Son dakika: Asgari ücret 2020 Ocak ayı zammı öncesi kritik rakam!

Son dakika: Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret zammı için son dakika gelişmesi yaşandı. Asgari ücret görüşmelerine artık bir aydan az bir süre kaldı. Aralık ayının ilk haftasında komisyon toplanacak ve 2020 yılında geçerli olacak asgari ücreti tespit edecek. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal bugün bir açıklama yaptı. Uysal yaptığı açıklamada 2019 enflasyon beklentisinin yüzde 12 seviyesine düşürüldüğünü söyledi. 2019 yılı enflasyon beklentisinin düşmesinin ardından 2020 yılı enflasyon beklentisi de düştü. Asgari ücret ile çalışanların maaşlarına enflasyon rakamına göre zam yapılması durumunda yüzde 12 oranında zam yapılacak

Giriş Tarihi 31 Ekim 2019, 18:02 Güncelleme 01 Kasım 2019, 10:44
Son dakika: Asgari ücret 2020 Ocak ayı zammı öncesi kritik rakam!

İÇİNDEKİLER

Son dakika: 2020 yılı asgari ücret görüşmelerine kısa süre kala hedef enflasyon hakkında açıklama geldi. Açıklamada enflasyon beklentisi düşürüldü. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal tarafından bugün 2019 yıl sonu enflasyon rakamları açıklandı. Asgari ücretlilerin merakla beklediği enflasyon tahminleri sonrasında asgari ücret zammı ne kadar olacağı da kısmen belirginleşti. Asgari ücret zammı oranının belirlenmesinde büyük bir rol oynayan enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte asgari ücret 2020 yılında ne kadar olacağı da belirginlik kazanmış oldu. Bu arada daha önce 2016 ve 2017 yıllarında uygulanan, geçtiğimiz sene ise 9 ay boyunca yürürlükte kalan asgari ücret desteği, 2019 yılının tamamında uygulanacak.

2020 ENFLASYON TAHMİNLERİ

Merkez Bankası'nın ve Yeni Ekonomi Planın 2020 enflasyon beklentileri şu şekilde;

Merkez Bankası: %8,2 (Enflasyon raporu-III)

Yeni Ekonomi Programı (YEP): 8,5

SON DAKİKA ASGARİ ÜCRET ZAMMI HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

HEDEF ENFLASYONA GÖRE

Yeni Ekonomi Planı'nda memur ve işçi maaşlarının hedef enflasyona göre zamlanacağı bildirilmişti.

ORAN DÜŞTÜ

Enflasyon beklentisinin düşmesi ile birlikte asgari ücret zam oranı beklentisi de düştü. Enflasyon beklentisinin düşmesi nedeniyle asgari ücret zam beklentisi de düştü. Hedef enflasyon yüzde 8.2 olarak açıklandı. Bu oranda bir asgari ücret zammı gelmesi durumunda 2020 yılında rakam 2181 TL olacak.

MERKEZ BANKASI ENFLASYON TAHMİNLERİNİ AÇIKLADI

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal yaptığı açıklamada, "Türkiye'de kredi mevduat faizleri belirgin geriledi, kredi büyümesi hız kazandı. Enflasyondaki düşüş eğilimi ile birlikte ekonomideki kademeli toparlanma sürecek. Yatırımlar zayıf seyrini koruyor, net ihracatın büyümeye katkısının azalarak devam edeceğini öngörüyoruz." Dedi.

