Rockefeller, BM'den Guernica tablosunu geri alınca kriz çıktı!

Nelson Rockefeller Jr, babası tarafından ödünç verilen Guernica’nın duvar halısı versiyonunu Birleşmiş Milletler’den aldı. Ünlü tablo, 36 yıl sonra duvardan kaldırıldı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Şubat 2021 Güncelleme 27 Şubat 2021, 06:59
Rockefeller, BM’den Guernica tablosunu geri alınca kriz çıktı!

İÇİNDEKİLER

İspanyol ressam Pablo Picasso'nun savaşın vahşetini bütün çıplaklığıyla gözler önüne seren dünyaca ünlü savaş karşı tablosu Guernica'nın duvar halısı versiyonu Amerikalı işadamı Nelson Rockefeller tarafından satın alındı. Rockefeller, 1984 yılında barış ve güvenliğin sağlanmasından sorumlu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne ödünç verdi.


2009'DA TADİLATTA ALINMIŞTI
Binanın 2009'da başlayan tadilatı sırasında duvar halısı, güvenlik için Rockefeller Vakfı'na iade edildi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in talimatıyla yenileme çalışmaları tamamlandığında Eylül 2013'te yeniden eski yerine konuldu.

Ancak girişteki tabloyu 36 yıl sonra Rockefeller'ın oğlu Nelson Rockefeller Jr. geri istedi. Bunun üzerine Guernica, asılı olduğu yerden indirildi. Bu karar ilginç bulundu. Ünlü tablo, Fransız Jacqueline de La Baume-Dürrbach tarafından dokunmuştu. Picasso'nun başyapıtlarından biri olarak kabul edilen ve birçok sanat eleştirmeni tarafından tarihteki belki de en güçlü savaş karşıtı resim olarak kabul edilen "Guernica" resmi ise Madrid'deki Museo Reina Sofia'da sergileniyor.


Nelson Rockefeller Jr'ın garip kararı, tepkiyle karşılandı.


GUERNICA NE ANLATIYOR?
Picasso, İspanya'da bir kasaba olan Guernica'yı 1937'de resmetti. Ünlü ressam, tabloda iç savaşta 1654 kişinin öldüğü ve çok sayıda sivilin yaralandığı katliamı gözler önüne serdi.


Resmin merkezinde acı içinde yıkılmak üzere olan mızrakla vurulmuş bir at bulunuyor.
TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN