2020 yılı EFT ve havale ücreti almayan bankalar hangileri? Ücretsiz para transferi!

Çoğunlukla havale işlemleri için bankalar kendi müşterileri oldukları için herhangi bir havale ücreti talep etmemektedir. Ancak hesap özelliklerine ve havale miktarlarına göre değişiklik gösterebilir. EFT ise başka bir banka hesabına para transfer işlemlerinin gerçekleştirilmesinden dolayı çoğunlukla ücretli olarak yapılmaktadır. Günümüzde havale ve EFT ücreti almayan bankalar arasında ilk sırada yer almaktadır. Çoğu bankanın dijital bankacılık hizmetlerine başlamasının ardından birçok açıdan vatandaşlar için bankacılık masrafları düşürülmüştür.

Giriş Tarihi 12 Şubat 2020, 09:11 Güncelleme 12 Şubat 2020, 09:11
2020 yılı EFT ve havale ücreti almayan bankalar hangileri? Ücretsiz para transferi!

İÇİNDEKİLER

Ücretsiz para transferi yapılabilecek. Bu bağlamda 2020 yılı için EFT ve havale ücreti almayan bankalar listesi oldukça merak ediliyor. Ücretsiz olarak EFT veya havale yapmak için öncelikle bankanızın size sağladığı avantajlarda haberdar olmanız gerekmektedir. Örneğin çoğu banka emekliler için havale ve EFT işlemleri başta olmak üzere birçok hizmet için ek ücret veya komisyon almamaktadır. EFT başka bir banka hesabına, başka bir banka hesabından yapılan para transferi işlemidir. Havale ise aynı bankaya ait hesaplar arasında gerçekleştirilen para transferidir

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

EFT ücreti almayan bankalar:

Enpara (QNB Finansbank)
Cepteteb (Türkiye Ekonomi Bankası)
ING Bank
Kuveyt Türk
Albaraka Türk Katılım Bankası

Ücretsiz EFT ve Havale Nasıl Yapılır?

Ücretsiz olarak EFT veya havale yapmak için öncelikle bankanızın size sağladığı avantajlarda haberdar olmanız gerekmektedir. Örneğin çoğu banka emekliler için havale ve EFT işlemleri başta olmak üzere birçok hizmet için ek ücret veya komisyon almamaktadır. Bunun yanı sıra bankaların maaş müşterileri için de farklı tür kampanya ve avantajlar sağlanır. Bu nedenle ücretsiz EFT ve havale işlemleri için öncelikle bankanızın imkânlarından yararlanmanız sizin için daha avantajlı olacaktır.

Şubesiz bankacılık uygulamalarının özellikle son yıllarda artış göstermesi birçok kişinin kısa süre içinde tüm bankacılık işlemlerini gerçekleştirmesini sağlamaktadır. Eskiden banka şubeleri ve ATM'ler üzerinden uzun sürede gerçekleştirilen EFT ve havale işlemleri günümüzde dijital ve hızlı bankacılık yöntemleri kullanılarak yapılmaktadır. Bankalar EFT ücretleri kendi kurumsal fiyat politikalarına ve piyasa koşullarına göre belirlenmektedir. Ancak ücretsiz EFT için genellikle terci edebileceğiniz yöntemler:

Mobil bankacılık uygulamaları ve
Bireysel internet bankacılığı ile

Kısa sürede EFT ve havale işlemlerinizin ücretsiz olarak gerçekleştirilmesini sağlayabilir. Ancak her bankanın dijital bankacılık hizmeti ücretsiz olarak gerçekleştirilmez. Bunun için bankanın sağladığı fırsatları incelemeniz gerekmektedir.

EFT ve Havale Saatleri Nelerdir?

EFT bir bankadan başka bir bankaya yapılan para transferidir. Havale ise aynı banka üzerinde bulunan hesaplar arasında yapılan transfer işlemidir. Bu nedenle EFT işlemi daha uzun sürede ve ücretli olarak gerçekleştirilebilir. EFT işlemleri için bankaların hafta içi çalışma saatleri içinde işlem gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Ancak havale işlemleri için herhangi bir saat sınırlaması yoktur.

