DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 15 Aralık 2017

Eşimden utanıyorum

64 yaşında emekliyim. Cinsel sorunlarım var. Eskisi gibi sertleşemiyorum. Doktor 'Erken andropoz olabilirsin' dedi. Eşimden utanıyorum. Andropoza mı girdim?
İleri yaş erkeklerdeki testesteron yani erkeklik hormonundaki düşüşe 'andropoz' denir. Genellikle yaşa bağlı olarak gözlenir. Bu hormonun azalmasına neden olan çeşitli hastalıklar da erkek cinsel fonksiyonları etkilenir. Hemen panik yapmayın. Doktor 'olabilir' demiş. Önce kan tahlilleri çıksın.
Andropozda cinsel dürtü azalır, daha az sertleşme olur, yaşam sevincinde azalma olur, Güç ve dayanıklılık azalır, boy kısalmaya başlar, Sıkıntılı ruh hali artar, spor yetenekleri azalır.

​AFRODİZYAK ALMA DOKTORA GİT!

Yeni evliyim. Ne yapsam, ilişkide uzun süre sertliğim devam etmiyor.
'Afrodizyak al' dediler. Bu ilaç mı?
Cinsel ilişkide uyarıcı, haz verici etkiyi arttıran maddeler vardır. Yutularak veya cinsel organ ve bedene sürülerek etkili olan ilaç, hormon veya bir takım maddelere 'afrodizyaklar' denir. Bir efsaneye göre, Yunan aşk tanrıçası Afrodit, her gece birlikte olduğu seçilmiş erkeklere, onların cinsel gücünü artırıcı ve uyarıcı bitkisel içecekler ve karışımlar hazırlamaktaymış. İşte bu nedenle uyarıcı etkisi olan karışımlara 'afrodizyak' adı verilmiştir. Üroloji uzmanına git. Yoksa, 'Afrodizyak alacağım' diye çok para harcarsın.

45 yaşında bir bayanım ve son 6 aydır aşırı artan saç dökülmem var.
Çok fazla baş kaşıntısı ile birlikte sızı şeklinde ağrılarım oluyor. 1 aydır kaşlarımda da dökülme başladı. İlaçlar fayda etmedi. Ne yapabilirim?
Saç dökülmeleri bazen direkt saç ile ilgili nedenlerden bazen de romatizmal hastalıklar-kullanılan ilaçlar gibi saç ve cilt hastalıkları dışında kalan hastalıklardan dolayı dökülebilir. İlaçları anlatmamışsınız ama başlangıçta saç ve cilt hastalıklarına bağlı ilaçlar kullanılır.
Siz de 1 aylık tedaviyle iyileşmemişsiniz. Şimdi romatizmal hastalıklar-hormon hastalıkları-vitamin mineral eksiklikleri ve depresyon ihtimalleri de dahil olmak üzere diğer ihtimallerin araştırılması uygun olur. İç hastalıkları uzman muayenesi gerekir.

Doktorum şişmanım ve artık zayıflamak istiyorum. Orayı burayı okumaktan kafam çok bulandı.
Bende insülin direnci var mıdır? Bir de insülin direnci nedir?
Stres ve kararsızlık şişmanlığın en önemli nedenlerindendir. Paniğe gerek yok. İnsülin, pankreasta beta hücreleri tarafından üretilen bir hormondur.
Glukozu enerji üretimi için gerekli olduğu vücut hücreleri içine taşımaya yardımcı olmak için her yemek öğününden sonra normal olarak küçük miktarlarda salınmaktadır. İnsüline direnç özellikle kas ve yağ dokularının insülinin etkilerine karşı yanıt verme kabiliyetindeki azalmayı ifade etmektedir. Hücrelerin yaşamak için glukoza ihtiyacı olduğundan vücut ilave miktarlarda hormon üreterek insüline karşı oluşan direnci telafi etmeye çalışır. Bu durum kanda aşırı insülin birikimine ve insüline duyarlı dokuların uyarılmasına yol açar. Zamanla bu süreç kan şekeriyle insülin arasındaki ilişkide dengesizliğe ve vücutta sağlıksız bir dalgalanmaya neden olabilir. Sende de olabilir. Teşhis için tahlil gerekir.

Boyum 1.72 cm, kilom 94. 27 yaşında bir bayanım. 'Obezsin' diyorlar. Kilolu muyum obez miyim? Hangi diyeti önerirsiniz?
Bu özelliklerinizle beden kitle endeksi dediğimiz ölçümünüz 31 yani OBEZSİNİZ. Üzülmeye gerek yok.
Alınganlık yok. Çünkü kilo yapar. Şişmanlık düzenli takiple düzene girebilen bir hastalıktır. Bilmem ne diyetleriyle günübirlik tedaviler sadece düzensiz bir beden yaratır. Önce bir iç hastalıkları uzmanının takibine girmen gerekir. Gerek hormonlar, gerek insülin-glikoz düzenin, gerekse diğer bedensel özelliklerinin tespiti şart. Ardından sana has yemek, egzersiz, stres kontrol yöntemleri planlamalıyız. Sonra kalıcı olarak kilo verdirebiliriz.