Son dakika: İsrail İran'ın Şam Büyükelçiliği hedef aldı: 2'si general 7 ölü! Reisi'den mesaj: Saldırı cevapsız kalmayacak

Son dakika haberleri... İran'ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesindeki konsolosluk binası F-35 savaş uçaklarından fırlatılan 6 füzeyle hedef alındı. İran'ın İsrail'i sorumlu tuttuğu saldırıda Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi ve Tuğgeneral Muhammed Hadi Hac Rahimi ile 5 yetkilinin hayatını kaybettiği belirtildi. Öte yandan IRNA haber ajansına göre İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Şam saldırısının cevapsız kalmayacağını söyledi.

Giriş Tarihi 01 Nisan 2024, 18:18 Güncelleme 02 Nisan 2024, 11:59
Son dakika: İsrail İran’ın Şam Büyükelçiliği hedef aldı: 2’si general 7 ölü! Reisi’den mesaj: Saldırı cevapsız kalmayacak

İÇİNDEKİLER

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Şam'daki diplomatik misyonuna "İsrail'in düzenlediği" saldırıda 2 generalin de aralarında olduğu 7 kişinin öldüğünü duyurdu.

SALDIRILAR CEVAPSIZ KALMAYACAK
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan İran konsolosluk binasına İsrail'in düzenlediği saldırıyı kınadığını duyurdu. Reisi, 7 kişinin hayatını kaybettiği saldırının 'cevapsız kalmayacağını' belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, yaptığı açıklamada, "Siyonist rejimin İran İslam Cumhuriyeti'nin Şam'daki konsolosluk binasına yönelik saldırgan ve alçakça eylemi, Sardar Mohammad Reza Zahedi ve Sardar Mohammad Hadi Haji Rahimi ile 5 arkadaşlarının şehit edilmesiyle sonuçlanmıştır Uluslararası kuralların açık bir ihlali olan bu insanlık dışı saldırıyı kınıyorum." dedi.

İran'ın başkenti Tahran'daki Filistin Meydanı'nda toplanan İranlılar, İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'daki İran diplomatik misyonuna düzenlenen hava saldırısını protesto etti. İran ve Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, İsrail ve ABD aleyhine slogan attı. (1 Nisan 2024)İran'ın başkenti Tahran'daki Filistin Meydanı'nda toplanan İranlılar, İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'daki İran diplomatik misyonuna düzenlenen hava saldırısını protesto etti. İran ve Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, İsrail ve ABD aleyhine slogan attı. (1 Nisan 2024)

Reisi, İsrail'in başarısız olduğunu ve gündemine 'suikastları' aldığını vurgulayarak, "Direniş Cephesi mücahitlerinin inanç ve iradesi karşısında defalarca yenilgiye uğrayan ve başarısızlığa uğrayan Siyonist rejim, kendini kurtarma mücadelesinde suikastları gündemine almıştır ancak bilmelidir ki bu tür insanlık dışı tedbirlerle uğursuz hedeflerine asla ulaşamayacaktır. Gün geçtikçe direniş cephesinin güçlenmesine ve özgür milletlerin onların gayrimeşru doğasına karşı duyduğu tiksinti ve nefrete şahit oluyoruz. Bu alçakça cinayet cevapsız kalmayacaktır" ifadelerini kullandı.

F-35'LERDEN ATILAN FÜZELERLE VURULDU
İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, İran'ın Şam Büyükelçisi Ekberi, İsrail'in İran'ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesindeki konsolosluk binasını F-35 savaş uçaklarından fırlatılan 6 füzeyle hedef aldığını belirtti.

İranlı Büyükelçi, İran'ın saldırıya "hızlı, doğrudan ve güçlü" şekilde karşılık vereceğini sözlerine ekledi.