EFT saatleri: 08.00 – 17.00 olarak belirlenmiştir. Söz konusu saatler bankaların çalışma prensiplerine göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle işlem gerçekleştirmeden önce bankanızın EFT ve havale saatleri hakkında bilgi almanız gerekir.

Bankalara fren! Vatandaşın ödediği fahiş ücret ve komisyonlara 'dur' denildi

Ekonomi yönetimi bankaların faiz düştükçe kârını artırmak için ücret ve komisyonlara yüklenmesinin önüne geçecek devrim niteliğinde bir karar aldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Merkez Bankası, işlem maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla finansal tüketicilerden ve ticari müşterilerden bankaların alabileceği ücret ve komisyonları yeniden düzenledi. 2014'te 20'ye indirilen ücret ve komisyonlar hem 16'ya düşürüldü hem de tüketiciden tahsil edilen paraya üst sınır getirildi. Ticari müşterilerden alınabilecek ücret, masraf ve komisyon sayısı da 2 bin 400'den 51'e indirildi. Fahiş EFT ve havale ücretleri düşürüldü. Belirlenen ücret ve komisyonların yıllık artışı TÜFE'ye bağlandı. Bankaların yapılacak artışları, uygulamaya geçirmeden 30 gün önce tüketicilere yazılı olarak bildirmeleri ve tüketiciden alacakları ekstra işlem ücretleri için onay almaları zorunluluğu getirildi. Düzenlemeler 1 Mart'ta yürürlüğe girecek.

NE DEĞİŞECEK?

TİCARİ MÜŞTERİ

EFT ücretleri her kalemde 3'te 1 ila 6'da 1 oranlarında indirildi.
● HAVALE ücretleri yeni düzenlenen EFT ücretlerinin yarısına düşürüldü.
● ALINABİLECEK ücret, masraf ve komisyonların sayısı 2400'ten 51'e düşürüldü.
● HESAP işletim ücreti ve hesap açılış ücreti kaldırıldı.
● TİCARİ kredilerde halen yüzde 2-6 aralığında belirlenen erken ödeme komisyonu yeni tebliğ ile kalan vadesi 2 yıla kadar olanlarda yüzde 1'e, vadesi 2 yıldan uzun olanlarda yüzde 2'ye düşürüldü.
● KREDİ kartlarında yüzde 3-4 seviyelerinde olan nakit avans komisyonu yüzde 1 ile sınırlandırıldı.
● HALİHAZIRDA kredi tahsis ücreti kapsamında alınan ve yüzde 1'e varan kalemler sadeleştirilerek tek başlık altında tahsis edilen kredinin onbinde 25'i ile sınırlandırıldı.
● MEVCUTTA yüzde 2'lere kadar ulaşan kredi kullanım ücreti en fazla yüzde 1 olarak sınırlandırıldı

VATANDAŞ
● ÜCRET, komisyon ve masrafların sayısı 20'den 16'ya indirildi.
● KREDİ kartlarında nakit avans komisyonu yüzde 1 olarak belirlendi.
● KİRALIK kasa depozito bedeli, kiralanan kasanın en fazla bir yıllık kira bedeli olarak belirlendi.
EFT ücretleri her kalemde 3'te 1 ila 6'da 1 oranlarında indirildi.
● HAVALE ücretleri yeni düzenlenen EFT ücretlerinin yarısına düşürüldü.
● KREDİLİ mevduat hesaplarından kullandırılan krediler ile kredi kartlarından yapılan taksitli nakit avans işlemleri için ücret tahsil edilemeyecek.
● KURULUŞLAR finansal tüketicinin onayını almaksızın yaptığı bildirimlerden ücret alamaz. Onay alındığı takdirde bildirim işlemi için alınacak ücret üçüncü kişilere ödenen tutarı geçemez.
● HESAP özeti gönderimi, sanal kart oluşturma ile kayıp, çalıntı ve benzeri nedenler dolayısıyla gerçekleştirilen iki adede kadar kart yenileme karşılığında ücret alınamaz.