DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 10 Ekim 2017

Kereviz cinselliğe iyi gelir...

3 haftadır hıçkırıyorum. Nefes tuttum, katı ekmek çiğnedim, ne yaptıysam geçmedi. Beklesem geçer mi?
3 haftadır geçmemiş. Bence bekleme.
Daha fazla geçersen iş işten geçebilir.
Hıçkırık, göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran ve diyafram adı verilen kasın istem dışı kasılmasını takiben ses tellerinin bulunduğu gırtlak bölgesinin aniden kapanmasıyla oluşan bir durumdur. Dakikada 10-30 kez tekrarlayabilir. Akciğer hastalıkları, Akciğer iç boşluk hastalıkları, kalp büyümesi, kalp krizi, kanser, dalak enfarktüsü, pankreas hastalıkları ve hatta bağırsak düğümlenmesi bile hıçkırık şikâyeti ile başlayabilir. Daha saymaya gerek yok herhalde. Şimdi doğru muayene olmaya...

Koltuk altımda yağ bezesi gibi bir yumru var. Deodorant kullanınca büyüyüp acı yapıyor. Tehlikeli midir?
Tehlikeli olmasa da sürekli büyüdüğünü bile bile deodorant sıkarsan tehlikeli hale gelebilir. Bir kere deodorant sıkmaktan vazgeç. İç hastalıkları uzmanı veya genel cerrahi uzmanı belki de cilt hastalıkları uzmanına ihtiyacın olabilir. Cilt altı yağ bezleri, ter bezleri iltihapları, kistler, yağ topakları, abseler, kıl dönmeleri koltuk altında yumru yapar. Bunlar tekrar enfeksiyona yatkınlık taşır. Önce tanı koyalım. Ardından takip ve tedavilerine geç.

2 haftalık gebeyim. İşe aracımla gidip geliyorum. Emniyet kemeri göbeğimi sıkarsa ne yapayım?
Hayırlı olsun. Allah analı babalı büyütsün. Önce gereksiz kaygı en büyük sıkıntın olur. Tecrübeli büyüklerinin ve seni takip eden kadın doğum uzmanının tavsiyelerini önemse. Aklına takılanları onlara sor. Gebelikte emniyet kemerini doğru kullanırsan mesele yok. Kemerin her iki kordonu gebenin karnının altından ve üstünden geçmeli, üzerinden değil.
Doktorun araç kullanmanda sakınca görürse itiraz etme dinle.

Kereviz yiyince midem bulanıyor. Yararlı diye yemek istiyorum. Nasıl yesem iyidir?
Haşlaması yoğurtla şahane olur.
Sevdiğin salatalar ve baharatlarla zenginleştir. Kereviz mideyi kuvvetlendirir, iştah açar, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırır, karaciğer ve böbrek çalışmasını düzenler. Böbrek kumu ve taşı olan kişilerin tüketmesi önerilir.
Zayıflayamıyorum diyenler sofralarına kerevizi koysunlar. Ha tabii cinsel faaliyeti arttırması da cabası.

İlişkiden sonra beyaz akıntı geliyor. Gelmemesi için ne yapmalıyım?
Sebebini bulmamız gerekir. Mantar hastalıkları beyaz akıntı yapabilir. Kadınlardaki akıntılar özellikle şeker hastalığının ilk belirtisi bile olabilir.
Bir uzmana muayene olman gerekir. Erkeklerdeki ilişki sonrası akıntılarda ise prostat hastalıkları veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından dikkatli olmak gerekir.

Akciğer rahatsızlığım var. Yemek yerken çok zorlanıyorum. Hatta yiyemiyorum?
Yetersiz solunum seni ağızdan nefes alıp vermeye mecbur bırakır. Çok hava yutunca mide sürekli gergin ve şiş halde durur. Yemek yerken nefes alma azaldığından zorlanırsın. Hızlı yutmak zorunda kalırsın. Yemek yemediğinden sürekli halsiz bitkin yorgun gezersin. Hem göğüs hastalıkları hem de kulak burun boğaz uzmanı seni görsün. Burundan nefes alıp verir hale gelmen lazım. Ayrıca uzun süreli hastalıklar ve çeşitli ilaçların kullanılmasına bağlı olarak mide de gastrit, reflü, ülser gibi aşınmalar olabilir.

Burun deliklerimden biri açıksa diğeri hep kapalı. Neden kaynaklanıyor olabilir?
Alerjiler, burun-geniz etleri, burun duvar bozuklukları tekrarlayan burun tıkanıklıkları yapabilirler. Önce kulak burun boğaz uzmanına muayene ol. Ayrıca gerekirse alerjik hastalıklar açısından da iç hastalıkları uzmanına baş vurabilirsin.
Ayrıca çeşitli ilaçlar burun tıkanıklığı yapabilir. Mesleğin, çevresel tozlar, çok soğuk havalar sıkıntıyı tekrarlatabilir.