İngiltere’de Gazze krizi tırmanıyor! Filistin gösterilerine karşı çıkan bakan görevden alındı: Sıra Rishi Sunak’ta

İngiltere’de düzenlenen Gazze’ye destek mitinglerinin ardından İçişleri Bakanı Suella Braverman krizi devam ediyor. Soykırımcı İsrail’e karşı bir araya gelen yüz binlerce protestocunun “nefret yürüyüşü” düzenlediğini iddia eden ve protestolara karşı çıkan İçişleri Bakanı Suella Braverman görevden alındı. Sıra Başbakan Rishi Sunak’ta.

Giriş Tarihi 12 Kasım 2023, 15:34 Güncelleme 13 Kasım 2023, 16:27
İngiltere’de Gazze krizi tırmanıyor! Filistin gösterilerine karşı çıkan bakan görevden alındı: Sıra Rishi Sunak’ta

İÇİNDEKİLER

İşgalci İsrail soykırıma devam ederken İngiltere'de Filistin'i destekleyen yüz binlerce kişinin düzenlediği eylemler "10 Numara"daki derin krizi ortaya çıkardı. Filistin'e destek için sokaklara dökülen yüz binlerce göstericiyi antiesemitizmle suçlayan, Filistin nefretini ve İsrail'e desteğini her fırsatta dile getiren İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman görevden alındı.

FİLİSTİN DÜŞMANI BAKAN GÖREVDEN ALINDI

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın önümüzdeki birkaç gün içinde İçişleri Bakanı Suella Braverman dahil üst düzey ekibin, değiştirmesi beklenirken Suella'nın ise karşı atak yapacağı düşünülüyordu. Sunak beklenen adımı attı. Londra'daki Gazze'ye destek gösterilerini yasaklamaya kalkışan ama başaramayan, emniyet müdürüne bile sözünü geçiremeyen, Filistin nefretini ve İsrail'e yönelik desteğini her fırsatta dile getiren İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman görevden alındı.

SUELLA'NIN GİDİŞİ SOKAĞIN ZAFERİ

İngiltere'de 14 Ekim'den beri her cumartesi düzenlenen Filistin'e destek yürüyüşlerinin organizatörlerinden Savaşı Durdur Koalisyonu, gösterileri engellemeye çalışan İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın görevden alınmasını "Sokağın zaferi" olarak nitelendirdi.

FİLİSTİN DÜŞMANININ GİDİŞİNE EN ÇOK İSRAİL ÜZÜLDÜ

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi Milletvekili Danny Danon, İçişleri Bakanı Suella Braverman'ı görevden alınmasından rahatsız oldu. Danny Danon; "İsrail halkı adına, görevden ayrılan Birleşik Krallık İçişleri Bakanı'na Suella Braverman Londra sokaklarında Hamas destekçilerine karşı gösterdiği cesur duruştan dolayı içten şükranlarımızı sunmak isterim" dedi.

YENİ BAKAN BELLİ OLDU

Downing Street, James Cleverly'nin yeni içişleri bakanı olduğunu doğruladı. Dakikalar önce 10 Numara'dan Cleverly ise gazetecilerin sorularını cevaplamadı.

60 YIL SONRA KABİNEYE DÖNÜYOR

David Cameron'un bir sonraki dışişleri bakanı olduğunu ve göreve başlamasını sağlamak için Lordlar Kamarası'nda bir sandalye alacağını bildirdi.

David Cameron, bugün dışişleri bakanı olarak atanması halinde 60 yıl sonra kabineye geri dönen ilk eski başbakan olacak

CAMERON: GAZZE'NİN BİR ESİR KAMPI OLARAK KALMASINA İZİN VERİLEMEZ

İngiltere'nin yeni Dışişleri Bakanı David Cameron, 2010'da Gazze'yi 'esir kampı' olarak nitelendirmişti. Türkiye ziyaretinde Gazze kuşatmasını "esir kampı" olarak tanımlayan Cameron, "Gazze'deki durumun değişmesi gerekiyor. İnsani yardım malları ve insanlar her iki yönde de akmalıdır. Gazze'nin bir esir kampı olarak kalmasına izin verilemez ve verilmemelidir." şeklinde konuşmuştu.

SUELLA ELENDİ SIRA RISHI SUNAK'TA

Hindistan kökenli Rishi Sunak, soykırımcı İsrail'e destek için gittiği Tel Aviv'de İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu tarafından resmen aşağılanmıştı. İngiltere'nin desteğini dünyaya göstermek için Netanyahu ile bir araya gelen Sunak, İsrail ile omuz omuza olduklarını söyleyip soykırımcı Netanyahu'ya zafer sözü vermiş ve her türlü desteği sağlayacaklarını vurgulamıştı. ABD Başkanı Joe Biden karşısında el pençe divan olan Netanyahu'nun Rishi Sunak'ı karşılarken resmi kıyafet giymemiş olması ve Sunak'ın sarılmak için yaptığı hamleyi geri çevirmesi ise dikkat çekmişti. Sunak gibi Hint kökenli olan Suella Braverman da efendisinden daha saldırgan "köle sendromu"nda Filistinlileri ve Filistin'e destek verenleri hedef almaya devam ediyor.

SUELLE'NIN MÜTTEFİKLERİNDEN SUNAK'A AÇIK TEHDİT

Suella Braverman'ın müttefikleri ise Sunak'ın onu görevden almaya çalışması halinde bir iç savaşla karşı karşıya kalacağı konusunda açıkça tehditte bulunuyordu. Suella taraftarlarının görev değişikliği karşısındaki tepkisinin ne olacağı ise merakla bekleniyor.

