Merkez harekatı

Cumhurbaşkanı 'Dolardaki yükselişi Merkez çözecek' dedi. Başbakan Davutoğlu ekonomi kurmaylarını toplayıp, doların frenlenmesi için tüm silahların kullanılmasını istedi. Kaos lobisine geçit verilmeyecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Mart 2015 Güncelleme 09 Mart 2015, 01:57
Merkez harekatı

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, önceki gün Gaziantep'te yaptığı konuşmada, "Dolardaki yükselişi Merkez Bankası çözecek, ben mi çözeceğim" sözlerinin hemen ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu ekonomi kurmaylarını topladı. ABD'den dönen Başbakan Davutoğlu, ayağının tozuyla, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Hazine Müsteşar Vekili Cavit Dağdaş ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş'tan ayrı ayrı brifing aldı. Rekor üstüne rekor kırarak 2.64 TL'ye kadar yükselen dolardaki tırmanışa seyirci kalan Merkez Bankası'nın atabileceği adımlar konuşuldu. Dolardaki değer artışının frenlenmesi için elde olan silahların kullanılması istendi.

DÖRT KOLDAN MÜCADELE

Görüşmelerde,
dolar üzerinden kaos planı yaratmak isteyenlere karşı dört koldan harekete geçilmesi, kurumların bu lobilerin ekmeğine yağ sürmemesi mesajı verildi. Kriz algısı yaratmak isteyen, dövizden nemalananlara karşı ilgili kurumların atabileceği adımlar belirlendi. Dolarla oynayanların belirlenmesi için SPK da harekete geçti. Merkez Bankası'nın elinde iki önemli silah bulunduğuna dikkat çeken yetkililer, "İhalelerle ve doğrudan satışla dövize müdahale edebilir, faiz oranlarını değiştirilebilir. Piyasaya sağladığı likiditeyi azaltarak, gecelik repo oranlarını yukarı çekebilir. Böylece spekülatif TL talebinin önü kesilebilir" değerlendirmesini yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bugün Bakanlar Kurulu toplantısı yapılacak. Bu trafiğin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Merkez Bankası Başkanı Başçı ve Başbakan Yardımcısı Babacan'la üçlü bir görüşme yapması bekleniyor.

PPK'NIN YAPISI DEĞİŞİYOR

Merkez Bankası'nın politika setinde ve Merkez Bankası Kanunu'nda değişiklik seçeneği de masada. Merkez'in, Kalkınma ve Ekonomi Bakanlıkları ile Hazine uzmanlarının da içinde yer aldığı bir Para Politikası Kurulu (PPK) modelinin gündeme gelebileceğine dikkat çekiliyor.

Hazal ATEŞ