ABD Savunma Bakanı James Mattis, "Olası seçenekleri Trump'a sunmaya hazırız"

ABD-Suriye restleşmesinde karşılıklı açıklamalar krizi tırmandırmaya devam ediyor. Trump'ın füze açıklamasının ardından Rusya jet hızıyla cevap vermişti. İran'ın da "Şam'a olası bir saldırıda Suriye'nin yanında yer alacağız" açıklamasının ardından son olarak ABD Savunma Bakanı Mattis, ordunun olası seçenekleri Trump'a sunmaya hazır olduğunu açıkladı.

Giriş Tarihi 11 Nisan 2018, 00:00 Güncelleme 11 Nisan 2018, 20:39
ABD Savunma Bakanı James Mattis, Olası seçenekleri Trump’a sunmaya hazırız

İÇİNDEKİLER

Rusya- ABD arasındaki gerilim giderek tırmanıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump'ın dünyayı sarsan açıklamalarının ardından ilk kez konuştu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Putin, dünyadaki durumun endişe verici olduğunu söylerken, sağduyunun galip gelmesinin umut ettiğini aktardı.

"YASAL HÜKÜMETLERE DEĞİL TERÖRİSTLERE DOĞRU UÇMALI"
Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zaharova, ABD Başkanı Trump'a yanıt verdi. Zaharova, "Akıllı füzeler yasal hükümetlere değil teröristlere doğru uçmalı" ifadesini kullandı.

Zaharova Facebook'tan, "Akıllı füzeler kendi topraklarında terörizm ile mücadele eden yasal yönetimlere değil, uluslararası teröristlere doğru uçmalı. Bu arada Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü uyarıyor. Bölgeye atılacak füzeler kimyasal silah kullanıldığına dair tüm kanıtları yok edebileceğini söylüyor. Belki de plan zaten kimyasal provokasyonun izlerini silmek. Böylece müfettişler yerde artık hiçbir şey bulamayacak" açıklamasında bulundu.

RUSYA'DAN TRUMP'IN İKİNCİ TWEET'İNE DE YANIT GELDİ
Zaharova, Trump'ın silah yarışına sona erdirmeye yönelik çağrısını açıkladığı ikinci tweete yönelik ise "İyi fikir, buna ABD'nin kimyasal silahlarıyla başlayabiliriz" açıklamasıyla yanıt verdi.

Zaharova açıklamasında Suriye'ye yönelik olası bir füze saldırısının, Doğu Guta'nın Duma ilçesinde kimyasal saldırı düzenlenmediğini doğrulayan kanıtları ortadan kaldırma girişimi olabileceğini de ima etti. Rus sözcü "Sahiden, bu arada OPCW (Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü) denetçilerini, bu akıllı füzelerin karada kimyasal silah kullanıldığını gösterecek kanıtların her birini yok edeceği konusunda önceden uyaran oldu mu? Ya da yapılmak istenen şey, provokasyonun izlerini akıllı füzelerle hızlıca ortadan kaldırıp uluslararası denetçilere kanıt olarak bulabilecekleri bir şey bırakmamak mı?" ifadelerini kullandı.

Hürriyet'in haberine göre Suriye Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin 'yalan ve uydurma'ları Suriye'yi hedef almak için kullandığını iddia etti. Bakanlık, ABD'nin tavrını 'düşüncesiz' olarak nitelerken, Trump'ın açıklaması nedeniyle 'şaşkınlık' yaşanmadığını ifade etti.

Kremlin, yaptığı açıklamada Suriye'de Esad rejiminin Doğu Guta'da gerçekleştirdiği saldırıya yönelik 'tarafsız bir soruşturma' yürütülmesini talep etti.

Rusya Başbakanı Medvedev bir açıklama yaparak "Rusya ABD'den satın aldığı ürünlere bakılmalı, bu ürünleri Rus şirketlerde üretmeli" diye konuştu.



