19 Kasım EYT’de son durum nedir? EYT yasası çıkacak mı? Son dakika açıklaması

EYT yasası tüm Türkiye'nin gündemine gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Başkan Erdoğan "Seçim kaybetsek de yokum" demişti. Başkan Erdoğan tarafından yapılan açıklamada özellikle devlete yük getireceği gerekçesi ile EYT konusunda bir ilerleme kaydedilmediği belirtilmişti. Son olarak Devlet Bahçeli'den EYT açıklaması geldi. MHP lideri Devlet Bahçeli, ''Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili kararını destekliyoruz'' dedi. Peki 19 Kasım EYT’de son durum nedir? EYT yasası çıkacak mı? Son dakika açıklaması detayları sayfamızda

Giriş Tarihi 19 Kasım 2019, 14:10 Güncelleme 19 Kasım 2019, 15:59
19 Kasım EYT’de son durum nedir? EYT yasası çıkacak mı? Son dakika açıklaması

İÇİNDEKİLER

Uzun süre gündemden düşmeyen EYT konusunda son durum ne oldu ? EYT yasası Meclisten çıkacak mı ? İşte EYT ile ilgili merak edilenler. Son dakika haberine göre MHP lideri Devlet Bahçeli, ''Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili kararını destekliyoruz'' dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası yaptığı açıklamada emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili konuşan Bahçeli, ''Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT'lilerle ilgili kararını destekliyoruz'' değerlendirmesinde bulundu. Detaylar takvim.com.tr'de

SON DAKİKA EYT HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BAŞKAN ERDOĞAN EYT AÇIKLAMASI YAPMIŞTI

Başkan Erdoğan açıklamasında "Tutturmuş bir EYT, erken emeklilik. İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı. Bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar bunun bedelini ödediler. Niçin erken emeklilik? Bırakalım ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını alsın.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Erken emekli olduğu zaman ideal ücreti alamayacak hem de ikinci bir iş aramak suretiyle ikinci iş ile işsizliğe öncü olacak. SGK sistemimizin çökmesini istemelerinin tek sebebi kaos ortamından kendilerine siyasi rant devşirme hesabıdır" açıklamalarına yer vermiş ve açıklama binlerce EYT mağduru tepkilerini dile getirmişti. Peki konu ile ilgili son gelişmeler neler?


EYT ÇIKACAK MI?

EYT konusunda 2002'de yapılan düzenlemenin tekrar ele alınması durumunda, 1999'dan önce işe giren tüm kadınlar prim ödemelerini doldurdukları zaman emekli olabilecek, erkekler ise 25 yılını doldurmadıkları için prim ödemelerini doldurdukları takdirde emekli olacaklardır.

EYT yasası ile son söz Erdoğan tarafında söylemiş olmakla birlikte muhalefet partilerinin açıklamaları da gecikmedi. Konu ile ilgili gelişmeler ve yasanın meclise gelme durumu ise ilerleyen günlerde yapılacak açıklamalar ile belli olacak.

EYT'NİN YILLIK MALİYETİ 100 MİLYAR LİRA

EYT'lilerin sayısının 5 ila 6 milyon civarında olduğuna dikkat çeken sosyal güvenlik uzmanları, en düşük emekli maaşı olan bin 600 lira üzerinden hesap yapılsa bile yıllık maliyetinin 100 milyar liranın üzerinde olacağına dikkat çekti. 5.9 milyon kişinin şu anda EYT olduğu biliniyor. Şu andaki rakamlarla fatura en az 113 milyar TL. Sosyal güvenlik sisteminin sürekli açık vermesine yol açan Eylül 1999 tarihinden önceki uygulama ile kadın 20, erkek 25 yıl sigortalılık 5 bin gün prim koşulunu yerine getirerek emekli olabiliyordu.

YAŞA NASIL TAKILDILAR?

1999'dan sonra üçüncü bir şart olarak yaş şartı getirildi. Emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60'a, prim gün sayısı 7 bine yükseltildi. 8 Eylül 1999'dan önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde de 44 ile 60 yaş arasında değişen kademeli geçiş süresi getirildi.
Yaş sınırı Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kapsamındakiler için de uygulandı. 23 Mayıs 2002'den geçerli olmak üzere yeni bir kademeli geçiş takvimi kabul edildi. SGK'nın uygulaması sürerken muhalefetin de kışkırtmasıyla bir kampanya başlatıldı. Muhalefet, kanun teklifi verdi, komisyon kurulmasını istedi. Ama komisyon kurulması ve teklifler devlete büyük maliyet getireceği için AK Parti ve MHP tarafından reddedildi.

UZUN VADEDE ZARAR 754 MİLYAR

Emeklilikte yaşa takılanların sayısının 6 milyona yakın olduğu belirtiliyor. İlgili devlet kurumlarının yaptığı ileriye yönelik projeksiyonlarda ise bu durumdakilerin emekli olmaları ve 20 yıla yakın maaş almaları durumda devlete gelecek ağır yük ise yıllık 754 milyar lirayı geçiyor. Başkan Erdoğan konu her gündeme geldiğinde devlete getireceği ağır yükü dikkate alarak erken emekliliğe karşı çıktı. Erdoğan bu arada Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Vedat Bilgin'e araştırma yapması talimatı verdi. Taraflarla görüşen Bilgin'e, EYT ile ilgili sunulan bir raporda bu durumdakilerin sayısının 5 milyon 954 bin 225 kişi olduğu ileri sürüldü.