Ayrıca Uysal yaptığı açıklamada şu şekilde konuştu:

"Finansman koşullarında iyileşmeye bağlı olarak tüketici kredileri ağustos itibariyla önemli ivme kazandı. Ticariler daha az da olsa ivmelendi. Yıllık enflasyondaki düşüş ana alt gruplara yayılırken sürükleyici temel mal ve gıda grupları oldu. TÜFE'nin ekim ayında da tek hanede kalacağını, son iki ayda ters baz etkisiyle bir miktar yükseleceğini öngörüyoruz. Öncü göstergeler ikinci yarıyılda iktisadi faaliyette ılımlı toparlanmanın sürdüğünü gösteriyor. Üçüncü çeyrekte ekonomideki ılımlı toparlanma sürerken, iş gücü piyasasındaki zayıf görünüm devam etti. 2019 sonu enflasyon tahminini yüzde 12 olarak belirledik. (Önceki tahmin yüzde 13,9) (Önceki tahmin yüzde 13,9) 2020 sonu enflasyon tahmini yüzde 8,2 olarak değişmedi. Enflasyon düşürmeye odaklı, sıkı bir para politikası duruşu ve güçlü bir politika koordinasyonu altında enflasyon kademeli olarak hedeflere yansıyacak."

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR? ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Merkez Bankası Başkanı Uysal'ın açıklamaları sonrasında asgari ücret ile çalışanlar da asgari ücrete gelecek zam oranını merak etmeye başladı. Asgari ücret ile çalışanların maaşlarına enflasyon rakamına göre zam yapılması durumunda yüzde 12 oranında zam yapılacak. Bu da şuan da mevcut net 2.020,90 TL olan asgari ücrete 243 TL zam gelmesi anlamına geliyor. Bu zam oranı uygulanması sonrasında asgari ücret 2020 yılında 2 bin 263 TL olacak

2020 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret ile çalışanlar bu zam oranına nasıl tepki vereceği ise şimdiden merak edilmeye başlandı. Çünkü Asgari ücret ile çalışanların beklentileri asgari ücretin en az 2 bin 500 TL olması yönündeydi. Bu zam oranı kesinlik taşımamakla birlikte asgari ücret belirleme komisyonu tarafından verilecek asgari ücret zam oranının ne kadar olacağı yıl sonunda gerçekleşecek görüşmeler sonucunda ortaya çıkacak.

2020 YILI ASGARİ ÜCRET ZAM ORANLARI TAHMİNLERİ

YÜZDE 8 ZAM ORANI: Maaşlara bu zam oranı uygulandığı takdirde maaşlara 161 TL zam gelecek ve asgari ücret 2 bin 181 TL'ye yükselmiş olacak.

YÜZDE 8.5 ZAM ORANI: 2020 yılında asgari ücrete bu oranda zam yapılması durumunda asgari ücrete 172 TL zam gelecek ve 2 bin 192 TL olacak.

YÜZDE 10 ZAM ORANI: Bu zam oranı açıklanırsa asgari ücrete 202 TL zam gelecek ve 2 bin 222 TL'ye asgari ücret çıkmış olacak.

YÜZDE 12 ZAM ORANI: Bu zam oranı ile maaşlara 243 TL zam yapılır. Asgari ücret 2 bin 663 TL'ye çıkar.

YÜZDE 13.96 ZAM ORANI: Bu zam oranı ile maaşlara 281 TL zam yapılır. Maaşlar 2 bin 301 TL olur.

YÜZDE 15 ZAM ORANI: Herkesin merakla beklediği zam oranı yüzde 15 uygulandığı takdirde maaşlar 303 TL artar ve asgari ücret 2 bin 323 TL'ye ulaşır.

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ NEDİR?

Daha önce 2016 ve 2017 yıllarında uygulanan, geçtiğimiz sene ise 9 ay boyunca yürürlükte kalan asgari ücret desteği, 2019 yılının tamamında uygulanacak. 5510 sayılı Kanunun geçici 78 inci maddesi kapsamında uygulanan bu destek ile işverenlere destek sağlanması amaçlanıyor.

Kanuna göre, asgari ücret desteği bu yıl da 12 ay devam edecek. Haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalıları çalıştıran işverenlerce, 2018 yılının aynı ayına ilişkin SGK'ye verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde prime esas günlük kazancı 102 lira ve altında bildirilen sigortalıların bu yıl cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ile prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam tutar, bu yıl ilk defa kanun kapsamına alınan iş yerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının ocak-aralık dönemi için bu maddede belirtilen tutarlarla çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin SGK'ye ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek.