İsrail ordusu beyaz bayrak taşıyan 3 İsrailli esiri 'yanlışlıkla' öldürdüğünü açıklamıştı! Tel Aviv'de Netanyahu'ya isyan!

Katil İsrail, 7 Ekim’den bu yana Gazze’de soykırımına devam ederken İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari 3 İsraillinin yanlışlıkla öldürüldüğünü söylemişti. Öldürülen 3 esirin, İsrailli askerler tarafından vuruldukları sırada beyaz bayrak sallayıp, İbranice bağırarak yardım istediği ortaya çıktı. Yaşanan olayın ardından esir yakınları Tel Aviv sokaklarına çıkarak Netanyahu’ya esir takası çağrısında bulundu. Savaş Kabinesi’nin ve Başbakan Netanyahu’nun esir aileleri ile görüşmekten kaçındıklarını dile getiren, aynı zamanda ABD vatandaşlığı bulunan Chen, "ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmek, Savaş Kabinesi ile görüşmekten daha kolay." diye konuştu.Öte yandam İngiliz yayın kuruluşu LCB'ye çıkan İsrailli sözcü "Filistinli olduğunu düşündüğünüz için mi vurdunuz" sorusuna yanıt veremedi.

Giriş Tarihi 17 Aralık 2023, 10:51 Güncelleme 17 Aralık 2023, 14:56
İsrail ordusu beyaz bayrak taşıyan 3 İsrailli esiri ’yanlışlıkla’ öldürdüğünü açıklamıştı! Tel Aviv’de Netanyahu’ya isyan!

İÇİNDEKİLER

İsrail'in 71 gündür katliamlarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin aileleri, dün 3 esirin İsrail askerlerinin ateşiyle öldürülmesi üzerine Binyamin Netanyahu hükümetinden "acilen" esir takası anlaşması yapmasını istiyor.

7 Ekim'den bu yana Gazze'de tutulan İsrailli esirlerin ailelerinin oluşturduğu Rehineler ve Kayıp Aileleri Forumu, Tel Aviv'de İsrail ordu karargahının önündeki "Rehineler Meydanı" adını verdikleri alanda toplanarak açıklama yaptı.

Yüzlerce İsrailli de ailelere destek olmak için alana geldi.

İsrail ordusunun dün Gazze'de 3 İsrailli esiri "yanlışlıkla" öldürdüğünü duyurması, Gazze'deki Filistin direniş hareketi Hamas'la yeniden bir esir takası anlaşmasına varılarak esirlerin geri getirilmesi için İsrail'de çağrıları artırdı.

"ABD BAŞKANI İLE GÖRÜŞMEK DAHA KOLAY"
Meydanda toplanan esir aileleri, Gazze'deki esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin hükümetten bir plan sunmasını beklediklerini duyurdu.

Oğlu Itay Chen (19) Gazze'de esir tutulan Ruby Chen, aileler adına yaptığı konuşmada, esir aileleri olarak İsrail hükümetinin "Savaş Kabinesi"nin kendileriyle görüşmesini ve esir takası anlaşması konusunda "hangi teklifin masada olduğunu" anlatmalarını istediklerini söyledi.

Savaş Kabinesi'nin ve Başbakan Netanyahu'nun esir aileleri ile görüşmekten kaçındıklarını dile getiren, aynı zamanda ABD vatandaşlığı bulunan Chen, "ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmek, Savaş Kabinesi ile görüşmekten daha kolay." diye konuştu.

İsrailli esir yakını, elinde taşıdığı kum saatini kaldırarak, "Vaktimiz yok, bu yüzden hem burada hem de ABD'de bu kum saatiyle dolaşıyorum. Esirler için zaman doluyor." uyarısında bulundu.

Kardeşi Gazze'de esir tutulan bir diğer İsrailli Dany Elgarat, 3 İsrailli esirin öldürüldüğü olaydan, onları öldüren İsrail askerlerinin değil, "onları oraya gönderenlerin sorumlu olduğunu" ifade etti.

Elgarat, "İsrail hükümeti, Hamas'la bir esir takas planı" açıklayana kadar Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı karargahı önünde "kamp kurma" eylemi yapacaklarını anlattı.

Esir yakını Inbal Zach da yaptığı açıklamada, "Hükümetimizden onları (İsrailli esirleri) canlı olarak geri getirmesini istiyoruz. Bekleyecek daha fazla vakitleri yok." dedi.

Zach, "İsrail hükümetinden sadece bizimle konuşmasını ve ellerinde nasıl bir anlaşma olduğunu, masada ne olduğunu bize bildirmelerini istiyoruz. Çünkü sevdiklerimizin gündemin dışında tutulmalarını istemiyoruz. Onların canlı bir şekilde geri getirilmeleri hükümetin başlıca gündemi olmalı." ifadelerini kullandı.

BEYAZ BAYRAK TAŞIYORLARMIŞ
İsrailli bir ordu yetkilisi, Gazze Şeridi'nde İsrail askerleri tarafından "yanlışlıkla" öldürülen 3 esirin ateşkes anlamında beyaz bayrak taşıdıklarını açıkladı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki bombardımanı sürüyor. İsrail ordusunun sivillere yönelik düzenlediği saldırılarda, bölgede esir tutulan İsraillilerde hedef oluyor. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari'nin dün yaptığı 3 İsrailli esirin "yanlışlıkla" öldürüldüğü açıklaması İsrail'de büyük tepkiye neden olurken, İsrailli bir yetkili daha şoke eden bir açıklama yaptı.

İsmi açıklanmayan İsrail ordu yetkilisi, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde öldürülen 3 İsrailli esirin ateşkes anlamında beyaz bayrak taşıdığını açıkladı. Telefonla gazetecilere açıklama yapan yetkili, "Esirlerin hepsi gömleksizdi ve ellerinde beyaz bir bez asılı sopa vardı. Asker, tehdit olarak algılayarak ateş açtı. İki esir hemen orada öldü, diğeri ise yaralı olarak bir binaya sığındı fakat binadan çıktığı anda bir asker tarafından 3. esir de öldürüldü" dedi.

IDF Sözcüsü Hagari dün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde esir tutulan 3 İsraillinin askerler tarafından tehdit olarak algılandığını, ardından da askerlerin esirlere ateş açtığını duyurmuş, öldürülen esirlerin isimlerini Yotam Haim, Samer Talalka olarak açıklarken, 3. esirin ismini ailesinin talebi üzerine belirtmemişti.

İSRAİL: SORUMLUSU BİZİZ

Öte yandan Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, söz konusu esirlerin, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu öldürülmesine işaret ederek, "Sorumlusu biziz." ifadesini kullandı.

Konu, İngiltere merkezli LBC yayın platformunda ele alındı. İngiliz sunucu, İsrailli bir sözcüye, sivillerin Filistinli sanıldığı için mi öldürüldüğünü sordu.

İsrailli yetkili, siviller ve savaşçılar arasında ayrım yapma konusunda çok net bir misyonları olduğunu öne sürdü.

'FİLİSTİNLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ İÇİN Mİ VURDUNUZ' SORUSU

Sorusuna yanıt almak isteyen sunucu, "Sadece soruma cevap verin. IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri), onları Filistinli sivil olduğunu düşündüğü için mi vurdu?" diye sordu.

CEVAP VERMEKTE ZORLANDI

IDF'nin olayı incelediğini söyleyen sözcü, "Bu konuda yorum yapamam. Net biçimde korkunç bir hataydı." demekte yetindi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN