Kraliçe II. Elizabeth'in ölümü sonrası bomba iddia! "Her şeyi biliyordu"

Son dakika haberi! Buckingham Sarayı'nın İngiltere'nin en uzun süre görev yapan hükümdarı Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümünü ilan etmesinin ardından dünya basınına yansıyan görüntüler yeniden tartışma konusu oldu. İngiltere tahtında en uzun süre oturan hükümdar olan Kraliçe 2. Elizabeth ölümünden 2 gün önce, Boris Johnson'ın yerine başbakanlığa seçilen Liz Truss'a, hükümeti kurma görevini vermişti. O görüşmede basına servis edilen fotoğraflarda Kraliçe'nin elindeki izler ve değişen ten rengi dikkat çekmişti. Takvim.com.tr'nin "Kraliçe'nin eli neden mor?" haberinden 2 gün sonra Elizabeth'in ölmesi İngiltere'deki tartışmaları yeniden alevlendirdi. Peki, II. Elizabeth'in öleceği İngiliz toplumundan gizlendi mi? Kraliçe öleceğini biliyor muydu? İşte perde İngiltere'yi sarsan ölümün perde arkası.

Giriş Tarihi 09 Eylül 2022, 15:57 Güncelleme 10 Eylül 2022, 00:01
Kraliçe II. Elizabeth’in ölümü sonrası bomba iddia! Her şeyi biliyordu

İÇİNDEKİLER

İngiltere tahtında en uzun süre oturan hükümdar olan Kraliçe 2. Elizabeth ölümünden 2 gün önce, Boris Johnson'ın yerine başbakanlığa seçilen Liz Truss, hükümeti kurma görevini vermişti.

AÇIKLAMA BUCKİNGHAM SARAYI'NDAN YAPILMIŞTI
Salı günü saat 13:00'te Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada "Kraliçe bugün Saygıdeğer Elizabeth Truss'ı kabul etti ve ondan yeni bir yönetim kurmasını istedi. Bayan Truss, Majestelerinin teklifini kabul etti ve Başbakan ve Hazine'nin Birinci Lordu olarak atanması üzerine el öptü." dendi.

Bu resmi açıklama 'el öptü' ifadesini içerse de kraliyette, eski çağlarda kalan, el öpmenin yerini çoktan modern bir el sıkışma almıştı.

TAKVİM.COM.TR YAZMIŞTI: KRALİÇE'NİN ELLERİNDEKİ MORLUKLAR DİKKAT ÇEKTİ
Günler önce Takvim.com.tr'nin gündeme getirdiği olayda Kraliçe 2. Elizabeth ile yeni Başbakan Liz Truss'un görüşmesine, Kraliçe'nin elindeki morluklar damga vurmuştu. 1926 doğumlu 96 yaşındaki Kraliçe'nin ellerinin morarmış olması İngiltere'de gündem olmuştu. İngiliz basını görüşmeden çok Kraliçe 2. Elizabeth'in elindeki morluğu manşetlere taşımıştı. İngilizler Kraliçe'nin ilerleyen yaşı nedeniyle morlukların oluşmuş olabileceğine dikkat çekmişti.

İngilizler sosyal medyada da Kraliçe'nin elindeki morlukla ilgili birçok paylaşımda bulunmuştu. Bazı İngilizler, "Kraliçe'nin eline ne oldu?" sorusunu sorarken, bazı paylaşımlarda ise "Kraliçe'nin elindeki kötü bir çürük" yorumu yapılmıştı.


KRİTİK GÜNLERDE LONDRA'DA DEĞİLDİ?
İngiltere'nin geleceğini belirleyecek bu kritik görüşme Balmoral'ın birbiriyle uyumlu yeşil kanepeler, yaprak desenli kumaş sandalye, şöminesinde açık ateş ve duvarlarında at temalı antika tablolar bulunan yeşil halı kaplı 'Çizim Odasında' gerçekleşti.

Kraliçe normalde ağustos ve eylül aylarını, çeşitli aşamalarda diğer aile üyelerinin katıldığı bu İskoçya inzivasında geçirir. Prens William ve Kate ve çocukları, dokuz yaşındaki Prens George, yedi yaşındaki Prenses Charlotte ve dört yaşındaki Prens Louis, onu bu yıl Balmoral Kalesi'nde görmeye gelenler arasındaydı. Kraliçe, Liz Truss'u İskoçya'daki Balmoral Şatosu'nda karşılarken bir bastondan yardım aldı. Üstelik bu bastonlu hali onun hayattaki son fotoğrafı olarak da tarihteki yerini aldı.

