Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında kritik karar! Wagner Bahmut'tan çekiliyor

Son dakika haberi.. Kremlin'e yönelik İHA saldırısının arkasında Ukrayna'nın olduğunu ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hedef alındığını duyuran Rusya, dün Odessa'da intikam saldırısı gerçekleştirmişti. Ukrayna'nın Krasnodar'da bulunan petrol rafinerisine karşı saldırısının ardından cephe hattında tansiyon yeniden zirveye çıktı. Yaşanan gelişmelerin ardından Rusya'yı elini zayıflatacak bir karar geldi. Rus Savunma şirketi Wagner'in kurucusu Prigojin, mühimmat verilmemesi nedeniyle 10 Mayıs'ta Bahmut'tan çekilme kararı aldıklarını duyurdu.

Giriş Tarihi 05 Mayıs 2023, 11:19 Güncelleme 05 Mayıs 2023, 12:05
Son dakika: Rusya-Ukrayna savaşında kritik karar! Wagner Bahmut’tan çekiliyor

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberi.. "Kremlin'in aşçısı" olarak da tanınan Rus güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, kendisine ait "Konkord" adlı şirketin sosyal medya hesabı üzerinden Ukrayna'daki savaşta yaşadıkları mühimmat sorunuyla ilgili video yayımladı.

"ŞOYGU! GERASİMOV! NEREDE MÜHİMMATLAR?"
Gece yayımlanan videoda kısa süre önce öldürülmüş Wagner savaşçılarının cesetlerini gösteren Prigojin, bu savaşçıların birilerinin çocukları ve birilerinin babaları olduğunu belirtti.

Savaşçıların mühimmat yetersizliğinden öldürüldüğüne dikkati çeken Prigojin, mühimmat vermeyenlerin "cehennemde yanacaklarını" dile getirdi.

Prigojin, bağırarak sinirli şekilde yaptığı konuşmada, "Bizim yüzde 70 oranında mühimmatımız yetmiyor. Şoygu! Gerasimov! Nerede mühimmatlar? Bakın bunlara (yerdeki cesetlere)!" dedi.

Kendilerine mühimmat vermeyenlerin zengin kulüplerinde oturduklarını, keyiflerine göre savaşçılarının kaderlerini belirlediklerini öne süren Prigojin, depolarda var olan mühimmatın Wagner'e gerektiği kadar verilmesi halinde kayıplarının 5 kat daha az olacağını savundu. Prigojin, "(Savaşçılar) buraya gönüllü geldiler ve ölüyorlar." ifadesini kullandı.

Şubat ayından bu yana Prigojin, "kendilerine artık mühimmat temin edilmediğini" ileri sürerek, Rusya Savunma Bakanlığından destek istiyordu.

Prigojin, Rus ordusundan gereken mühimmatın kendilerine verilmemesi halinde Ukrayna askerleri ile çatıştıkları Bahmut'tan savaşçıların bir bölümünü çekeceklerini söylemişti.

KREMLİN'E İHA SALDIRISI!
Kremlin, Ukrayna'nın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin Sarayı'ndaki konutuna insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı girişiminde bulunduğunu açıklamıştı.

Kremlin'i hedef alan saldırı girişiminin 2 İHA ile gerçekleştirildiği kaydedilen açıklamada, Rus ordusu ve özel servislerin radar harp sistemleri kullanarak zamanında harekete geçmesiyle İHA'ların etkisiz hale getirildiği vurgulandı.

Rusya tarafından Vladimir Putin'e yönelik suikast girişimi olarak nitelenen saldırıdan Ukrayna sorumlu tutuldu.

"MOSKOVA İÇİN"
Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Güney Harekat Komutanlığı, dün Rusya'nın 15 Shahed İHA'sı ile Odessa kentine saldırı düzenlediğini duyurdu. Gece saatlerinde yapılan saldırıda can kaybı olmadığı, bazı bölgelerde çıkan yangınlara ise müdahale edildiği aktarıldı. Düşen İHA'ların parçalarında ise "Moskova için" ve "Kremlin için" yazıldığı görüldü.

ZELENSKİ'DEN YALANLAMA
Saldırı girişiminin Ukrayna tarafından yapıldığı iddiasını reddeden Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna'nın şu anda silah konusunda eksiklik yaşadığını ve silahlarını sadece savaş alanında kullandığını ifade ederek, "Hiçbir yerde hiçbir şey kullanamayız. Bu yüzden Putin'e saldırmadık. Putin artık toplumunu motive edemiyor ve sadece askerleri ölüme gönderiyor. Artık devletini motive edemiyor. Savaş alanında zaferi yok. Dünyanın ikinci ordusu kaybetti. Ukrayna'yı işgal edemediler. Bizim tarafımızdan geri püskürtüldüler. Şimdi bir şekilde bu insanları motive etmesi gerekiyor" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN