Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin suikast girişimi! İHA savaşları başladı: Kremlin için

Rusya, Kremlin'e yönelik İHA saldırısı gerçekleştirildiğini açıklamıştı. Açıklamada İHA'ların etkisiz hale getirildiği belirtilirken, "Saldırıyı Putin'e suikast girişimi olarak değerlendiriyoruz" denildi. Kremlin, saldırıyı Ukrayna'nın yaptığını yönündeki iddiası Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, tarafından yalanlandı. Dün yükselen tansiyonun ardından bugün Rusya'nın Krasnodar bölgesinde İlskiy köyündeki petrol rafinerisine İHA ile saldırı yapıldı. Saldırı sonucunda rafinerinin rezervuarlarında yangın çıktı. Rusya cephesi ise; 5 Shahed İHA’sı ile Odessa kentine saldırı düzenledi. Düşen İHA’ların parçalarında “Moskova için” ve “Kremlin için” yazıldığı görüldü.

Giriş Tarihi 04 Mayıs 2023, 11:07 Güncelleme 04 Mayıs 2023, 13:57
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin suikast girişimi! İHA savaşları başladı: Kremlin için

İÇİNDEKİLER

Kremlin, Ukrayna'nın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin Sarayı'ndaki konutuna dün gece insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı girişiminde bulunduğunu açıklamıştı.

Kremlin'i hedef alan saldırı girişiminin 2 İHA ile gerçekleştirildiği kaydedilen açıklamada, Rus ordusu ve özel servislerin radar harp sistemleri kullanarak zamanında harekete geçmesiyle İHA'ların etkisiz hale getirildiği vurgulandı.

Rusya tarafından Vladimir Putin'e yönelik suikast girişimi olarak nitelenen saldırıdan Ukrayna sorumlu tutuldu.

"MOSKOVA İÇİN"
Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Güney Harekat Komutanlığı, Rusya'nın 15 Shahed İHA'sı ile Odessa kentine saldırı düzenlediğini duyurdu. Gece saatlerinde yapılan saldırıda can kaybı olmadığı, bazı bölgelerde çıkan yangınlara ise müdahale edildiği aktarıldı. Düşen İHA'ların parçalarında ise "Moskova için" ve "Kremlin için" yazıldığı görüldü.

KREMLİN'E SALDIRI
Rusya Devlet Başkanlığı Basın Ofisi'nden dün yapılan açıklamada, Ukrayna'nın 2 adet İHA ile Kremlin'e saldırı düzenlediği ifade edilmişti.

Açıklamada, "Kiev rejimi bu gece Rusya Federasyonu Devlet Başkanı'nın Kremlin'deki konutuna insansız hava araçlarıyla saldırı girişiminde bulundu. İki insansız hava aracı Kremlin'i hedef aldı. Bunu planlı bir terör eylemi ve Devlet Başkanına yönelik bir girişim olarak değerlendiriyoruz. Bu terör eylemi sonucunda Devlet Başkanı herhangi bir zarar görmemiştir. Çalışma programı değişmemiş olup, olağan şekilde devam etmektedir. Rus tarafı uygun gördüğü yer ve zamanda misilleme tedbirleri alma hakkını saklı tutar" denilmişti.

ZELENSKİ: NE MOSKOVA NE DE PUTİN'E SALDIRDIK
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'deki Nordik-Ukrayna Zirvesi'nin ardından düzenlediği basın toplantısında Kremlin'e yönelik saldırıya ilişkin soruları yanıtladı.

Zelenski, Ukrayna'nın sadece kendi topraklarında savaştığını vurgulayarak, "Biz ne Putin'e ne de Moskova'ya saldırıyoruz. Kendi topraklarımızda savaşıyor, köylerimizi ve şehirlerimizi savunuyoruz" dedi.

Zelenski, Ukrayna'nın şu anda silah konusunda eksiklik yaşadığını ve silahlarını sadece savaş alanında kullandığını ifade ederek, "Hiçbir yerde hiçbir şey kullanamayız. Bu yüzden Putin'e saldırmadık. Putin artık toplumunu motive edemiyor ve sadece askerleri ölüme gönderiyor. Artık devletini motive edemiyor. Savaş alanında zaferi yok. Dünyanın ikinci ordusu kaybetti. Ukrayna'yı işgal edemediler. Bizim tarafımızdan geri püskürtüldüler. Şimdi bir şekilde bu insanları motive etmesi gerekiyor" dedi.

"KİEV KENDİSİNE SÖYLENENİ YAPIYOR"
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere, Kremlin'e Ukrayna'nın yaptığı belirtilen İHA saldırılarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Amerikalı ve Ukraynalı bazı yetkililerin, saldırıların "düzmece" olabileceğine yönelik açıklamalarına tepki gösteren Peskov, "ABD ve Ukrayna'daki bu saldırıyı inkar etmeye yönelik girişimler son derece gülünç." ifadesini kullandı.

Peskov, saldırıların arkasında ABD'nin bulunduğunu vurgulayarak, "Bu tür terör eylemlerine yönelik kararların Kiev'de değil Washington'da alındığını biliyoruz. Kiev kendisine söyleneni yapıyor." dedi.

Saldırı hedeflerinin ABD tarafından Ukrayna'ya iletildiğini savunan Peskov, "Kiev, saldırı araçlarının seçimi konusunda da her zaman özgür değil. Bu da genellikle okyanus ötesinden belirleniyor. Bu durumun çok iyi farkındayız." değerlendirmesinde bulundu.

PUTİN, ÇALIŞMALARINI KREMLİN'DE SÜRDÜRÜYOR
ABD'nin, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaya müdahil olmaması gerektiğini vurgulayan Peskov, "Washington'ın bizim bunu bildiğimizi anlamasını ve çatışmaya bu şekilde doğrudan müdahil olmanın ne kadar tehlikeli olduğunun farkında olmasını sağlamak çok önemli." ifadesini kullandı.

Rusya'nın saldırılara vereceği yanıtla ilgili ayrıntıya giremeyeceğini belirten Peskov, "Her halükarda, ülkemizin çıkarları doğrultusunda düşünülmüş, atılacak uygun adımlardan bahsedebiliriz." dedi.

Peskov, saldırıların ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün Kremlin'deki ofisinde çalışacağı bilgisini paylaşarak 9 Mayıs'ta Kızıl Meydan'da düzenlenecek geçit töreninde de hitabını gerçekleştireceğini söyledi.

PETROL RAFİNERİSİNE SALDIRI
Rusya'nın Krasnodar bölgesindeki petrol rafinerisinde, insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırı sonucu yangın çıktı.

TASS haber ajansına göre, Krasnodar bölgesinde İlskiy köyündeki petrol rafinerisine İHA ile saldırı yapıldı.

Saldırı sonucunda rafinerinin rezervuarlarında yangın çıktı.

Krasnodar Valisi Veniamin Kondratyev, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, rezervuarlardaki yangında itfaiye ekipleri ve Acil Durumlar Bakanlığı ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, "İlk belirlemelere göre can kaybı yaşanmadı. Köy halkı tehlikede değil." ifadelerini kullandı.

Dün Rusya'nın Krasnodar bölgesindeki petrol depolama tesisinde yangın çıktığı, ölü veya yaralının bulunmadığı bildirilmişti.

Ayrıca Kremlin, Ukrayna'nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin Sarayı'ndaki konutuna gece İHA'larla saldırı girişiminde bulunduğunu duyurmuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN