DR. ELİF GÜVELOĞLU

DR. ELİF GÜVELOĞLU

eguveloglu@takvim.com.tr
Tarihi 17 Ekim 2010

Kırışıklığa karşı doğal reçete

Ciltte zamanla oluşan bu sarkma ve kırışıklıkların ana nedeni, 'kollajen' diye adlandırılan bağ dokusunu yerinde tutan temel yapıtaşı olan proteinin azalması ve yapısının bozulmasıdır. Cilde elastikiyetini veren bağ dokusu elemanı ise 'elastin'dir ve bu proteindeki azalma ve dejenerasyon da sarkma ve kırışıklıkların diğer önemli nedenidir. Piyasadaki bir çok pahalı yaşlanma karşıtı kırışık kreminin içeriğinde de değişik miktarlarda kollajen ve elastin yer alır. Kırışık ve sarkmaları önlemek veya geriletmek için illa ki bu pahalı kremlere servet ödemeniz gerekmez! Mutfağınızda da kırışıklık ve sarkmalara etkili birçok besin ögesi mevcut. Bunların en etkili olanları yumurta ve zeytinyağı. Evet, yanlış duymadınız, bu iki madde birleşince yalnızca tavada yumurta değil, etkili bir kırışık ve sarkma kürü oluyor.

YUMURTA KÖK HÜCRELERi ONARIYOR
Yumurtanın kırışıklık ve sarkma önleyicitamir edici etkisi içerdiği yüksek miktardaki kollajen ve elastine bağlı. Cildin kaybettiği bu iki yapıtaşı proteinini cilde geri veriyor. İçerdiği kök hücreler vasıyasıyla ciltte bir nevi 'kök hücre nakli' etkisi yapıyor iyi bir benzetmeyle, bu da cildi yeniliyor. Üstelik cilde emilim oranı çok yüksek çünkü cilt yapısı ile ortak birçok önemli yağ içeriyor. Bunun yanında, maske ciltten çıkarılırken 'peeling' etkisi yapıp cildi ölü tabakasından arındırıyor. Bir taşla üç kuş yani… Ben ayrıca cilt güzelliği için günde 1 adet haşlanmış yumurta yemenizi tavsiye ediyorum çünkü cilt sağlığı ve güzelliği için yalnızca dıştan bir şeyler sürmek yetmez, içten besin yoluyla da desteklemek gerekir. Yumurta da, bunu en iyi yapan gıdalardan biridir. Ayrıca, antioksidan özelliği olan taze meyve ve sebzeleri mevsiminde bolca, her renkten tüketmek cilt sağlığı ve güzelliği için çok önemlidir.

FAYDASI ANTİK ÇAĞDAN BU YANA KANITLANMIŞ
Zeytinyağı da antik çağlardan beri hem güzellik hem şifa amaçlı çok yönlü kullanılmış mucizevi bir nimettir. Çok eski dönemlerde bile kırışık ve sarkma tedavisinde kullanılmıştır. Yüksek miktarda antioksidan, omega 3 ve skualen içerir. Bunlar hücre yenileyici ve tamir edici özelliğe sahip maddelerdir. Aynı zamanda çok etkili bir nemlendiricidir ki nem kaybı ve kuruluk, kırışıklıkların en önemli nedenidir.

KOLAYCA HAZIRLAYIN YENİ CİLDE KAVUŞUN
Şimdi gelelim yumurta- zeytinyağı maskemizi nasıl uygulayacağımıza ; tercihen buhar banyosu ile temizlenip veya gül suyu ile silinip, daha sonra kurutulmuş cilde bir yumurta sarısının tümünü krem sürer gibi uygulayın. 5-10 dakika içerisinde yumurta kuruyup yüzünüzde jelatinimsi bir tabaka oluşturacaktır. Sonra bu tabakayı soyun, bu işlem de ciltte 'peeling' etkisi yapar, ölü tabakayı yok eder. Cildinizi ılık suyla yıkayıp halis sızma zeytinyağından 1 çay kaşığı kadar yüzünüze sürün. Yarım saat kadar bekledikten sonra yüzünüzü gül suyu ile temizleyin ve bir buz kalıbını yüzünüzde dolaştırarak cildinizi sıkıştırın. Cilt güzelliği ve sağlığı için yumurta gibi zeytinyağını da besin olarak hergün 1 tatlı kaşığı kadar çiğ olarak tüketin.