6 ay sonra bir ilk: İsrail ve GKRY, İran'a olası bir saldırıyı simüle eden ortak tatbikat gerçekleştirdi

Katil İsrail, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) hava kuvvetleri, İran'a yönelik olası bir saldırıyı simüle eden ortak tatbikat gerçekleştirdi. İsrail Hava Kuvvetleri'nin Gazze Şeridi ve Lübnan'daki saldırılarla meşgul olması nedeniyle 6 ay önce tüm tatbikatları askıya aldığı ancak Tahran'ın tehditleri gölgesinde tatbikatlara yakın zamanda yeniden başladığı kaydedildi. İki ülke arasında gerginlik artarken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, isim vermeden üstü kapalı bir şekilde Tahran’ı tehdit ederek “Kim bize zarar verirse biz de ona zarar veririz.” dedi. İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemiş, saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan 2'si general rütbesinde toplam 7 İranlı yetkili ölmüştü.

Giriş Tarihi 11 Nisan 2024, 16:10 Güncelleme 11 Nisan 2024, 23:01
6 ay sonra bir ilk: İsrail ve GKRY, İran’a olası bir saldırıyı simüle eden ortak tatbikat gerçekleştirdi

İÇİNDEKİLER

İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) hava kuvvetleri, İran'a yönelik olası bir saldırıyı simüle eden ortak tatbikat gerçekleştirdi.

İSRAİL RADYOSU DUYURDU
İsrail ordu radyosunun haberine göre, tatbikat son birkaç gün içinde yapıldı. Haberde, "Tatbikat, İran'a yönelik bir saldırı üzerinde çalışmak için tasarlandı." ifadeleri kullanıldı.

6 AY SONRA BİR İLK
İsrail Hava Kuvvetleri'nin Gazze Şeridi ve Lübnan'daki saldırılarla meşgul olması nedeniyle 6 ay önce tüm tatbikatları askıya aldığı ancak Tahran'ın tehditleri gölgesinde tatbikatlara yakın zamanda yeniden başladığı kaydedildi.

İSRAİL SALDIRISI: 2'Sİ GENERAL RÜTBESİNDE TOPLAM 7 İRANLI YETKİLİ ÖLMÜŞTÜ
İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemiş, saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan 2'si general rütbesinde toplam 7 İranlı yetkili ölmüştü.

Saldırıya hızlıca misillemede bulunacağını duyuran İran, olaydan ABD'yi de sorumlu tutmuştu.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, 10 Nisan'da X platformundan yaptığı paylaşımda, İran topraklarından İsrail'e saldırı düzenlenmesi halinde İran'ı hedef alacaklarını kaydetmişti.

ABD Başkanı Joe Biden da yine 10 Nisan'daki açıklamasında, olası bir İran tehdidine karşı İsrail'e "sarsılmaz" şekilde destek vermeye devam edeceklerini belirtmişti.

ABD Başkanı Joe Biden

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da bugün İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde "İran ile onun bölgedeki vekil örgütlerinin tehditleri karşısında" İsrail'e tam destek verdiklerini ve Tel Aviv'in yanında olduklarını iletmişti.

(CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla

ABD'den yayın yapan Axios internet sitesinin 2 İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberinde, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla'nın, İran'ın, İsrail'e yönelik saldırı tehditlerini ele almak için bugün İsrail'i ziyaret edeceği belirtilmişti.

İsrail savaş kabinesinin de Hamas'la ateşkes ve esir takası ile İran'ın olası misilleme saldırısı gündemiyle bugün yerel saatle 19.30'da toplanacağı bildirilmişti.


KİM BİZE ZARAR VERİRSE BİZ DE ONA ZARAR VERİRİZ
İsrail'in, İran'ın Suriye'nin başkenti Şam'daki konsolosluk binasına hava saldırısı düzenlenmesiyle iki ülke arasında gerginlik artarken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, isim vermeden üstü kapalı bir şekilde Tahran'ı tehdit ederek "Kim bize zarar verirse biz de ona zarar veririz." dedi.

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, ülkedeki Tel Nof Hava Üssü'nü ziyaret eden Başbakan Netanyahu, İran'ın olası saldırısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şam'daki konsolosluk binasının hedef alınmasının ardından İran'ın İsrail'e saldırıda bulunacağı ihtimali tartışılırken Netanyahu, ülkesinin savunma ve saldırı açısından tüm güvenlik ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda olduğunu iddia etti.

Netanyahu, İsrail'in zor bir dönemde geçtiğini belirterek bir yandan Gazze'de tüm hızıyla süren saldırılara devam ettiklerini bir yandan da İsrailli esirlerin geri dönmesi için aralıksız çabalarını sürdürdüklerini söyledi.

Diğer bölgelerde de birtakım sıkıntılı senaryolara hazırlıklı olduklarını kaydeden Binyamin Netanyahu, "Basit bir kural belirledik; kim bize zarar verirse biz de ona zarar veririz." ifadesini kullandı.



ABD BASININDAN BOMBA İDDİA
Amerikan televizyon kanalı Bloomberg, istihbarat raporlarına dayandırdığı haberinde, İran veya İran destekli grupların İsrail'e geniş çaplı füze saldırısı düzenleyebileceğini bildirdi.

Saldırının "her an" gerçekleşebileceği belirtilirken, İsrail'deki askeri noktaların hedef alınacağı iddia edildi.



İran'ın saldırısında yüksek hassasiyetli füzeler veya insansız hava araçları kullanabileceğinden endişe duyulurken, saldırının ne zaman gerçekleşeceğinin önemli olduğu belirtildi.



İT DALAŞI HAVA ULAŞIMINI DA VURDU
İran - İsrail hattındaki it dalaşı hava ulaşımını da etkiledi.

Alman hava yolu şirketi Lufthansa'nın, İran'ın başkenti Tahran'a gerçekleştirilmesi ve Tahran'dan yapılması planlanan uçuşları güvenlik sebebiyle durdurduğu bildirildi.

ABD: GERGİNLİĞİ ARTIRMAK İRAN'IN DA ÇIKARINA DEĞİL
ABD, İran'ın İsrail'e yönelik tehditleri karşısında İsrail'e tam destek verdiklerini belirterek, "Gerginliği artırmak İran'ın da bölgenin de dünyanın da çıkarına değil." açıklamasında bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında, konuya ilişkin açıklama yaptı.

Orta Doğu'da gerginliğin artma riskinden endişe duymaya devam ettiklerini kaydeden Miller, özellikle İran'ın İsrail'e yönelik tehditlerinin endişe verici olduğunu söyledi. Miller, ABD'nin, bu tehditler karşısında İsrail'e tam destek verdiğini dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın konuya ilişkin diplomasi trafiği yürüttüğünü ve aralarında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yanı sıra Çinli ve Suudi mevkidaşlarıyla görüştüğünü belirten Miller, aynı zamanda Avrupalı müttefiklerle de irtibatta olduğunu kaydetti.

Miller, Blinken'ın İran'a açık bir mesaj verilmesini istediğini belirterek, "Gerginliği artırmak İran'ın da bölgenin de dünyanın da çıkarına değil." dedi. İsrail, İran'ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesindeki konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde, 7 kişi ölmüştü. Saldırıda 6 Suriye vatandaşı da hayatını kaybetmişti.