DEVRİM MUHAFIZLARINDAN AÇIKLAMA
Devrim Muhafızları Ordusu, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına düzenlenen saldırıya ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

2'Sİ GENERAL 7 KİŞİ ÖLDÜ
Açıklamada, İran'ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesindeki konsolosluk binasına İsrail tarafından füze saldırısı düzenlediği belirtilerek, saldırıda Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi ve Tuğgeneral Muhammed Hadi Hac Rahimi ile 5 yetkilinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Saldırıda ölen İranlı Tuğgeneral Zahidi

Saldırıda hayatını kaybedenlerin isimlerinin ise Hüseyin Emanullahi, Mehdi Celaleti, Muhsin Sadakat, Ali Aga Babayi ve Ali Salihi Ruzbehani olduğu açıklandı.

İranlı General Zahidi'nin bir dönem Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü'nün Suriye ve Lübnan sorumlusu olarak görev yaptığı belirtildi.

Saldırıda Şam'daki İran Konsolosluğu ve çevresindeki binaların da zarar gördüğü kaydedildi.

İRAN BÜYÜKELÇİLİĞİNİ İSRAİL Mİ HEDEF ALDI?
İran Büyükelçiliğine yönelik hava saldırısını terör devleti İsrail'in düzenlediği iddia ediliyor. Saldırıyı kimin düzenlediğine ilişkin henüz net bir bilgi bulunmuyor.


ABD, İRAN'A "ŞAM'DAKİ DİPLOMATİK MİSYONUNA YÖNELİK SALDIRIDA DAHLİ BULUNMADIĞINI" BİLDİRDİ

ABD, Tahran'ın Şam'daki diplomatik misyonuna yönelik saldırıda dahli bulunmadığını İran'a aktardığı bildirildi. ABD'den yayın yapan "Axios" sitesine göre, bir Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Axios'a verdiği demeçte "ABD'nin saldırıda dahli olmadığını ve saldırıdan önceden haberdar olmadığını" ifade etti.

Yetkili, ABD'nin bunu İran'a doğrudan aktardığını kaydetti.

İran Devrim Muhafızları Ordusundan dün yapılan açıklamada, İran'ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesindeki konsolosluk binasına İsrail tarafından düzenlenen füze saldırısında Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi ile Tuğgeneral Muhammed Hadi Hac Rahimi dahil 7 yetkilinin hayatını kaybettiği duyurulmuştu.

Tel Aviv yönetimi ise İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına düzenlenen saldırıyı resmi olarak üstlenmedi.

İsrail'den Kanal12'nin haberine göre, Suriye'de İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan komutan Zahidi'nin düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybetmesiyle Tel Aviv yönetimi, diplomatik misyonlarında alarm durumuna geçti.

Siyonist İsrail güvenlik makamlarının, İran'ın suikaste İsrail'in dünya genelindeki diplomatik misyonlarına saldırarak karşılık verebileceğini değerlendirdiği aktarıldı.

Suriye'de kendisine atfedilen diğer saldırılarda olduğu gibi Tel Aviv yönetimi Şam'da İran'ın konsolosluk binasına düzenlenen saldırıyı resmi olarak üstlenmedi.

İşgalci İsrail basını, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden 5 kişinin tamamının İran'ın askeri personeli olduğunu bildirdi.

İsrail ordu radyosunun haberinde, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına düzenlenen saldırıda ölenlerin tamamının İran'ın askeri personeli olduğu ve İranlı diplomatların zarar görmediği aktarıldı.

SURİYE DIŞİŞLERİ BAKANI FAYSAL EL-MİKDAD, İRANLI MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ
Öte yandan Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad, saldırıya uğrayan İran'ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesini ziyaret ederek İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ı telefonla aradı.

Burada basına açıklama yapan Suriyeli Bakan, "Masumların ölümüne neden olan bu terör saldırısını şiddetli şeklinde kınıyoruz. Suriye, İran'ın yanında durmaya devam edecektir. İsrail'in bu saldırısı Gazze'de Filistin halkına karşı yürüttüğü savaşta yaşadığı sefil başarısızlığın bir göstergesidir." ifadelerini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN