4/D'li taşeron işçilerin ek ikramiye tediye ödemeleri koronavirüs nedeniyle erken ödenir mi?

Kamu kurumlarında çalışan 4/D'li taşeron işçilerin tediye ikramiyeleri ödemelerinin ikinci taksitleri yapılacak. Fakat milyonlarca işçinin merak ettiği soru işçilerin ek ikramiye tediye ödemeleri koronavirüs nedeniyle erken ödenir mi? Sorusu oldu. Koronavirüs bağlamında bu kapsamda bir adım atılıp atılmayacağı ise merak konusu. Çalışma Bakanlığı'nın Mart ayı sonu itibari ile açıklaması bulunmuyor. Kamuda işçi statüsünde çalışan her işçiye 1 yılda toplam 52 günlük tediye ödemesi yapılıyor. Bu ödemelerin her biri 13’er günlük olmak koşuluyla 4 defada yapılıyor. İlave tediye ödemeleri, işçilerin aldığı maaşa göre hesaplanmaktadır. Brüt ücret üzerinden yapılan hesaplamada en düşük ilave tediye ödemesi, asgari ücret+yüzde 4 zam üzerinden yatırılacak.

Giriş Tarihi 27 Mart 2020, 19:44 Güncelleme 27 Mart 2020, 21:18
4/D’li taşeron işçilerin ek ikramiye tediye ödemeleri koronavirüs nedeniyle erken ödenir mi?

İÇİNDEKİLER

Koronavirüs önlemleri Türkiye'de aratarak devam ediyor. Bu anlamda bir çok ödeme öne çekildi. Peki taşeron işçiler için herhangi bir alanda düzenleme yapıldı mı? Tediye kelime olarak ek ödeme ya da ikramiye anlamı taşıyor. Devlete ait olan şirket ve kurumlar ve Belediyelerde çalışan işçi statüsünde çalışan personele verilen ek ödemedir. Kamuda çalışan taşeron işçilere yıl başından beri 4 taksit şeklinde tediye ödemesi gerçekleşiyor. İşçilerin tediyeleri brüt ücretten hesaplanıyor ve bundan SGK primi ile gelir ve damga vergisi kesintisi yapılıyor. 13 günlük brüt ücretlerinde primler düşülüp vergisi belirleniyor. Kesintiler sonrası ortaya çıkan rakam işçinin hesabına yatırılıyor.

TAŞERON İŞÇİLERİN TEDİYE İKRAMİYELERİ ERKEN ÖDENECEK Mİ?

Kamu kurumlarında çalışan 4/D'li taşeron işçilerin tediye ikramiyeleri ödemelerinin ikinci taksitleri yapılacak.
İlk taksitlerini Ocak ayının son dönemi ile Şubat ayının ilk dönemi arasında alan taşeron işçilerin ikinci tediye ikramiyesi ödemeleri ise; Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı takvime göre Mayıs ayı içerisinde hatta Mayıs ayının son döneminde yapılacak.

FAHRETTİN KOCA KONUŞTU

Bugün düzenlenen basın toplantısında Fahrettin Koca 'ya yardımcı sağlık hizmetlerinde çalışan personellere ek ödeme yapılıp yapılmayacağı meselesini sordu. Bakan Koca açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Sağlık çalışanlarının tavandan ek ödeme alması için kararı verdik ve yürürlüğe girdi."

Yardımcı sağlık hizmetlerinde çalışan personellerle ilgili soruya Bakan Koca, "Süreçte onlar da değerlendirilir. Sağlıkçılara verildi. Onları da zamanla değerlendiririz." şeklinde cevap verdi.

TEDİYE NE DEMEK?

Tediye kelime olarak ek ödeme ya da ikramiye anlamı taşıyor. Devlete ait olan şirket ve kurumlar ve Belediyelerde çalışan işçi statüsünde çalışan personele verilen ek ödemedir. Kamuda çalışan taşeron işçilere yıl başından beri 4 taksit şeklinde tediye ödemesi gerçekleşiyor.

KİM, NE KADAR TEDİYE ALACAK?

Kamuda kadroya geçen taşeron işçiler de dahil olmak üzere kamuda görev yapan işçilerin tamamına 13 günlük ücretleri üzerinden tediye ödemesi yapılacak. Bu kapsamda asgari ücretle çalışan bir işçiye 13 günlük ücreti karşılığı en az 913 TL ilave tediye ödenecek. Kamu işçisinin ücreti arttıkça eline geçen tediye miktarı da artacak. Örneğin, 3.000 TL brüt ücreti olan bir kamu işçisine 929 TL, 3.500 TL brüt ücreti olan kamu işçisine 1.084 TL, 4.000 TL brüt ücreti olan kamu işçisine 1.239 TL ilave tediye ödenecek. Ocak ayı ilave tediyeleri vergi dilimi en düşük seviyede olduğu için yüzde 20 üzerinden vergilendirilecek.

4 TAKSİT YAPILIYOR

Kamuda çalışan işçilere ve taşerondan kadroya geçen işçilere her yıl maaşlarına göre 52 günlük ikramiyeveriliyor. 26 günlük tutar yılın ilk yarısında ödenirken, yılın ikinci yarısında 26 günlük ödeme daha yapılıyor. 26 günlük ödemeler de 13'er günlük hesaplamalarla iki taksitte yatırılıyor. Ödenecek paradan SGK primi ile gelir ve damga vergisi kesintisi yapılıyor. Asgari ücretle çalışan bir işçi 2020 yılında 52 gün üzerinden net 3 bin 646 lira ikramiye alacak. Böylece en düşük brüt ikramiye 5 bin 101 lira 20 kuruş olacak. Bunun da 13 günlük tutarı yani 911,73 lirası bu ay yatırılacak.

NASIL HESAPLANIYOR?

İşçilerin tediyeleri brüt ücretten hesaplanıyor ve bundan SGK primi ile gelir ve damga vergisi kesintisi yapılıyor. 13 günlük brüt ücretlerinde primler düşülüp vergisi belirleniyor. Kesintiler sonrası ortaya çıkan rakam işçinin hesabına yatırılıyor.