Taşeron işçileri heyecanlandıran zam! Maaşlara yüzde 100 zam geldi! Taşeron işçi için yeni dönem süreç tamamlanıyor!

Kamuda çalışan taşeron işçilerin maaşları ise Çalışma Bakanlığı ile gerçekleştirilecek olan toplu iş sözleşmesi kapsamında değişecek. 31 Ekim tarihinde halen uygulamada olan sözleşme süreci tamamlanacak ve yeni ay itibariyle işçiler için yeni bir dönem başlayacak. Bu bağlamda belediyeler ve kamu kurumlarında çalışan taşeron işçiye müjdeli haber geldi. 1 milyon taşeron işçinin maaşında değişikliğe neden olacak uygulama başlıyor. Taşeron işçiler de artık ücret artışını belirleyen toplu sözleşme süreçlerine dahil olabilecekler. Peki, kamu kurumlarında sendika değişimi ne zaman? Taşeron işçiye ücret artışı olacak mı? Öte yandan Çankaya Belediyesi maaşlara yüzde 100 zam yaptı.

Giriş Tarihi 09 Ekim 2020, 09:44 Güncelleme 09 Ekim 2020, 09:44
Taşeron işçileri heyecanlandıran zam! Maaşlara yüzde 100 zam geldi! Taşeron işçi için yeni dönem süreç tamamlanıyor!

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. Kamu kurumları ile belediyelerde kadroya alınan 1 milyon taşeron çalışan için yeni dönem başlıyor. Taşeron işçiler de artık ücret artışını belirleyen toplu sözleşme süreçlerine dahil olabilecekler. Taşeron işçilerin Toplu iş sözleşmesi hükümlerinin uygulanmasıyla hem gelirleri artacak hem de özlük hakları iyileşecek. Peki, kamu kurumlarında sendika değişimi ne zaman? Taşeron işçiye ücret artışı olacak mı? Taşeron çalışanlar da artık ücret artışını belirleyen toplu sözleşme süreçlerine dahil olma hakkı elde edecek. Sürecin tamamlanmasıyla toplu iş sözleşmesi hükümlerinin uygulanacak, taşeron işçilerin hem gelirleri artacak hem de özlük hakları iyileşecek.


TAŞERON İŞÇİ KENDİ İŞKOLLARINDAKİ SENDİKALARA ÜYE OLMALI

"Tek işyerinde, tek sendika" uygulaması nedeniyle yaklaşık 700 bin üyesi bulunan Hak-İş'in 200 bin üyesi de başka sendikalara geçecek. Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda verdikleri desteği anımsatarak, "Bizim örgütlediğimiz, sendikal hak kazandırdığımız, toplu sözleşme hakkı elde ettiğimiz 200 bin işçi, kanun zoruyla başka sendikalara geçirilmiş olacak. Bu düzeltilmeli" dedi.

Her işyerinde, kendi alanında çalışanların ilgili iş kolundaki sendikaya üye olmasını önerdiklerini anlatan Arslan, konuyu iki hafta önce Başkan Erdoğan'la da paylaştıklarını söyledi. Arslan, kamu toplu sözleşmelerinin konfederasyonlarla yürütülmesi nedeniyle bunun sorun teşkil etmeyeceğini belirtti.


TOPLU SÖZLEŞMEYLE ÜCRET ARTIŞINDAN YARARLANACAKLAR

Taşerondan kadroya geçen çalışanlarla ilgili süreç, 2017 sonunda çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle başladı. Kararnameyle, kamu idarelerinin yanı sıra, belediye ve bağlı kuruluşlarında alt işveren işçisi olarak çalışanlar kadroya alındı.

Ancak işçilerin toplu sözleşme ve sendika süreçlerinde kademeli bir geçiş öngörüldü. Merkezi idarelerde kamuya geçirilen işçilere, kendi iş yerlerinde geçerli olan toplu iş sözleşmesi hükümlerinin 31 Ekim 2020'den sonra uygulanması kararı alındı. Yerel idarelerde ise geçiş temmuzda başladı. Geçiş döneminde taşerondan kadroya geçen çalışanların ücretlerinde yıllık bazda yüzde 4 artı 4 artış sağlayan ayrı bir toplu sözleşme uygulandı.


İADE TALEPLERİ GÜNDEME GELEBİLİR

Arslan, kısa çalışma uygulamasının salgın döneminde işletme ve özellikle işçilerin gelire kavuşması için denetimsiz olarak beyanname üzerinden bağlandığını anımsatarak, gelinen aşamada geriye dönük incelemelerin yapıldığını, bazı işletmelerin ve işçilerin kısa çalışmadan yararlanamayacağı yönünde belirlemeler yapılması halinde iade taleplerinin gündeme gelebileceğini vurguladı. Arslan, bu durumun işletmeler açısından sıkıntı doğurabileceğini söyledi.



SENDİKALAR ESNEK ÇALIŞMAYA SICAK BAKIYOR

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un, yeni sürüm istihdam paketinde yer alan esnek çalışmayı değerlendiren Arslan, "güvenceli esnekliğe" destek verdiklerini söyledi. Arslan, "Z kuşağı kısmi çalışmaya sıcak. Kadınlar bu konuda istekli olabilir. Ancak bütün bunlar bütüncül yaklaşım içinde değerlendirilmeli. Kıdem dâhil her türlü hak korunmalı. Hak kayıplarına yol açılmamalı" dedi.

ÇANKAYA BELEDİYESİ YÜZDE 100 ZAM YAPTI

Çankaya Belediyesi, İmar A.Ş. ile Belde Ltd. Şti. işçilerini kapsayan toplu iş sözleşmeleri Çankaya Belediyesi Ahlatlıbel Atatürk Parkı'nda düzenlendi ve çok sayıda işçiyi yakından ilgilendiren toplu sözleşmede imzalar atıldı. Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen taşeron işçiler için imzalanan sözleşmeye ilişkin bir konuşma yaparak şu ifadeleri kullandı. "Çankaya Belediyesi ailesiyiz. Her çalışanım, işçim, memurum, emekçim benim kardeşimdir. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bu belediyede işçinin, emekçinin hakkının teminatı olacağıma söz vermiştim sözümü de tutuyorum. Belediye kadrolarına geçen taşeron işçilerimizin toplu sözleşmeden yararlanma hakları kısıtlanmıştı. Bu sözleşme ile hem kısıtlamaları kaldırdık hem de bu işçilerin ücretlerinde yüzde 100 artış sağladık"