MÜLTECİ VE GÖÇMEN DÜŞMANI! İSRAİL DESTEKÇİSİ!

İngiltere'deki göçmenler konusundaki tutumu, evsizlere yönelik sözleri ve son olarak Londra'daki Gazze'ye destek gösterilerine karşı ifadeleri dolayısıyla büyük tartışmalar yaratan İçişleri Bakanı Suella Braverman, İngiltere'ye siyasi zarar vermekle suçlanıyor.

Londra'da cumartesi günü düzenlenen Gazze'ye destek yürüyüşünü "nefret yürüyüşü" olarak nitelendiren Suella Braverman, sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda "Londra sokakları nefret, şiddet ve antisemitizmle kirleniyor." ifadelerine yer verdi ve Londra'daki Yahudi toplumunun da tehdit altında hissettiğini iddia etti. Braverman'ın cumartesi günü düzenlenen "Milyon Yürüyüşü"nden önce ve yürüyüşün ardından yaptığı açıklamalar, "10 Numara"da kabine değişikliği iddialarını güçlendiriyor. Zira Suella yaptığı açıklamalarla Sunak'a resmen meydan okumuştu.

"SUELLA'NIN GÖSTERİSİ"

Rishi Sunak'a sadık olan isimler Suella Braverman'ın acilen görevden alınması gerektiğini savunurken Suella'nın demeçlerinin siyasi zarara yol açtığını belirtiyor ve "Bu artık Suella gösterisi" haline geldi." diyordu. Fakat Suella'nınn arkasındaki güç ise büyük bir kesimde korku yaratıyor.

Braverman'ın görevden alınması halinde partinin bazı kesimlerinde büyük tepki oluşacağı iddia edilirken birçok siyasi ise Braverman'ın parlamentodaki desteğinin çok abartıldığını söylüyor. Bu doğrultuda Suella'nın "iç savaş" tehdidinde bulunan destekçilerinin ise ne kadar ileri gidebileceği bilinmiyor.

"10 NUMARA'DAN KORKMALI"

BBC yazarı Laura Kuenssberg insanların "10 numaradan korkması gerektiğini" söyledi ve "Bu güç bakanların aptalca şeyler yapmasını durdurabilir, onlara istemedikleri şeyleri yaptırabilir ya da onları hizada tutabilir." dedi.

SUNAK İÇİN BÜYÜK RİSK

Rishi Sunak'ın siyasi bir tehlikeyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Kuenssberg, Braversman görevden alınmadığı sürece 10 Numara'nın otorite kuramayacağına dikkat çekmişti. Rishi Sunak'ın Braverman'ı görevden almak için Londra'daki eylemlerin sona ermesini beklediğini öne süren Kuenssberg, tartışmalı bakanın pazartesi günü görevden alınacağını iddia ediyordu.

Öte yandan Sunak'ın çarşamba günü Yüksek Mahkeme'nin hükümetin Ruanda'ya göçmen gönderme planı hakkında vereceği kararı da beklediği öne sürülmüştü. Suella'nın büyük destekçisi olduğu göçmen planının kabul edilmesi halinde Sunak hükümetinin büyük bir zafer kazanacağı fakat reddedilmesi halinde ise Suella'nın Sunak'a karşı üstünlük kurabileceği belirtilmişti. Sunak ise Kuenssberg'in beklediği adımı hafta başında atarak Braverman'ın görevine pazartesi günü son verdi.

10 NUMARA KABİNEYİ TAMAMEN DEĞİŞTİRECEK Mİ?

Dört yılda dört kez başbakan değiştiren İngiltere'de geçtiğimiz yıl iktidara gelen Sunak hükümetinde de çatlaklar oluşmaya başladı. Suella'nın Rishi Sunak'tan hiç çekinmediği ve tepki gören çıkışlarının olası sonuçlarından da korkmadığına dikkat çeken BBC, artık hiç kimsenin Downing Street'ten korkmadığını vurguladı. Suella Braverman krizinin ardından 10 Numara'nın yeniden kabine değişikliğine gidebileceği düşünülüyor. Peki, Rishi Sunak gerçekten oyuncu listesini değiştirmek istiyor mu? Braverman'ın arkasından hangi isimler gelecek?

SUELLA BRAVERMAN KİMDİR?

Suella Braverman, Kenya'dan İngiltere'ye göç eden Hint kökenli Hindu bir ailenin kızı.

İngiltere'de Ocak 2018'deki kabine değişikliğinde Başbakan Theresa May taradından Avrupa Birliği'nden ayrılması nedeniyle parlamentoda dışişleri bakanlığı müsteşarı olarak atanan Suella Breverman, Kasım 2018'de ise May'in İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çekildiği Brexit anlaşmasının taslağını protesto için istifa etti.

Suella Braverman, 2020'deki kabine değişikliğinin ardından Başbakan Boris Johnson tarafından Kraliçe II. Elizabeth'in danışmanı olarak atandı. Suella Braverman, Boris Johnson'ın istifasının ardından Temmuz-Eylül Muhafazakar Parti liderlik seçimlerinde Johnson'ın yerine aday oldu fakat ikinci tur oylamanın ardından elendi.

Muhafazakar lider olarak Liz Truss'ı destekleyen Suella Braverman, 6 Eylül 2022'de Truss hükümetine içişleri bakanı olarak atandı. Suella Braverman, kişisel e-posta adresini kullanarak hassas bir resmi belgeyi siyasi bir müttefikine göndererek Bakanlık Yasası'nı ihlal ettiği yönündeki eleştirilerin ardından içişleri bakanlığından istifa etti. Liz Truss'ın altı gün sonra yeniden içişleri bakanı olarak görevlendirildi.