Trump Twitter'dan Rusya'ya yönelik bu ifadeleri kullanmıştı:

"Rusya, Suriye'ye ateşelenen bütün füzeleri düşüreceği sözünü verdi! Hazır ol Rusya, çünkü onlar geliyor, güzel ve yeni ve 'akıllı'! Gazla öldüren ve bundan keyif alan bir hayvanla partner olmamalısınız."

Trump bu açıklamasından 40 dakika sonra tansiyonu düşüren bir tweet atmıştı:

"Rusya ile ilişkilerimiz Soğuk Savaş dönemi de dahil en kötü seviyede. Bunun için neden yok. Rusya'nın ekonomisine yardım etmemiz için bize ihtiyacı var, bu çok kolay bir şey, tüm milletler birlikte çalışmalı. Silahlanmayı durdurun."

KREMLİN: BİZ TWİTTER DİPLOMASİNİN KATILIMCISI DEĞİLİZ
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD Başkanı Donald Trump'ın sosyal medya üzerinden Rusya'ya yönelik mesajları hakkında "Biz Twitter diplomasinin katılımcısı değiliz." dedi.

Peskov, gazetecilerin Trump'ın mesajlarına ilişkin sorularına, "Biz Twitter diplomasinin katılımcısı değiliz. Ciddi yaklaşımların destekçileriyiz. Daha önce de olduğu gibi, kırılgan olan bir duruma zarar verebilecek adımlar atmamanın önemli olduğuna inanmaya devam ediyoruz." yanıtını verdi.

Trump, Twitter hesabından, "Rusya, Suriye'ye atılacak her füzeyi vuracağını söylemiş. O zaman hazır ol Rusya çünkü füzeler geliyor, hem de iyi, yeni ve akıllısından. Kendi halkını öldüren ve bundan zevk alan gaz katili hayvanla ortak olmayacaktınız." mesajını paylaşmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da Trump'a tepki olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında "Akıllı füzelerin, teröristlere doğru uçması gerekiyor, topraklarında birkaç yıldır uluslararası terörizmle mücadele eden meşru hükümete değil. Evet, bu arada ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünün (OPCW) müfettişleri şimdi akıllı füzelerin kimyasal uygulamaların tüm kanıtlarını yok edeceği konusunda uyarıldılar mı? Ya da tüm düşünce, provokasyonun izlerini akıllı füzelerle hızla örtmek ve uluslararası müfettişlerin delil olarak hiç bir şeyi aramamaları için mi?" açıklamasını yapmıştı.

ABD Başkanı Trump, Twitter hesabından paylaştığı ikinci bir mesajda, "Rusya ile ilişkilerimiz Soğuk Savaş dönemi de dahil hiç olmadığı kadar kötü. Buna hiç gerek yok. Rusya'nın ekonomik olarak desteğe ihtiyacı var ki biz de bunu kolaylıkla sağlayabiliriz. Birlikte çalışmalıyız. Silah yarışını bırakalım." ifadelerini kullanmıştı.

Trump'ın "silah yarışını bırakalım" ifadesine karşılık Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova da "Harika bir fikir! Amerika'nın, kimyasal silahlarının imhasıyla başlayacak bir teklifi var." değerlendirmesinde bulunmuştu.

İRAN, SURİYE'NİN YANINDA YER ALACAĞINI AÇIKLADI
İran'nın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney'in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, ABD'nin Suriye'ye olası müdahalesi hakkında konuştu.
Velayeti: Yabancı ülkelerin saldırganlığına karşı İran Suriye'nin yanında yer alacak.

ASKERİ SEÇENEK SUNMAYA HAZIRIZ
ABD Savunma Bakanı James Mattis, "Olası seçenekleri Trump'a sunmaya hazırız" açıklamasında bulundu.

PUTİN NETANYAHU İLE GÖRÜŞTÜ
Netanyahu ile telefonda görüşen Putin, "Bölgede istikrarı bozacak adımlardan uzak durun." dedi.

Ayrıntılar geliyor...