İran, Macron'un Suudi Arabistan'ı nükleer görüşmelere dahil etme çağrısını reddetti

İran'ın, nükleer anlaşmayla ilgili muhtemel görüşmelere Suudi Arabistan'ın da dahil edilmesini isteyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un teklifini reddettiği belirtildi. Nükleer görüşmelerde ne yaşanıyor? İşte ayrıntılar...

Giriş Tarihi 31 Ocak 2021, 00:19 Güncelleme 31 Ocak 2021, 00:28
İran, Macron’un Suudi Arabistan’ı nükleer görüşmelere dahil etme çağrısını reddetti

İÇİNDEKİLER

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, yaptığı yazılı açıklamada, "Nükleer anlaşma, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2231 sayılı kararıyla onaylanmış, hiçbir şekilde yeniden müzakere edilemez, tarafları açık ve değiştirilemez olan çok taraflı bir anlaşmadır." ifadelerini kullandı.

MACRON MASADA SUUDİ ARABİSTAN'I DA İSTİYOR

Fransa Cumhurbaşkanı Macron dün Suudi Arabistan'ın Al-Arabiya kanalına yaptığı açıklamada, Riyad yönetiminin de İran ile yapılması planlanan nükleer görüşmelere katılması gerektiğini söylemişti.

NÜKLEER ANLAŞMANIN GEÇMİŞİ

İran ile ABD, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve İngiltere arasında 2015'te Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı. ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinin ardından Washington, anlaşmadan tek taraflı çekilerek, İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı. Tahran da yaptırımlara karşılık anlaşmadaki taahhütlerini durdurmuştu. ABD'de göreve gelen yeni yönetim, Tahran'ın anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmesi halinde anlaşmaya geri döneceklerini duyurmuştu.

HEDEF, İRAN'IN KONVANSİYONEL GÜCÜNÜ SINIRLANDIRMAK

Nükleer anlaşmanın tarafları İngiltere, Fransa ve Almanya ile ABD, İran'ın bölgesel nüfuzunu ve balistik füze programını da sınırlandıracak şekilde nükleer anlaşmayı yeniden müzakere etme çağrısında bulunuyor.

KÖRFEZ DİKTATÖRLERİNDEN GÖRÜŞMELERE KATILMA TALEBİ

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn gibi Körfez ülkeleri, İran ile yapılacak muhtemel görüşmelere kendilerinin de katılmasını istiyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN