Kadroya geçen taşeron işçilere bayram yardımı yapılacak

Kadroya geçen taşeron işçiler ile ilgili yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bu bağlamda 3.5 milyon kamu çalışanının yüzü gülecek. Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde çalışanlara müjdeli haber geldi. Yüksek Hakem Kurulu kararına göre belediye şirketleri bünyesine çalışan ve 4/D 'li işçilere, Kurban Bayramı öncesi bayram ikramiyesi olarak bilinen bayram yardımı yapılacak..

Giriş Tarihi 08 Ağustos 2019, 11:14 Güncelleme 10 Ağustos 2019, 11:16
Kadroya geçen taşeron işçilere bayram yardımı yapılacak

İÇİNDEKİLER

Taşerona müjdeli haber verildi. Kadroya geçen taşeron işçileri ve kamu işçilerine bayram ikramiyesi verilecek. Bayram öncesi ikramiye olarak bilinen bayram yardımı için tarih belli olurken ilave tediye ödemeleri için tarih henüz netleşmedi. Kadroya geçen taşeron işçileri ile kamu işçilerine bayram yardımı yapılacak.

Kadroya geçen taşeron işçileri ile kamu işçilerine bayram yardımı!

Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde çalışanlara müjdeli haber geldi. Yüksek Hakem Kurulu kararına göre belediye şirketleri bünyesine çalışan ve 4/D 'li işçilere, Kurban Bayramı öncesi bayram ikramiyesi olarak bilinen bayram yardımı yapılacak.. Kadroya geçen taşeron işçileri ile kamu işçilerine beklenen müjdeli haber geldi. Kadroya geçen taşeron işçileri ile kamu işçilerine bayram yardımı yapılacak. Yüksek Hakem Kurulu kararına göre; işçilere Kurban Bayram'ından bir hafta önce 75 lira bayram harçlığı verilecek...

Kadroya geçen taşeron işçileri ile kamu işçilerinin bayram öncesi ikramiye bekleyişleri başladı. Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde çalışmakta olan, belediye şirketleri bünyesine çalışan ve 4/D'li işçilere, Kurban Bayramı öncesi bayram ikramiyesi olarak bilinen bayram yardımı yapılacak. Yüksek Hakem Kurulu kararına göre; işçilere Kurban Bayram'ından bir hafta önce 75 lira bayram harçlığı verilecek. Vergi kesintisi ile işçilerin hesaplarına 53-56 lira yatacak. İşçilerin bayram yardımı paraları 4 Ağustos tarihinden sonra hesaplara yatacak.

En düşük işçi ücretinin brüt 3500 olması talebi

Hükümet ve Türk-İş yetkilileri arasındaki ilk görüşmede Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi'ne dair taleplerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a sunmuştu. Türk-İş'in, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk altı ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda enflasyon artı 3 puan refah payını içeren talebine karşılık Bakan Selçuk "İnşallah uzlaşıyla kamuda çalışan işçilerimizin mali haklarını, imkanlar çerçevesinde düzenleyerek nihai bir sonuca ulaştıracağız" değerlendirmesinde bulunmuştu.

MEMURLAR VE ÖZEL SEKTÖR SÖZLEŞMELERİ AÇISINDAN DA ÖNEM TAŞIYOR

Kamu işçileriyle ilgili söz konusu Toplu İş Sözleşmeleri, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu sözleşmelerin çerçevelerini de belirlemesi açısından da önem taşıyor.

TİS'DEN EN BÜYÜK BEKLENTİ 4/D'Lİ SÜREKLİ İŞÇİLERİN

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın önceki açıklamalarında ifade ettiği ve taşeron şirketlerden kamuda genel idarelere geçen 4/D'li sürekli işçilerin gerek Meclis Başkanlığı'na onbinlerce dilekçe ile başvurdukları gerekse de meydanlarda ve sosyal medyada sık sık dile getirdikleri kamu işçileri toplu sözleşmesine kendilerinin de dahil edilmesi yaklaşık yüzbinlerce işçiyi doğrudan ilgilendiriyor.

TAŞERON ŞİRKETLERDEN KADROYA GEÇTİLER

Taşeron şirketlerden 4/D sürekli işçi kadrosuna geçen işçiler YHK toplu sözleşme hükümlerine göre ücret alıyorlar ve buradaki 2020 yılı sonlarına kadar alacakları zam oranı yıllık yüzde 4+4 şeklinde düzenlenmiş ve TÜİK'in geçen yıl açıkladığı %26'lık enflasyonun çok gerisinde kalmıştı. Özlük ve mali haklarında da kamuda kendileri gibi çalışan diğer işçilerden farklı hükümlere tabi olan işçiler bu yıl yapılacak TİS görüşmelerinde kendilerinin de kamu işçileri TİS hükümlerine dahil edilmesini bekliyorlar.

4/D'Lİ İŞÇİLER 2021'İ BEKLEMESİN

Kamu işçileri toplu sözleşmesi 2019 ve 2020 yılları için yapılacak. Şayet kadroya geçen işçiler bu yapılacak olan TİS'e dahil edilmezler ve farklı bir düzenleme yapılmaz ise TİS umutları 2021 yılına ertelenmiş olacak. Aileleri ile birlikle milyonlarca kişiyi ilgilendiren bu görüşmelerden işçiler müjdeli haber bekliyorlar.

Seyyanen zam: tüm çalışanlara eşit zam yapılması anlamına gelmektedir.

Yani belli bir çalışan grubuna %lik zam değil, eşit zam yapılmasıdır. %lik zamda herkes maaşına göre farklı zam alır. Seyyanen zamda ise zam atıyorum 50 tl ise, herkesin maaşı o kadar artar. Bu açıdan seyyanen zam, düşük maaşlı çalışan için faydalıdır.

Emekli maaşlarına da seyyanen zam isteği

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emekli aylıklarına yapılacak artışlarla ilgili, "Enflasyon oranındaki artışlar, emeklilerin taleplerini karşılamaktan uzak. Emekli aylıklarına seyyanen artışlar yapılmalıdır. Yüksek enflasyona karşı emeklilerimizi sadece seyyanen zamlar koruyabilir." değerlendirmesinde bulundu. Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 20,30 olduğunu anımsatarak, bu oranla emekli aylıklarına yapılacak zam miktarının da belirlendiğini vurguladı.

Emeklilerinin aylıklarına 2019'un ilk altı aylık döneminde yüzde 10,19 oranında artış yapılacağını bildiren Ergün, şunları kaydetti: "Enflasyon oranındaki artışlar, emeklilerin taleplerini karşılamaktan uzak. Emekli aylıklarına seyyanen artışlar yapılmalıdır. Yüksek enflasyona karşı emeklilerimizi sadece seyyanen zamlar koruyabilir. Eşel mobil sistemi olan altı aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artışına göre emekli aylıklarına yapılan zamlar, yıllık TÜFE artışına kıyaslandığında enflasyon kaybı ortaya çıkmaktadır." Ergün, emekli aylıklarına yıllık TÜFE artışları oranında artış yapılmasının da mağduriyetlerin önüne geçebileceğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Yüzdeli zamlar, koruyucu bir sistem olmadığı gibi hesaplama yöntemleri de aylıkları düşürmektedir. Bu nedenle yıllardır dikkati çektiğimiz intibak düzenlemesinin yapılaması kaçınılmazdır. TBMM'den öncelikli beklentimiz, emekli aylıkları arasındaki adaletsizliği ortadan kaldıracak, kalıcı bir intibak düzenlemesinin bir an önce yasalaştırılmasıdır."