Torba'dan 200 bin kişiye iş müjdesi çıktı

Toplumun hemen her kesimini ilgilendiren torba yasa ile milyonlarca kişi borçlarını ödeme imkanına kavuşurken; 200 bin işsize de iş kapısı açılıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Aralık 2010 Güncelleme 06 Aralık 2010, 13:55
Torba’dan 200 bin kişiye iş müjdesi çıktı

İÇİNDEKİLER

Cumhuriyet tarihinin en büyük yapılandırma çalışması binlerce işsizin de yüzünü güldürecek. Bazı borçların yeniden yapılandırılması ve bazı kanunlarda değişiklik öngören torba yasa tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan alt komisyona gönderildi. 113 maddelik tasarıyla milyonlarca kişi devlete olan borçlarını ödeme imkanı bulacak. Yapılan düzenlemelerle 200 bin işsize de iş kapısı açılacak. Düzenlemede öne çıkan maddelerden bazıları şöyle:

YEŞİL KARTLIYA İŞ TEKLİFİ

10 yıl boyunca yeni istihdam oluşturulması halinde, işverenin ödemesi gereken SSK primleri işsizlik fonundan karşılanacak.

İstihdam teşvikleri 31 Aralık 2015'e kadar uygulanacak. Teşviklerden 18-29 yaş arası gençler, bütün kadınlar ve mesleki eğitim alanlarla mesleki yeterlilik belgesi olanlar yararlanacak.

İstihdam düzenlemeleriyle 200 bin işsiz, iş sahibi olacak; düzenlemelerden 400 bin kişi yararlanacak.

İstihdamla ilgili maddelerin devlete maliyeti 1.5 milyar lira olacak.

Yeşil kart sahiplerine 3 kere iş teklifi yapılacak. Bu iş teklifini kabul etmezlerse kartları iptal edilecek.

İş bulup başlayan yeşil kartlının kartı, 'askıya alınacak'. Yeniden işsiz kalırsa kartı otomatik olarak aktif hale gelecek.

Öğrenim kredisi ve harcı alan ancak mezun olduktan sonra bu borcu ödemeyen 1 milyon kişinin, 1.5 milyarlık borcu yeniden yapılanacak.

Sanatçılar, sporcular, taksi şoförleri başta olmak üzere geçici tarım işçileri ve geçici işçilerin emekli olmak için 30 gün yerine 17 gün emeklilik primi yatırmaları yeterli olacak.