21 TEMMUZ'DAN BERİ İLK FOTOĞRAF
Bu aynı zamanda 21 Temmuz'da yaz tatili için malikaneye gelirken görüldüğünden beri servis edilen ilk fotoğrafıydı. Kraliçenin sağlığı geçen sonbahardan beri bozuktu ve doktorları onu Londra'ya götürtmek istemedikleri için, geçen hafta, eski ve yeni başbakanlardan onu görmek için 1.000 millik bir gidiş-dönüş yapmalarını isteme kararı alındı.

EN ÖNEMLİ İPUCU: KRALİÇENİN ELLERİ
Avustralyalı bir doktor olan Deb Cohen-Jones ise bu konuyla ilgili olarak İngiliz basınına çarpıcı demeçler verdi. Kraliçenin Balmoral Kalesi'nde İngiltere'nin yeni Başbakanı Liz Truss ile birlikte poz verdiği sıradaki görüntüsü üzerinden yorum yapan doktor Kraliçe 2. Elizabeth'in ellerine dikkat çekti. Normalde kameraların önüne çıktığında ya da halkın arasına çıktığında ellerinde mutlaka eldiven olan kraliçe bu kez bunu tercih etmemişti. Ve fotoğraftaki en dikkat çekici durum elbette ki kraliçenin elleriydi.

Ellerinin üzerindeki benekler oldukça belirgindi. Bunun yaşından dolayı normal olduğunu söyleyen Deb Cohen-Jones, bir başka detaya; kraliçenin elindeki morluklara dikkat çekti.

Hükümdar bir süredir halk arasında görülmediği ve genellikle eldiven giydiği için bu morlukların ne kadar süredir olduğunu bilmenin bir yolu yok.

BİRKAÇ GÜN İÇİNDE ÖLECEĞİ BELLİ MİYDİ?
Ancak Avustralyalı doktor, Elizabeth'in son kraliyet randevusundaki zayıf görünümünün, birkaç gün içinde öleceğinin bir işareti olduğunda ısrarcı. Kraliçenin 'periferik vasküler' denen bir hastalıktan muzdarip olduğunu düşünen doktor, kraliçenin genel sağlık durumunun ve ellerinin görünümünün, kalbinin artık kanı etkili bir şekilde pompalayamadığını ortaya koyduğunu düşünüyor.

"Periferik dolaşımınız kraliçeninki kadar zayıfsa organlara iyi bir kan akışı sağlanmıyor demektir. Bu da çoklu organ yetmezliğinin bir işareti olabilir." diyen Deb Cohen-Jones, hastalığın kramplar veya kas yorgunluğu olarak ortaya çıkabilen aralıklı ağrı, etkilenen vücut kısmında 'soğukluk', uyuşukluk ve iğne batmaları gibi semptomları olduğunu açıklıyor.

Ancak işin daha da kötüsü bu hastalık kan basıncını yavaşça düşürüyor ve vücuttaki kan akışı yavaşlıyor, bu da ekstremitelerin (uvuzların) üşümeye başlamasına neden oluyor ve tahmin edilemez derecede ağrı ve acıya neden oluyor.

"KRALİÇE ÇOK ACI ÇEKTİ AMA HİÇ BELLİ ETMEDİ"
Şayet Kraliçe 2. Elizabeth'in hastalığı bu ise son günlerinde ya da haftalarda dayanılmaz bir acı çekmiş olmalı. Zira hastalık son demlerinde çok büyük ağrılara sebep oluyor. Yani İngiltere'nin en sevdiği isim ve dünya tarihinin en önemli sayfalarından biri olan Kraliçe 2. Elizabeth son nefesini zorlu bir hastalık yüzünden vermiş olabilir.

Ve Cohen-Jones'un anlattığına göre ne kadar acı çekse de halkının ve dünyanın karşısına bu şekilde çıkmamak için çok çaba sarf etmiş olmalı. Hürriyet'te yer alan habere göre, Kraliçe'nin son anına kadar cesur görünmeye çalıştığına dikkat çeken Cohen-Jones, "Son ana kadar hep çok cesur görünmeye çalıştı ve bunu başardı." dedi.

YILLARDIR ÇALIŞILAN "LONDRA KÖPRÜSÜ OPERASYONU"
Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümüyle beraber "Londra Köprüsü Operasyonu" olarak bilinen sürecin üzerinde uzun yıllar çalışıldığı öğrenildi.

"Londra Köprüsü Operasyonu" olarak bilinen sürecin bazı detayları kamu ile paylaşılırken, bazı adımların sadece Kraliyet ailesi ve çok yakın çevresi tarafından bilinecek şekilde gizli tutulduğuna inanılıyor. Son derece sıkı denetlenen ve prosedürlere sıkı sıkıya bağlı olan süreç bu zamana kadar nasıl geldi ve bundan sonrasında nasıl ilerleyecek?

VEFAT HABERİNİN İLETİLMESİ
Dün 96 yaşındaki Kraliçe'nin vefatının ardından daha önce prosedür olarak belirlenen şekilde vefat haberini Kraliçe'nin özel sekreteri Sir Edward Young, Başbakan'ı arayıp "Londra köprüsü yıkıldı" ifadesini kullanarak iletti.

