İran’da Mahsa Emini hazırlığı: ‘Kara Cuma’nın üzerinden bir yıl geçti

İran’da Mahsa Emini’nin gözaltında hayatını kaybetmesinin ardından bir yıl geçti. Emini’nin ölümünden sonra ülkede aylarca devam eden eylemlerin bugün yeniden alevleneceği düşünülüyor. Mahsa Emini’nin ölüm yıl dönümüne yönelik hazırlıklar devam ederken İran güvenlik güçleri de ülkenin dört bir yanında konuşlanıyor.

Giriş Tarihi 16 Eylül 2023, 10:02 Güncelleme 16 Eylül 2023, 10:02
İran’da Mahsa Emini hazırlığı: ‘Kara Cuma’nın üzerinden bir yıl geçti

İÇİNDEKİLER

İran'da 13 Eylül 2022'de memleketi Sakkız kentinden geldiği başkent Tahran'da "ahlak polisi" olarak bilinen irşad devriyeleri tarafından başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesi ile gözaltına alınan Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de hayatını kaybetmesinin ardından bir yıl geçti.

İRAN'I SARSAN 4 AY

22 yaşındaki Emini'nin polis şiddeti sonucunda hayatını kaybettiğinin öne sürülmesi üzerine göstericiler protestolar başlatmış, eylemler ülke geneline yayılmıştı. Kanlı Cuma olarak adlandırılan günün ardından 4 aydan fazla bir süre devam eden eylemlerde göstericiler hükûmeti hedef alırken toplamda 500'den fazla kişi hayatını kaybetti. 7 kişi idam edildi. Binlerce kişi gözaltına alındı. İranlı yetkililer 70 güvenlik görevlisinin de öldüğünü bildirdi.

İranlı yetkililer ülke genelindeki protestoları "isyan" olarak değerlendirdi. Emini'nin ölümünden sonra irşad devriyeleri kaldırılırken uygulama temmuz ayında yeniden başlatıldı.

İDAM CEZALARINDA KORKUNÇ ARTIŞ

Norveç merkezli İnsan Hakları Kurumu (IHR), İran'da Eylül 2022'den bu yana idamlarla ilgili bir bilgi paylaştı. Ülkede şimdiye kadar çeşitli suçlardan 697 kişinin idam edildiği paylaşılan rapora göre Mahsa Emini protestolarının şiddetlendiği Eylül 2022 ile Eylül 2023 arasında bu sayının 514 olduğu belirtildi ve bir yılda yüzde 36 artış olduğuna dikkat çekildi.

GÜVENLİK GÜÇLERİNDEN MAHSA EMİNİ HAZIRLIĞI

Aktivistler Emini'nin ölüm yıldönümünde protesto hazırlığı yapıyor. Hükûmet ise onlarca kentte güvenlik güçlerini konuşlandırdı.