DR. ELİF GÜVELOĞLU

DR. ELİF GÜVELOĞLU

eguveloglu@takvim.com.tr
Tarihi 24 Ekim 2010

Sebze yiyin kabız olmayın

Yaz kış her gün en az bir öğünü sebzeye ayırmak da kabızlığı önleyen başka bir yöntem. Bu konuda en başarılı sebzeler, en yüksek bitkisel lif içeriğine sahip olan pırasa, bamya, kabak, lahana ve fasulye. Çiğ olarak tüketilen sebzelerden ise salatalık ve marul bu konuda en çok yardımcı olanları.
Yetersiz yağ alımı, kabızlığın önemli ve genellikle göz ardı edilen sebeplerinden.
Özellikle kısa sürede kilo verdiren sıkı diyet listelerinin kabızlık sorununa yol açmasının en önemli sebebi de bu. Günlük diyette mutlaka düzenli olarak, sızma zeytinyağı, fındık yağı ve kanola yağı gibi sağlıklı yağlara yer vermek gerekiyor.

KANSERE ZEMİN HAZIRLIYOR
Artık kabızlık oturmuş, kronik hal almış ve beslenme değişiklikleri ile kontrol edilemiyorsa, birtakım bitkisel droglardan yardım alma zamanı gelmiş demektir. Ancak öncelikle, titiz bir şekilde, kabızlığa sebep olan altta yatan başka önemli bir sorun olup olmadığının araştırılması gerekir. Unutmayın, kronik kabızlığın kendisi barsak kanserine zemin hazırladığı gibi, barsak kanserlerinin de ilk belirtisi kabızlık olabilir.

EN ETKİLİ KETEN TOHUMU
Kronik kabızlıktaki en etkili ve en masum bitkisel destekler, keten tohumu ve keten tohumu yağı. Keten tohumu, barsaklarda bünyesine kendi hacminin birçok katı kadar su çeken yağlı bir tohum. Öğütülerek kullanılması gerekir. Yemeklerden 15 dakika kadar önce bir tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu alınıp üzerine bir bardak su içilmesi oldukça etkili.
Ben, kabızlık sorunu çeken hastalarıma, sabah aç karna yemelerini önerdiğim lifli meyvelerin yanında da bir tatlı kaşığı keten tohumu aldırmayı tercih ediyorum.

'SİNAMEKİYİ ASLA ÖNERMİYORUM'

Bu sorunda kullanılan en popüler bitkisel destek olan sinamekiyi ise asla önermiyorum. Sinameki, masum bir bitki değil, 'bitkidir, yan etkisi olmaz' yanlışına da en güzel örneklerden biri. Uzun vadeli kronik kullanımında, barsak yüzeyindeki 'villus' adını verdiğimiz besin öğelerinin kana emilmesini sağlayan oluşumlara zarar veriyor, barsak kanseri riskini artırıyor... Herşeyde olduğu gibi bitkisel ürünlerde de dikkatli ve temkinli davranmakta ve tüm sorunları, sağlıklı, zararsız yöntemlerle, bedenimize zarar vermeden çözmekte fayda var diyorum. Sağlıkla kalın, size emanet bu bedene iyi bakın.