Bu haberin Başbakan Liz Truss'a iletilmesinin ardından ise dün itibariyle yaklaşık 12 gün sürecek oldukça kapsamlı ve sıkı bir prosedüre bağlı olan cenaze süreci başlamış oldu.

Geçen hafta salı günü başbakanlık görevini Kraliçe 2. Elizabeth'ten alan Truss, Dışişleri Bakanı James Cleverly'yi arayarak acı haberi iletti.

Dışişleri Bakanı Cleverly ise vefat haberini halen Kraliçe'nin devlet başkanı konumunda olduğu içerisinde Jamaika, Yeni Zelanda, Avustralya, Papua Yeni Gine ve Kanada'nın da olduğu 15 ülkenin hükümetlerine bildirdi.

Ayrıca yine Dışişleri Bakanı Cleverly tarafından vefat haberi İngiliz Milletler Topluluğu'na ait 36 ülkenin hükümetleri ile paylaşıldı. Bu arada dün akşam saatlerinde ise Kraliçe 2. Elizabeth'in ölüm ilamı Buckingham Sarayı'nın girişine asıldı.

Sonrasında İngiliz yayın kurumu BBC, haberi oldukça sınırlı bir kısım çalışan ile ulusal acil durum koduyla ve sonrasında ise diğer çalışanlarla özel bir siren sesiyle paylaştı.

BBC'nin tüm logoları kırmızıdan siyaha çevrildi. O an itibariyle artık BBC'nin tüm erkek haber sunucuları ise siyah takım elbise ve kravatla, kadın sunucuları ise siyah matem kıyafetleri giyerek yayınlara çıkmaya başladı.

GÜCÜN VE OTORİTENİN GEÇİŞİ
Kraliçe 2. Elizabeth'in vefatının ardından tahtın birinci sıradaki varisi konumunda bulunan Prens Charles, doğal olarak ülkenin yeni kralı oldu.

Annesi 2. Elizabeth'in ölümünün adından Prens Charles, ulusa ilk seslenişini yeni Kral olarak yapacak. Bu sabah itibariyle de yarıya indirilmiş olan bayrakları yeniden göndere yükseltilerek yerel saatle 11.00'da Prens Charles'ın bu kez resmi olarak kral ilan edilmesi bekleniyor.

Bu andan sonra artık Prens Charles resmi olarak ülkenin yeni kralı, eşi Camilla ise ülkenin yeni kraliçesi olarak anılacak.

Kral'ın Birleşik Krallık'ın parçası olan İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler'e ziyarette bulunması bu sürede ile Kraliçe'nin cenaze törenine ilişkin hazırlıkların tamamlanması bekleniyor.

CENAZE TÖRENİ
Kraliçe'nin vefatının dördüncü gününde Buckingham Sarayı'nda Westminster Hall'da iki ayrı geçit töreninin düzenlenmesi bekleniyor. Kraliçe'nin cenazesi ise Westminster Hall'de 4 gün boyunca sergilenecek.

Ölümünün 9. gününde ise Kraliçe'nin geçtiğimiz yıl vefat eden eşi Edinburgh Dükü Prens Philip ve babası Kral VI George'un yanına defin işlemi gerçekleştirilecek.

Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümünün ardından tahta oturan Prens Charles'ın boşa çıkan Galler Prensi unvanının ise onun büyük oğlu Prens William'a geçmesi bekleniyor.

İngiltere milli marşında yer alan "Kraliçe" ifadeleri "Kral" olarak değiştirilecek. Ülke Kraliçe'nin ölümünden itibaren 12 gün boyunca yas tutacak.

Kraliçe'nin cenazesine dünyanın dört bir yanından devlet başkanları ve başbakanların dahil olduğu yaklaşık 2 bin kişilik bir protokolün katılması beklenirken, tören tüm dünyaya Londra'dan canlı olarak yayınlanacak.

KRALİÇE 2. ELİZABETH'E VEDA NE ZAMAN? | VİDEO İZLE

NEDEN KRALİYET AİLESİNDE ÖLÜM HABERİ VE CENAZE HAZIRLIKLARI İÇİN KOD İFADE KULLANILIYOR?
"Londra Köprüsü yıkıldı" kodunun ortaya çıkışı Kral VI George'a dayanıyor. Kraliyet üyelerinin vefatı üzerine, ölümler bir "kod ifade" ile duyuruluyor. Örneğin, 1952 yılında Kral VI George'un ölümü için "Hyde Park Corner" ifadesi kullanıldı. 20. yy sonlarında Kraliyet ailesi üyeleri için kod ifadeler gündeme geldi ve bu kapsamda ülkedeki köprüler kullanılmaya başlandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN