SSK ve Bağkur'lu emeklilere 6974 TL avans müjdesi! SGK'dan açıkladı avans alma başvuru şartları

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren yeni açıklama geldi. Edinilen bilgilere göre, emeklilik maaşı bekleyenlere sağlanan avansın tüm emekliler için verilmesi gündeme geldi. Emekli aldığı avansı faizsiz olarak küçük taksitlerle geri ödeyecek. Örneğin; maaşı 2 bin lira olan bir emekli, 6 bin lira avans alabilecek. Bu paranın geri ödemesini de 36 ay vadede ayda 166 lira 67 kuruş taksitle yapabilecek. Böylece emekliler rahat bir nefes alabilecek. Böylece emekliler rahat bir nefes alabilecek. Halen bankadan nakit ihtiyacı için kredi kullanan emekli, hem faiz hem de masraf yüküyle karşı karşıya kalıyor. İşte avans alma başvuru şartları ve detaylar...

Giriş Tarihi 12 Şubat 2020, 09:10 Güncelleme 12 Şubat 2020, 09:10
SSK ve Bağkur’lu emeklilere 6974 TL avans müjdesi! SGK’dan açıkladı avans alma başvuru şartları

İÇİNDEKİLER

SGK'dan güzel haber geldi. SSK ve Bağkur'lu emeklilerin ceplerini rahatlatacak olan avans işlemleri tüm hızıyla devam ediyor. Emekli olacağı kesinleşen vatandaşlara, maaş bağlanana kadar avans veriliyor. Böylece maaş için gün sayanlar 'avans' ödemesi sayesinde rahat nefes alıyor. Bu bağlamda emeklilik başvurusu yapan ve aylığı 90 gün içinde bağlanmayan vatandaşlar , asgari ücretin 3 katına kadar avans alabiliyor. Bu yılki asgari ücret zammının ardından SGK bir açıklama yaptı ve avans miktarının yükseldiği bildirildi. Asgari ücretinin 2020 TL 'den 2334 TL 'ye yükselmesinin ardından 6 bin 974 TL 'ye çıktı. Emeklilik maaşı hen üz bağlanmayanlar, bu parayı avans olarak SGK 'dan alabiliyor.

EMEKLİ MAAŞINDAN AVANS KESİLMESİ NASIL OLUYOR?

Çekilen avans daha sonra maaştan kesilerek tahsil ediliyor. Emekli vatandaşların aylık maaşlarının birikmiş tutarından fazla olan bölümü , daha sonra gelir ve aylıkların 1/4 oranında kesilerek avans tahsil ediliyor.

TÜM EMEKLİLER İÇİN UYGULANMASI GÜNDEMDE

Söz konusu avans sistemi hakkında edinilen bilgilere göre bu sistemin tüm emekliler için de uygulanmasının gündeme geldiği bildirildi. Acil ihtiyaçlarını karşılamak isteyen emekli vatandaşlara avans verilebileceği bildirildi. Bu konu üzerinde çalışmalar devam ederken emekliler , SGK 'dan gelecek müjdeli haberi bekliyor.

DÜZENLEME HAYATA GEÇERSE

Söz konusu düzenleme hayata geçerse emekliler , acil ihtiyaçları olduğu zamanlarda SGK 'dan avas isteyebilecekler. Ancak tüm emeklilerin alabilecekleri avans miktarının 3 asgari ücretten düşük olabileceği bildirildi.

ESKİ EMEKLİ DE FAYDALANACAK

Avans miktarı ise bağlanacak aylıklarda net asgari ücretin 3 katını geçmemek üzere SGK tarafından belirleniyor. Yeni emekli bu sayede 4 bin 809 lira (1.603 x 3) avans alabiliyor. Maaşının bağlanmasını bekleyenlerin imdadına yetişen avans formülünün, mevcut emeklilere de uygulanması gündemde. Yeni düzenleme kanunlaşırsa, tüm emekliler maaşının 3 katına kadar avans çekebilecek. Konuyla ilgili çalışmaların sürdüğü öğrenildi. Tasarıya göre; isteyen emeklilere SGK avans verecek. Emekliler, SGK'ya yazılı olarak başvurusunu yaparak maaşının 3 katına kadar avans isteyebilecek. Bu para daha sonra emeklinin maaşından 12, 24 ya da 36 taksitle kesilecek.

AVANSA FAİZ UYGULANMAYACAK

Emekli aldığı avansı faizsiz olarak küçük taksitlerle geri ödeyecek. Örneğin; maaşı 2 bin lira olan bir emekli, 6 bin lira avans alabilecek. Bu paranın geri ödemesini de 36 ay vadede ayda 166 lira 67 kuruş taksitle yapabilecek. Böylece emekliler rahat bir nefes alabilecek. Halen bankadan nakit ihtiyacı için kredi kullanan emekli, hem faiz hem de masraf yüküyle karşı karşıya kalıyor. Emekli maaşının bağlanmasını bekleyenlere yönelik avans uygulamasında ise SGK, net asgari ücretin 3 katına kadar ödeme yapıyor. Avansın bağlanacak gelir ve aylıkların birikmiş tutarından fazla olan bölümü, daha sonra gelir ve aylıklardan 1/4 (yüzde 25) oranında kesilerek mahsup ediliyor. Emeklilik başvurusunda bulunan kişiye avans ödemesi yapılması için aylığın 90 gün içinde bağlanamamış olması ve yazılı başvuru yapılması gerekiyor.