4/D'li taşeron işçiye tediye ödemesi için açıklama yapıldı

Taşeron İşçi - 4/D'li Taşeron İşçilerin gündeminde tediye ödemeleri ve 2020 yılı Ocak ayı zam oranları araştırılıyor. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği tarih belli oldu. 4D sürekli işçi statüsüne geçen işçilere önemli haklar tanınıyor. Kadroya geçecek olan taşeron işçiler de bu kapsamda tediye ödemesi alıyor. İlave tediye ödemelerinde her bir ödeme 13 günlük olarak yapılıyor.

Giriş Tarihi 27 Kasım 2019, 09:33 Güncelleme 04 Aralık 2019, 09:04
4/D’li taşeron işçiye tediye ödemesi için açıklama yapıldı

İÇİNDEKİLER

Taşeron İşçi - Taşeron işçilerin tediye ikramiyesi ödemeleri ile maaşlarına zam oranı, işçiler için en önemli konu başlıkları. İlave tediye ödemesi, devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda, İş Kanunu'na tabii olarak çalışan tüm kamu işçilerine ödenir. Kadroya geçecek olan taşeron işçiler de bu kapsamda tediye ödemesi alıyor. İlave tediye ödemelerinde her bir ödeme 13 günlük olarak yapılıyor. Taşeron işçiler ile ilgili son gelişmeler takvim.com.tr'de

TAŞERON SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

TAŞERON İŞÇİ İLAVE TEDİYE ÖDEMELERİ NE ZAMAN?

Taşerondan kadroya geçenler de dahil olmak üzere kamu işçileri yılda 52 günlük ilave ikramiye alıyor. İlk üç taksidini yıl içinde alan işçilere 13 Aralık'ta da ilave tediyenin 13 günlük son taksidi ödenecek.

6772 sayılı kanun kapsamında kamu işçilerine yılda 52 günlük ilave tediye ödeneceği hüküm altına alındı. Taşerondan kadroya geçenler de dahil olmak üzere bütün kamu işçilerine ilave tediye ödenir. Yıl içerisinde 52 günlük ilave tediye ödemeleri dört taksitte yapılıyor. Ocak, haziran, ağustos ve aralık aylarında kamu işçilerine 13'er günlük tediye ödemesi yapılıyor. Bu yıl ilave tediyenin 39 günlük ilk üç taksiti ödendi. İlave tediyenin ilk taksiti 30 Ocak, ikinci taksiti 31 Mayıs, üçüncü taksiti ise 9 Ağustos'ta ödendi. Dördüncü taksitler ise 13 Aralık tarihinde ödenecek.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

İLAVE TEDİYE DE KADROYA GEÇEN TAŞERON DA FAYDALANIYOR

Kadroya geçen taşeron işçiler, kamu işçisi statüsünde oldukları için geçtiğimiz yıl da, bu yıl da tediyeden yararlandı. Ağustos ve aralıkta da kadroya geçen taşeron işçilere ilave tediyeleri ödenecek. Kanuna göre belediyelerde ve belediyelere bağlı teşekküllerde çalışan işçilere ilave tediye ödeniyor. Bu çerçevede belediyede çalışan işçilere ve belediyeye bağlı teşekkül olan İETT gibi kurumlarda çalışan işçilere ilave tediye ödeniyor. Belediyelere ait şirketlerde çalışan işçilere ise kanun uyarınca ilave tediye ödenmiyor. Bu nedenle belediyeye ait şirketlere geçişi yapılan taşeron işçiler de ilave tediye alamıyor.

ASGARİ ÜCRETLİYE 745 LİRA

Kamuda kadroya geçen taşeron işçiler de dahil olmak üzere kamuda görev yapan işçilerin tamamına ilave tediyelerinin ilk üç taksidi ödendi. Asgari ücretle çalışan bekar bir işçi eylülden itibaren bir üst vergi dilimine geçtiği için ilave tediyenin son taksidinde daha yüksek vergi kesintisi olacak. Ocakta 792 TL ilave tediye alan bekar asgari ücretli, aralıktaki ödemede gelir vergisi kesintisi nedeniyle daha düşük tediye alacak. Bu da 745 TL olarak hesaplanıyor. Kamu işçisinin ücreti arttıkça eline geçen tediye miktarı da artıyor. Asgari ücretli çalışan bir kamu işçisi üç taksit ilave tediye toplamı olarak 2.377 TL aldı. 13 Aralık'ta ilave tediyenin 13 günlük son taksidi ödenecek.

MADENCİLERE TEK SEFERDE ÖDENECEK

Maden işçilerine ise 52 günlük ilave tediyenin tamamı 23 Aralık tarihinde tek seferde ödenecek. Linyit ve taşkömürü madenlerinde yer altında çalışan işçilere en az asgari ücretin iki katı tutarında ücret ödenmesi gerektiği ve yer altında çalışan işçiler gelir vergisinden muaf oldukları için en az 7.538 TL ilave tediye alacaklar. Diğer madenlerde yer altında çalışan işçilerden asgari ücretle çalışanlara ise toplam 3.769 TL ilave tediye ödenecek.

TAŞERON İŞÇİLERE 2020'DE ZAM VE EK ÖDEME YAPILACAK MI?

Kamuda çalışan taşeron işçilere yapılması beklenen enflasyon zammı ve asgari ücret zammına ilişkin yeni bir gelişme söz konusu değilken Yüksek Hakem Kurulu'nun aldığı karara göre ise;

- Belediyelerdeki taşeron işçilere de 2020 haziran ayına kadar her 6 ayda bir % 4 oranında zam yapılacak.

Bunun yanı sıra Ankara 24. İş Mahkemesi'nin verdiği karar ile asgari ücretin fazlası şeklinde çalışan işçilerin ücreti yeni asgari ücret düzeyine yükseltilecek. Hizmet alım ihaleleri ve bireysel iş sözleşmesinde belirlenen yüzde fazlası örneğin, işçi 10 fazlası ile çalışıyor ise 1 Ocak 2020 tarihinde uygulanacak günlük 85,28 brüt asgari ücretin %10 fazlası olan günlük 93,80 TL üzerinde %4 oranında zam yapılarak günlük 97,55 TL brüt olarak ücret olarak belirlenecek.