AB ambargo kararını askıya aldı: Filistin’e insani yardımlar devam edecek

Hamas’ın 7 Ekim Cumartesi günü İsrail’e düzenlediği Aksa Tufanı operasyonunun ardından İsrail, Gazze’ye bomba yağdırmaya devam ediyor. İsrail Gazze’de ölüm saçarken AB, dün Aksa Tufanı Operasyonu dolayısıyla Filistin’e yönelik yardımların kesileceğini duyurmuştu. Ambargonun yeni hedefi Filistin için AB’den yeni karar geldi.

Giriş Tarihi 10 Ekim 2023, 12:17 Güncelleme 10 Ekim 2023, 12:17
AB ambargo kararını askıya aldı: Filistin’e insani yardımlar devam edecek

İÇİNDEKİLER

Avrupa Birliği dün yalnızca ayrımcılığını değil katliama ve işgale yönelik desteğini bir kez daha kanıtlamış ve İsrail Gazze'ye ölüm yağdırırken, Hamas'ın İsrail'e düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu dolayısıyla Filistin'e yapılan yardım ödemelerinin kesileceğini duyurmuştu.

Filistin'e yönelik finansal yardımın durdurulduğunu, tüm projelerin incelemeye alındığını açıklayan AB Komisyonu Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Oliver Varhelyi'nin ardından AB'den yeni bir karar geldi. AB Sivil Koruma ve İnsani Yardım Koordinatörü Janez Lenarcic dün akşam yaptığı açıklamada "Hamas tarafından gerçekleştirilen terörist saldırıyı şiddetle kınamakla birlikte, sivillerin korunması ve UİH'ye saygı gösterilmesi zorunludur. İhtiyaç sahibi Filistinlilere yönelik AB insani yardımı ihtiyaç duyulduğu sürece devam edecektir." dedi.

AB'DEN FİLİSTİN AÇIKLAMASI

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de dün akşam yaptığı açıklamada Filistin'e yönelik yardımlarla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Avrupa Komisyonu tarafından açıklanan AB'nin Filistin'e yönelik yardımlarının gözden geçirilmesi, Komisyon'un basın açıklamasında da belirtildiği üzere, vadesi gelen ödemeleri askıya almayacaktır.

Ödemelerin askıya alınması -tüm Filistin halkının cezalandırılması- AB'nin bölgedeki çıkarlarına zarar verecek ve teröristleri daha da cesaretlendirecekti.