İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'dan Kur'an-ı Kerim'e alçak saldırı sonrası "ifade özgürlüğü" kılıfı! AK Parti'den bir tepki daha

Son dakika haberi | NATO'ya üye olabilmek için adeta Türkiye'nin kapısında yatan İsveç'ten alçak bir provokasyon daha geldi. İsveç'te bulunan Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim'in yakılması sonrası İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'dan ilk açıklama geldi. Kristersson, skandalı "ifade özgürlüğü" kılıfı altında değerlendirirken "Bir şeyin yasal olması mutlaka uygun olduğu anlamına gelmez" dedi. AK Parti'den yaşanan skandala bir tepki daha geldi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Başka dinlerin kutsallarına da düşmanlar." ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 22 Ocak 2023, 11:01 Güncelleme 22 Ocak 2023, 12:45
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’dan Kur’an-ı Kerim’e alçak saldırı sonrası ifade özgürlüğü kılıfı! AK Parti’den bir tepki daha

İÇİNDEKİLER

NATO üyeliği için Türkiye'nin kapısını aşındıran İsveç'ten skandal bir hareket daha geldi. İsveç'te terör örgütü PKK/YPG yandaşları Başkan Tayyip Erdoğan'a benzetilen bir cansız mankeni başkent Stockholm'deki belediye binasının önünde ayaklarından asmıştı.

Görüntüler Türkiye ve dünyadan büyük tepkilere neden olurken, İsveç'ten bir skandal hareket daha geldi. İsveç polisi, Türk Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakılacağı iddia edilen eyleme onay verdi.

İSVEÇ BAŞBAKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA
Türkiye'nin sert tepki gösterdiği skandal eylem sonrası İsveç Başbakanı sessizliğini bozdu.

Gece saatlerinde resmi Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yayınlayan İsveç başbakanı Ulf Kristersson, "İfade özgürlüğü demokrasinin temel bir parçasıdır. Ancak bir şeyin yasal olması mutlaka uygun olduğu anlamına gelmez" dedi.

"Pek çok kişi için kutsal olan bir kitabı yakmak son derece saygısız bir davranıştır" diyen İsveç Başbakanı sözlerine şöyle devam etti: Bugün Stockholm'de yaşananlardan rahatsız olan tüm Müslümanlara sempatimi iletiyorum

İsveç'in, aşırı sağcı görüşleriyle bilinen, Danimarka merkezli ırkçı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan'ın hem İsveç hem de Danimarka vatandaşlığı bulunuyor.

AK PARTİ'DEN SKANDALA BİR TEPKİ DAHA
İsveç'ta yaşanan skandala AK Parti'den bir tepki daha geldi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Nefrete nefretle karşılık verilmez. Nefrete karşı, insan onuruna daha çok sahip çıkarak cevap vermeye devam edeceğiz. İnsanlık suçlarına en iyi cevap, insan onuru temelinde daha büyük dayanışma oluşturmaktır. Nefret siyaseti ve faşizm tüm insanlığı tehdit ediyor. Kuran-ı Kerim'e saldıranlar başka dinlerin kutsallarına da düşmanlar. Faşizme ve nefret siyasetine karşı insanlık temelinde büyük bir dayanışma oluşturmalıyız. Ortak mücadele zeminlerini güçlendirmeliyiz." ifadelerini kullandı.



İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANI: DEHŞET VERİCİ
En dikkat çekici yorum ise İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström'den geldi. Billström, Paludan'ın eyleminin 'dehşet verici' olduğunu ifade etti.

Sosyal medyadan açıklama yapan Paludan, "İslamofobik provokasyonlar dehşet verici. İsveç geniş kapsamlı bir ifade özgürlüğüne sahiptir; ancak bu İsveç hükümetinin ya da benim ifade edilen görüşleri desteklediğimiz anlamına gelmez" dedi.

Ancak İsveç'te herkes böyle düşünmüyor. İsveç devlet televizyonu SVT'nin haberine göre, İsveçli gazeteci Chang Frick, cumartesi günü Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Paludan'a Kur'an-ı Kerim yakması için teklif götürdü ve bütün masraflarını karşılama garantisi verdi.

TÜRKİYE'DEN PEŞ PEŞE TEPKİLER! İSVEÇLİ BAKANIN ZİYARETİ İPTAL EDİLDİ
İsveç polisinin skandal eyleme izin verdiğinin açıklanmasından hemen sonra İsveç'in Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmış, aralarında TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın da olduğu çok sayıda isim alçakça eylemi kınarken, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson'un Türkiye'ye 27 Ocak'ta yapacağı ziyaretin iptal edildiğini duyurmuştu.

Skandalın başrolündeki isim olan Paludan, İslam karşıtı eylemini dün gerçekleştirdi. Provokatif gösteri öncesi Türkiye ve Müslümanları hedef alan uzun bir konuşma yapan Paludan'ın çevresinde olası bir saldırıya karşı güvenlik ekipleri hazır bulundu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN