DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 19 Ekim 2015

Düşük kan şekerine karşı ayran tüket

Düşük kan şekerim var ama amatör olarak voleybol oynuyorum. Maçlar var antreman yapmam lazım ne önerirsiniz riskli bir durum mudur?
Hayır tedbir alırsan riskli değil. Düzenli yapılacak egzersiz kan şekerini dengeler fakat egzersize aç başlama. Çok uzun süre yoğun egzersiz yapma. Yoksa kan şekerinin düşebilir. Bu yüzden antrenmandan önce kepekli sandviç, kepekli makarna, ayran, meyve, kepekli bisküvi gibi karbonhidrat içeren bir besin ye. Uzun süreli egzersiz yapma. Tedbir alırsan sıkıntı olmaz korkma. Başarılar.

60 yaşındayım sigaraya doyamıyorum. Şişmanım ama kilo vermeye başladım. Nefes darlığım var ama sigaradan diyecekler diye doktora gidemiyorum. Ihlamur balgama iyi gelir mi?
Nefes darlığı sadece sigaradan olmaz. Mutlaka akciğerlerinize olumsuz katkıları vardır ama sigara içen kişilerde burun tıkanıklıkları, kansızlıklar, kalp-damar tıkanıklıkları, kalp yetmezlikleri, troid çalışması bozulmasına bağlı hastalıklarda nefes darlığı yapabilir. Hele bir de şişmansanız başka ihtimallerde var. Bu nedenle bence hemen en kısa sürede İç hastalıkları uzmanına başvur. tanı koyulmazsa tedavi olmaz. Sürekli sigara içerek balgam üretiyorsun.
Sonra balgama çare aramak zorunda kalıyorsun. Ihlamurun öksürük, balgam atma konusunda faydaları var. Ama tedavi amaçlı değil destek amaçlı olarak işe yarar. Siz en iyisi sigarayı bırakın.

Kızım 17 yaşında. çocukluğunda kalbinin alt kısmında hafif delik vardı. Şimdi şikayeti yok. Aksi biraz doktora gitmiyor. Herşeyi iyi ama yapmam gereken bir şey var mı?
Herşeyden önce şikayetinin olmaması sevindirici. Kalbin alt bölgesindeki deliklere Ventriküler Septal Defekt yani kısaca VSD deriz. Büyük delikler olursa ve kapanmazsa akciğer içindeki damarların tansiyonu yükselir.
Bir çok şikayet olur. Eğer delik kapanmışsa veya çok küçülmüşse şikayet olmaz veya az olur. Mutlaka Trans Torasik Ekokardiyografi dediğimiz kalp ultrasonu yaptırmanı öneririm. Acıtmayan, korkutmayan bir görüntülemedir. Korkmadan yaptırsın. Küçük şikayetsiz delikler gebelik gibi kan hacminin yükseldiği durumlarda yeni şikayet yapabilir. İhmal etmesin.