHNESİNDE
5 Ocak 2022 ABD'nin Las Vegas şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2022'de (Consumer Electronic Show) Togg'da yerini aldı. Fuarda, Türkiye'nin yerli otomobili Togg'un ilk uluslararası tanıtımı yapıldı.

7 Ocak 2022 Yerli ve milli otomobil Togg ve Avalanche blok zincirini geliştiren Ava Labs, akıllı kontratlar ile güvenli ve hızlı mobilite hizmetleri geliştirmek üzere stratejik bir ortaklığa imza atıldı.



ZORLU TESTLERİ KOLAYCA GEÇTİ
20 Mart 2022'ye gelindiğinde Togg'un zorlu koşullarda testine başlandı. Sıfırın altında 40 dereceye varan koşullarda test edilen Togg başarılı sonuçlar almayı başardı.

Yerli otomobilin zorlu hava koşullarındaki test sürecine ait video Togg'un resmi Twitter hesabından "Zorlu hava koşullarına hazırlanıyorum" notuyla paylaşıldı.



GEMLİK'TE PİST TAMAMLANDI
6 Nisan 2022'de Togg'un Gemlik tesisindeki 1,6 kilometrelik test pisti tamamlandı. Togg'un testlere giren en üst versiyonu, bu kez iki bakanı ağırladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Togg'un direksiyonuna geçerek deneme sürüşü yaptı. Bakanlar Varank ve Nebati, Togg'un Gemlik tesisini ziyaret etti, çalışmaları yerinde inceledi.



ŞARJ İSTASYONLARI KURULDU
Trugo markasıyla sektöre yüksek performans, hızlı kurulum ve geniş kapsam ağıyla giren Togg, Bolu'da dördü 180 kW, ikisi 300 kW üzeri altı cihazın kurulumunu gerçekleştirdi.

Şarj cihazları tüm elektrikli araç kullanıcılarına açık olacak. 81 ilde 600'ün üzerinde lokasyonda 1.000 yüksek performanslı şarj cihazı (DC) kurma hedefi olan Trugo, Togg araçları yola çıkmadan önce kullanıcı tarafında şarj kaygısı yaşanmayacak düzeyde şarj istasyonu kurulumunu yapacak.



MART 2023'TE YOLLARA ÇIKMASI BEKLENİYOR
Türkiye'nin yerli otomobil üretim merkezinin istihdama sağladığı katkı da büyük olacak. Yıllık üretim kapasitesi 175 bin adede ulaştığında toplam 4 bin 300 kişiye istihdam sağlanacak.

2030'a kadar tek bir platformdan 5 farklı modelde toplam 1 milyon aracın üretilmesi planlanıyor.



TOGG'UN FİYATI NE KADAR OLACAK?
Vatandaşlar en çok TOGG'un fiyatının ne olacağını merak ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank fiyatla ilgili sinyal verdi.

Varank'ın "C segment SUV Türkiye'deki pazardan pay almak için uğraşacağız. Şu anda Türkiye'de C segmenti SUV benzinli ya da dizel araçlar hangi fiyat marjında satılıyorsa o fiyat marjından piyasaya girmek için hazırlıklarımızı yapıyoruz" dedi.



TOGG'UN ÖZELLİKLERİ
İlk etapta SUV ve sedan olarak, 200 ve 400 beygir gücünde üretilecek olan otomobil, diğer elektrikli araçlara göre çok daha hızlı şarj edilecek. 30 dakikanın altında bir sürede, yüzde 80 doluluğa ulaşacak. Akıllı teknolojisiyle de kullanıcıların hayatına birebir dokunacak.

500 kilometre menzili olacak, 30 dakikada şarj edilebilecek, 15 yılda 5 model üretilecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN